måndag 30 mars 2009

Fiskedagboken

Vilket år var det nu vi fiskade där? Hur var vattenståndet? Vad vägde storharren du fick? Ja frågorna kan vara många och du kan minnas många men inte alla. Ett utmärkt och trevligt sätt att lagra information på är att skriva dagbok över dina fisketurer.

Själv började jag med detta för snart 20 år sedan då jag var 14 år. Sedan dess har jag alla mina fiskepass dokumenterade.

Varför skriver jag fiskedagbok? Sportfisket är mitt största intresse så med dagboken kan jag därför föreviga allt jag upplever där ute. Det är också ett trevligt nöje att kunna gå tillbaka i tiden och läsa om sina upplevelser. Dessutom så anser jag att det ger mig många fördelar inför framtida fisketurer.

Utifrån dagböckerna kan jag se olika mönster och trender över mitt fiske som annars skulle vara svårt att se. Med mitt underlag har jag alla möjligheter att skapa statistik på det jag tycker är intressant. Exempel på detta kan vara vilken årstid som är den bästa för en specifik art. Vilka väderförhållanden som fungerar bäst vid olika fisken. Vilka metoder och beten fungerar bäst och ger de största fiskarna. Ja möjligheterna är många fler..

Under de senaste åren har jag börjat lägga in bilder i mina dagböcker vilket ger det hela en trevligare och intressantare inramning. Om man har funderingar att skriva artiklar eller kanske böcker om sportfiske har man i dagböckerna ett utmärkt underlag.

Under åren har jag stött på en och annan fiskare som har svårt att hålla sig till sanningen när det gäller deras bravader med spöet i handen. Dessa människor har tendenser att överdriva och försköna sina fångster och fiskar. Framför allt tenderar vissa fångster att öka ju längre tiden går. Ni vet att man gärna vill minnas och tro att allt var bättre förr. Att börja skriva dagbok kan då vara ett bra sätt att få en mer sanningsenlig bild av verkligheten.

Min ambition och förhoppning med detta inlägg är att inspirera alla sportfiskare att börja skriva en egen dagbok. Numera behöver man inte nödvändigtvis skriva i böcker utan istället finns möjligheten att dela med sig av sina upplevelser till andra i form av bloggar eller hemsidor. Ofta kan det kännas svårt att komma igång med någonting nytt. Men när man väl kommit igång blir det snart en självklarhet att skriva ned några rader efter varje fisketur. För mig har skrivandet gett oerhört mycket i form av många minnen jag kan gå tillbaka och uppleva på nytt. Så vad väntar du på som fiskar mycket och inte skrivit ned en rad ännu. Kör igång, bättre sent än aldrig.

2 kommentarer:

 1. Det är så sant så, det du skriver om dagboksskrivande. Minnet har ju en tendens att förskönas, vilket ju på många sätt kan vara tur också. Jag har skrivit mkt dagbok i mina dagar, men inte nämnt något om fiskar tror jag... hahahah, men det är riktigt kul att gå tillbaka och läsa.
  Må gott så ses vi på fredag!

  SvaraRadera
 2. Riktigt trevlig blogg du har! Jag tänkte slå en signal till din far för att få se på hans dragverkstad. Tyvärr har jag tappat hans nummer... Kan du inte be honom ringa mig?
  Ha en riktigt trevlig påsk!

  Fiskehälsningar

  S-O
  Mieko Fishing

  SvaraRadera