lördag 14 mars 2009

Mitt liv som sportfiskare

DEL 1 Barndomen
Jag hade turen att växa upp ute på landet, långt bort från storstadens stress och nära till naturen och dess lugn och tystnad. Redan som liten var jag fascinerad över vad som dolde sig under vattenytan. Då var det skalbaggar, trollsländelarver, grodyngel och andra smådjur som intresserade mig. Med håven i högsta hugg jagade jag allt som simmade under ytan.
Med tiden så ersattes håven av spöet och insekter av fiskar.
Jag hade turen att min far fiskade en del och att jag fick redan som liten grabb följa med honom på flertalet fiskeäventyr. Redan då tyckte jag om att fiska men det skulle dröja ett tag innan jag verkligen blev biten.

Del2 Ungdomen
När jag var en sådär 14-15 år så blev det hela på mer allvar om man nu kan uttrycka sig på det viset. Under en period kretsade allt kring sportfiske. Spön, rullar, drag och alla de möjliga fiskeprylar var nu hyperintressanta. Böcker, tidningar och kataloger gällande fiske var nu de enda som jag var intresserad av att läsa.
Några av dessa skribenter och författare har nog påverkat mig och min syn gällande sportfiske.
Arne Broman numera avliden sen några år tillbaka var min största favorit. Hans passion för sportfisket och respekt för naturen och fisken var beundransvärd.
Jörgen Larssons artiklar i fiskjournalen var en höjdare att läsa, dessutom var jag imponerad över hans förmåga att få de största fiskarna.
Hans Lidmans böcker var och är en läsupplevelse utöver det vanliga. Bättre läsning en kall vinterkväll när man längtar efter sommaren och fiske finns knappast.
Gunnar Westrins böcker om flugfisket i våra fjäll är en trevlig läsning för varje flugfiskare och naturvän. Dessutom beundrar jag hans kamp för att bevara och skydda våra oförstörda och outbyggda älvar och vattendrag.
En annan del som jag anser betydde mycket för mig under dessa ungdomens dagar var min fiskekompis Mikael. Vi var precis lika tokiga båda två. Ingenting hindrade oss från att fiska och att komma åt fisken. Otaliga är tjärnarna och bäckarna vi utforskade och minnena från denna tid är många. Visst ibland kan det vara skönt att fiska i sin ensamhet men många gånger är det trevligt att dela sina upplevelser med någon annan likasinnad.

Del3 Vuxenstadiet
Till en början var det viktigaste för mig att fånga fisk och helst så många som möjligt.
Med tiden blev storleken på fiskarna allt viktigare.
Utmaningen att fiska inriktat efter stor fisk av en viss specifik art eller vad man kallar specimenfiske gjorde nu allt större intryck på mig.
Numera så styrs mitt fiske mer av min egen lust och känsla. Jag söker en upplevelse och vad den består av kan variera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar