måndag 1 juli 2024

Gös över fem kilo på vertikalfiske

Bara några dagar innan detta fiskepass hade jag städat undan alla mina gäddgrejor från bilen och förrådet och ersatt dessa med annan utrustning som skall få jobba en tid framöver. Idag skulle det vertikalfiskas gös och vid min sida hade jag en riktig “gösguru” i form av ingen mindre än Bosse. Vetskapen om att gösen brukar vara bra på hugget denna tid just efter att de har lekt gjorde att vi hade vissa förhoppningar på ett hyggligt fiske.

Men gäller ju att hitta vart de större individerna håller till vilket inte är det lättaste då bestånden i våra vatten består av massvis med mindre gösar. Skall tilläggas att varken jag eller Bosse sysslar med någon form av “prickskytte fiske” där man aktivt åker och letar efter stora fiskar för att sedan fiska på dem. Anledningen till detta är främst att vi inte lockas av själva fiskesättet. Men jag vet de som lagt tid på att leta gösar i frivattnet och fiska på dem och det är lättare sagt än gjort. Anledningen är helt enkelt att de är så pass få stora gösar som jagar i frivattnet. Går liksom inte att jämföra med hur det ser ut längre ner i landet.

Vi hade inte fiskat länge förrän första hugget kommer och det visar sig mycket riktigt vara en gös. En stund senare står jag åter med böjt spö. Denna fisk är klart större, så pass stor så jag bara väntar på första långrusningen för att sedan säga “fan det är en gädda”. Men det kommer ingen långrusning och efter lite stånkande så ser vi en fin gös äntra ytan. Bosse är snabb med håven vilket är tur då jiggen lossnar direkt i håven.

Vi konstaterar direkt att det är en bra gös både för oss själva och sett till detta vatten. Längden är rätt bra 79 centimeter medan kondisen är överraskande bra. När jag började vertikala efter gös 2010 var en gös över fem kilo den ultimata målfisken. En fisk som inte kom då men kanske nu istället?

Och precis så blev det också, vågen visade 5080 gram, en fisk som jag verkligen inte hade räknat med
.

Dagen fortsätter där den började med flertalet hugg och gösar. Några av fiskarna får följa med hem, gösen är nämligen en av mina favoritmatfiskar. Något som hänt förr när vi fiskat är att det är en viss färg som gäller för dagen. Idag var det extra tydligt då Bosse hade väldigt få hugg innan han bytte till samma färg på jiggen som vad jag hade. Skall sägas att vi fiskade med samma jigg, en Finn-S. Färgen som rockade fett idag var orange.

Andra göspasset för sommaren utspelades en kväll för ett tag sedan. Smågösarna dominerade men jag lyckades få en som stack ut så pass mycket så den blev min fjärde största i det aktuella vattnet. En fisk som vägde 3185 gram.

Lite märkligt men samtidigt roligt konstaterande är “att när man inte alls haft något fokus eller förväntningar med gösfisket så kommer det plötsligt upp fina gösar i vart och annat pass. Började med Kristers bonusgös och sedan har det bara rullat på. Om detta en slump eller inte låter jag vara osagt eller går vi mot en nytt topp av lite större gösar här uppe nu? Det kom ju upp flertalet storgösar runt 6-8 kilo åren 2009-2013 för att sedan blivit betydligt glesare mellan dom.

Tanken efter denna lilla gösvecka blir att fokusera mer på abborre en tid. Finns även ett visst sug efter lite traditionellt flötmete efter arter som id, braxen och mört. Ja vi får helt enkelt se vad det blir. Men lär inte fiska lika mycket nu under juli och augusti som jag gjort den senaste månaden. Man vill ju inte bränna allt krut redan nu så man har kvar fiskesuget framåt hösten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar