lördag 1 maj 2021

En isfiskesäsong som började bra men slutade i sorg

Nej detta kommer inte vara någon isfiskesäsong att minnas. Som vanligt kom jag igång lite väl sent. Från påsken och framåt några veckor var tanken att fiska mera regelbundet. Det blev förvisso några bra fiskepass men det förbyttes till strul då isborren pajade. Sen så kom vårvärmen tidigare än brukligt vilket ställde till mina fiskeplaner. Isarna var verkligen inte bra i år, både vad det gäller kvalitet och tjocklek. Men det var inte själva fisket som gjorde att luften gick ur mig utan det var när min far gick bort. Jag hade tagit ledigt från jobbet en hel vecka för att kunna fiska. Redan på måndagen fick jag det tragiska beskedet. Sådana här gånger blir inte ens fisket viktigt längre. Städade snabbt undan isfiskegrejorna och åkte hem till min mamma.

Det blev således mindre fiske än vad jag planerat men jag har ändå varit ute på isarna en del. Jag hade i år ofantligt svårt att få vettiga agnfiskar. Blev därför flera kortare pimpelpass. Förutom detta har det blivit sex ismetepass, två efter lake och fyra efter gädda. Även en dag då jag pimplade abborre och sedan har jag åkt en del skidor. Så man har ändå fått en liten dos av utelivet. Speciellt helgen innan min far gick bort var minnesvärd. Tänker då inte på själva fisket som var rätt kasst men vädret var helt underbart. Jag fiskade med Lukas denna helg. Han fick två skapliga lakar under två kortare kvällspass. Dagen efter pimplade vi abborre i ett nytt vatten för oss. Blev inga jättar men i mängd sett hyfsat bra.

Ismetet efter gädda har ju annars om man ser till de senaste vårvintrarna varit lite av min specialitet. Men av någon anledning har inte drivet varit lika stort detta år. Kanske är man lite mätt på det fisket och inte ser samma utmaning i det som tidigare? Man har ju fått ett gäng stora på det viset och då söker jag efter andra utmaningar istället. Jag har skrivet det tidigare men för mig är just vägen till framgången den största drivkraften. När man knäckt koderna och nått målen så är det på nått sätt inte lika roligt längre. Ett annat exempel är efter några framgångsrika år då jag trollade mycket gädda så la jag det fisket mer eller mindre på hyllan. Men då vintern är så pass lång där man bor så ger jag ändå ismetet några veckor per år och då gärna när solen börjar värma och snön smälta bort från isarna. Jag hade dock velat ismeta mera från nyisen då jag har flertalet tankar och idéer kring detta. Men är det inte sträng kyla så brukar det vara en massa snö som sabbar dessa planer. Ismetet efter gädda har ändå sin charm och tjusning så är ändå nått jag inte vill släppa helt och hållet. Däremot känner jag att suget efter andra typer av fisken idag är större.

Planen i år var att prova några nya platser. Av mina fyra gäddpass så hann jag i alla fall testa två nya ställen. En av platserna gav positiva signaler medans den andra inte kändes lika het. Men ofta tar det några pass på nya ställen för att hitta de rätta nycklarna till att lyckas. De större gäddorna kan vara extremt stationära denna på året. I vissa vatten och situationer kan de stå parkerade vid botten eller så jaga aktivt strax under iskanten. Gäller således att fiska rätt ur alla dessa aspekter för att lyckas fullt ut. 

Årets hittills längsta gädda ser ut så här...

Jag kan absolut inte vara missnöjd över de gäddor som jag lyckades lura upp under mina fyra isfiskepass. Förhoppningen innan var i alla fall att få skåda en ”pulkgädda” Men just nu har jag svårt att tänka på resultat och mål m.m. Allt blir så betydelselöst när man förlorat någon som står en så nära. Förhoppningsvis får man tillbaka fiskesuget och hungern efter stora fiskar snart när man fått sörja klart. Pappa skulle absolut inte velat att jag slutade fiska. Han var en trogen supporter och följde mitt fiske och allt jag skrev om. Men jag kan i alla fall konstatera att jag fått en rätt bra start på gäddfiskeåret och det bästa är ju kvar, fisket i öppet vatten vilket jag ser fram emot. 


* pulkgädda – En gädda som man direkt uppfattar väger tvåsiffrigt och kan transporteras till en vattenfylld pulka. Numera fyller jag alltid upp min ismetepulka med vatten. En tanke är att köpa en till pulka som man kopplar bakom den andra pulkan. Men i dagsläget så har jag för liten bil för det, gäller att ha gott om plats:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar