måndag 30 november 2009

Årstiderna- En bitvis plågsam tid som jag ändå inte vill vara utan.

Vad vore livet utan våra årstider? Tänk om det skulle vara sommar för alltid eller ännu värre om det låg snö året runt. För mig betyder alla årstider någonting alldelens särskilt. Ingen är den andra lik och några älskar jag medan jag avskyr andra. Som tur är kan jag hitta något positivt i dom alla.

För mig är vintern en hemsk tid som får mig att längta bort något oerhört. Denna starka längtan efter vår och sommar leder i förlängningen till att jag uppskattar dessa båda årstider på ett helt annat sätt som inte skulle vara möjligt om inte vintern fanns. Av just denna anledning kan jag uppskatta vintern men tycker som de flesta att den är nog så lång.

En annan sak som jag uppskattar är växlingarna dem emellan. Dessa växlingar ser så olika ut från år till år och man kan aldrig veta vad som händer. Ibland kan en extra lång vinter övergå i sommar på nästan en och samma gång. Omvänt brukar det se ut på höstarna vilket blir allt tydligare med åren. Hösten verkar ha svårt att vilja släppa sitt grepp. Några dagar kan den ge upp till förmån för vintern medan den sedan slår tillbaka med full kraft. Det har ju varit fallet för denna höst och vi får väl se om den släpper sitt grepp innan julen.

VINTERN

Livet går nu på sparlåga för både mig och min omgivning. Långt från storstadens stress och hysteri kan jag sitta i min ensamhet i lugn och ro. Denna tid är perfekt för tanke och reflektion. Som sportfiskare har jag nu min möjlighet till planering och fundering inför framtiden. Att bara få drömma och längta sig bort och samtidigt veta att ljusare och varmare tider kommer såsmåningom är en vetskap som får min motivation att stiga till rekordhöjder. Det är nu man egentligen inser som bäst hur mycket man uppskattar den ljusare och varmare tiden, och detta i kombination med ett spö i handen så blir det hela fulländat.

Januari 2006

Mörkt, kallt men ändå rätt vackert och stämningsfyllt.

Som naturälskare jag dock svårt att uppskatta denna tid då allt känns så dött och ödsligt. Visst kan jag tycka att de är vackert med ett snörikt landskap men samtidigt känns avsaknaden av allt levande större än någonsin. Dessutom har både mörkret och kylan en dålig effekt på mig. Jag har därför en tendens att gå i ide likt björnen och det brukar ofta dröja till i mars innan jag plötsligt packar mina fiskegrejor och ger mig ut på isarna. Vad som väcker mig i min slummer är troligtvis solljuset och den värme vår underbara energikälla släpper ifrån sig.

VÅREN

Här uppe i norr kommer våren liksom smygande för att sedan slå till med blixtens hastighet. Snön försvinner, isarna går, bäckarna fylls till bredden och djurlivet är nu som intensivast.

Efter en lång vinter som känts som en evighet väcks återigen naturen till liv. Färgerna och dofterna gör sig påminda och skvallrar om vilken tid väntar. Dagarna blir längre, vår energi ökar och det känns som att dagarna bara rinner en förbi och så plötsligt en dag har våren övergått till sommar.

För mig är denna årstid den bästa av alla. Att följa naturens förvandlig är varje år lika fascinerande och något jag aldrig tröttnar på. Skogspromenaderna är denna tid på året en ynnest som får en att verkligen uppskatta livet. När jag kommer ut i skogen stannar tiden liksom upp. Lugnet och stillheten får mig att koppla bort alla tankar om det vardagliga livets alla problem och förpliktelser. Livet känns nu plötsligt så enkelt och okomplicerat.

Maj 2009

Härlig majdag med ett hyggligt gäddfiske.

Ur fiskesynpunkt är denna tid härlig men ibland nyckfull. De flesta av våra fiskar är upptagna med sina lekbestyr och är i rörelse på ett eller annat sätt. Vattentemperaturen höjs vilket ökar fiskens aktivitet och sportfiskarens förhoppningar. Så plötsligt en dag är förutsättningarna de rätta och du kan uppleva ett riktigt höjdarfiske. Dessa fisken brukar vara kortvariga och intensiva och kan lätt spolieras om vädret slår om. Tiden mellan våren och sommaren kan upplevas som en diffus gräns som tidsmässigt varierar från år till år. Men så när den första värmen sätter sig in då exploderar naturen. Gräsmattorna och träden får sin härliga gröna färg, de första blommorna växer upp längst väggrenarna och husväggarna och fåglarna sjunger som intensivast. Just dessa dagar är för mig de underbaraste och om jag bara kunde så skulle jag stanna upp livet och bara leva i nuet.

SOMMAREN

När de första myggorna börjar kläckas brukar vara ett tecken om något att sommaren är på väg. De är nu de är som allra grönast och vackrast. På ängarna och i skogarna lyser det av all den prakt som våra blommor, växter och träd ger oss.

Vid denna tid börjar gäddorna lämna sina lekvikar och ger sig ut i vild jakt efter mat. Samtidigt börjar laxarna nu att stiga i våra älvar och de första insektskläckningarna sker vilket både får igång fisk och fiskare. Denna tid är en höjdpunkt för oss alla sportfiskare vare sig vi metar, spinnfiskar eller flugfiskar.

Försommardag

Kring midsommar är det som allra grönast.

Med tiden blir det allt varmare i luften och solen lyser nu starkare vilket jag tycker är helt underbart. Lika mycket som jag skyr kylan på vintern lika mycket uppskattar jag värmen på sommaren. Högsommaren är en underbar tid för mig och det är nu jag riktar mina blickar upp mot vår vackra fjällvärld. Här uppe har inte sommaren hunnit lika långt och vattnet har inte hunnit bli allt för varmt ännu vilket gör förutsättningarna för ett lyckat fiske goda.

Om jag samma tid befinner mig någon annanstans i vårt land brukar jag rikta mina blickar mot intressanta abborrvatten. Abborren är en värmeälskare av rang och denna tid brukar kunna generera i många trevliga fisken.

HÖSTEN

Så sakta börjar nu livets gång att ebba ut. Blommorna vissnar, löven ramlar av träden och fågelstrecken beger sig söderut. Samtidigt börjar vattentemperaturen att sjunka i våra vattendrag vilket får en tydlig effekt på våra fiskar. Några av våra fiskar blir nu mer aktiva medans andra väljer att ta det mer lugnt. Ju längre tiden går desto kallare blir det i både luften och vattnet. De som gillar att meta efter vitfisk eller fiska abborre får det nu lite knepigare medans många gädd, lax och öringsfiskare nu upplever sin bästa period.

Höstharr 2009

Harrfiske i slutet av september.

För mig är hösten en tid med två ansikten. Jag kan uppskatta de fina och klara höstdagarna medan jag kan avsky de regniga och blåsiga dagarna. Samtidigt har jag vetskapen om vilken tid som nu väntar oss. Mörkret och kylan är mina värsta fiender som jag aldrig tycks bli av med. De dyker sakta men säkert upp varje år men som tur är försvinner de tillslut och istället dyker solen och ljuset upp igen.

P.S. Det gäller att tänka positivt. Snart går vi mot ljusare tider, bara drygt ett halvår till midsommar. /Mats

1 kommentar:

  1. Jättebra skrivet om de olika årstiderna och dess skiftningar. Jag håller med dig, vad vore sommaren i all sin glans, om inte vintern fanns... Och för ett inredningsfreak med vitt som favoritfärg, är det nu så underbart vackert ute...

    Och så ser jag fram emot att få se hur du julpyntat.
    Må gott!
    /P

    SvaraRadera