torsdag 19 september 2019

Lyckad höstpremiär!

Efter en varm inledning av hösten kom så kallare luftmassa och kylde ner vattnet till en mer lämplig nivå sett till hur man vill ha det som fiskare. Senast jag var ute med båten var sista dagarna i juli och då var det högsommar, idag kändes det som höst. Vattentemperaturen visade på 11,5 grader vilket jag kände mig nöjd med. Helst vill jag ha under 12 grader när jag fiskar gädda om hösten och idag var det gädda som var huvudmålet. Det första riktade gäddfisket sedan juni.

Trolling för hela slanten var planen. Förra hösten trollade jag inte en enda gång så därför kände jag ett extra sug för just gäddtrolling. Blev 5 timmar med spöna ute och resultatet blev ”bara” 5 gäddor. Mängdmässigt riktigt svagt, brukar vara det dubbla normalt men då första gäddan för dagen vägde 7,5 kilo så kändes det lovande. Några dagar efter fullmåne kan det vara lite segt men i gengäld är fiskarna ofta lite bättre. Precis så blir det idag…

Andra och tredje gäddan kommer upp en dryg timme efter den första som kom med detsamma. Fina fiskar runt 5-6 kilo vardera. Nästa fisk dröjer fram emot lunch. Jag känner direkt att det måste vara en bättre fisk. Den är mer envis och tung än kämpaglad. När jag till slut får syn på den så stiger pulsen. Den är lång och grov om nacken som de brukar vara med en bra längd. Håvningen går bra och nu är dagen räddad!
En rejäl gädda som förgyller en fin höstdag. 121 centimeter fördelade på 11020 gram. Idag var det gummibetena som levererade bäst. SG Laken 50 cm gav mest (3 st) medan Mange boy Azkikr gav den största.

Resten av dagen bjuder på fortsatt segt fiske men det blir till slut ytterligare en gädda på runt 6 kilo. Hösten är här och då vaknar ofta storgäddorna till liv och sniporna blir färre.

Senaste tiden har fisket inte prioriteras och troligen blir det inte mycket fiske framöver. Hoppas ändå att komma ut ett par gånger till innan isen lägger sig. Är väl främst då gäddfiske som blir aktuellt.

1 kommentar:

  1. Grattis till en fin gädda! Kul att se hur väl du lyckas under stora delar av året. Har själv haft oväntat segt fiske nu i september. Förra året gick gäddorna att hitta på grundflak i älven, men de verkar vara som bortblåsta i år. Har du någon erfarenhet av älvfiske efter gädda nu under hösten?

    SvaraRadera