Vad det gäller spön till ismete så finns det numera massor av olika modeller och märken i olika utförande. Gemensamt med dessa är att de oftast är i samma längd ca 120cm. Antalet spöringar varierar ofta från 3 upp till 5,6. Vissa spön är styvare med bättre ryggrad medan andra är betydligt mjukare i sin aktion. Vad som är det rätta är givetvis en smaksak men rent generellt kan man se att det numera blir alltmer populärt att välja bort de alltför styva spöna till förmån för de mer följsamma och mjukare spöna. Själv är jag inne på samma linje och har märkt av en hel del fördelar vad det gäller de lite mjukare spöna.
Om en gädda tar lina så krävs det inget speciellt hårt mothugg utan snarare bara att man stramar upp linan, höjer spöet samtidigt som man drar till lite lätt. Ju högre fart fisken har desto försiktigare måste man vara med mothugget och i vissa fall så sträcker jag bara in linan och börjar veva in fisken. Det hela handlar givetvis om känsla och erfarenhet plus att här kommer även utrustningens utformning in i handlingen. Vad det gäller ett kraftigare spö som exempelvis mina första spön som egentligen var rena båtspön så märkte jag snart att jag tappade en del fiskar strax efter jag satt in mothugget. Fisken satt på ett tag för att sedan gå loss, det kändes ofta som att krokarna slets loss från gäddans käft.
Anledningen till detta tror jag mig nu ha kommit på spåren. För det första så gjorde jag för hårda mothugg samt att man nog var lite för ivrig många gånger när man kom stormande efter isen vilket fick till följd att gäddorna ofta fick lite extra fart när jag kom fram till hålet. Att jag sedan hade ett väldigt styvt spö som inte böjde sig knappt vid mothuggen gjorde effekten extra tydligt och påfrestningen för stor så jag tror helt enkelt att många gånger slets kroken ut från gäddans käft. Det var heller inte ovanligt att krokarna blev uträtade vilket ytterligare talar för detta.
Med ett mjukare spö tycker jag man får ett mer balanserat mothugg där krokarna lättare trängs in i gäddkäften med förre tappade fiskar som följd. Men det viktigaste är ändå att man lär känna sitt spö, dess för och nackdelar i olika situationer och det gör man ju bara genom att fiska. Sedan är det ju viktigt att registrera det man märker och gärna dokumentera sina erfarenheter efter varje fisketur. Själv föredrar jag att alltid ha med mig spön av lite olika egenskaper. Exempelvis kör jag med större krokar och större betesfisk på de mer styva spöna och mindre betesfisk och krok på de mjukare spöna. Här nedan kommer en liten redogörelse över de spön jag använt mig av under mina 10 år som ismetare.
NORMARK RED PILKER - Ett av de första spöna ute på marknaden och fortfarande en storsäljare och favorit hos många. (ca 179 sek).
+ Skön aktion när man drillar större fisk.
+ Då detta spö inte är alltför mjukt passar det bra då man kör med större betesfiskar och krokar än normalt.
- Kan i vissa situationer upplevas som lite väl styvt och okänsligt, speciellt vid fiske efter mindre rovfiskar.
Min åsikt: Är ett av mina favoritspön som följt med genom åren. Passar bra till gäddfiske och kommer speciellt till sin rätt då man fiskar med lite större betesfiskar. Dessutom trivs jag med att drilla fisk med detta spö så av dessa anledningar så vill jag gärna ha med mig ett par av dessa spön när jag är ute och jagar större gäddor.
NORMARK YELLOW PILKER - Detta är den vekare versionen av Normarks ismetespön. (ca pris: 179 sek).
+ Ett allroundspö som passar till många arter .
+ Passar bra då man använder mindre betesfiskar.
- Har en tendens att gå av lättare än andra liknande spön.
- Gillar inte spöets aktion något vidare.
Min Åsikt: Dessa spön har jag fiskat med en hel del och dragit en hel del fisk på. Jag tycker det är ett helt okej spö men ändå inget favoritspö. Tycker att spöet upplevs som lite ostabilt när man drillar större gäddor. På något vis upplever jag spöet som lite obalanserat i dessa situationer. Kan tycka att dess toppaktion är för mjukt i förhållande till resten av spöet. Jag använder även dessa spön vid fiske efter abborre och då tillsammans med mindre rullar och klenare grejor. Där tycker jag att spöet kommer mer till sin rätt. Kan tänka mig att detta spö även lämpar sig väl vid fiske efter arter som gös, röding och öring.
Men ett stort minus är att spötoppen som har en tendens att gå av väldigt lätt. Har genom åren ismetat med sammanlagt 15 talet spön och två av dessa har spötoppen gått utav. Bägge dessa är Normark Yellow Pilker. Dessutom har jag hört av andra fiskare att dessa spön går ut av väldigt lätt. Sammantaget rekommenderar jag inte någon idag att köpa dessa spön, det finns både hållbarare och skönare spön för en billigare penning än detta.
4 spön med början bakifrån, Yellow Pilker, Red Pilker, Ron Thompson Meditation samt New Magic.
RON THOMPSON SUPERIOR - Då jag började ismeta för snart 10 år sedan beställde jag fyra ismetesett från Berras Sportfiske. Eftersom det på den tiden knappt fanns några speciella ismetespön som det gör idag. Så det fick bli detta spö som egentligen är ett båtspö som enligt min mening är alldelens för styvt och klumpigt.
+ Väldigt stryktåligt.
- Alldelens för styvt för min smak.
- Upplevs som klumpigt och okänsligt
Min åsikt: Nej detta är inget spö jag kan rekommendera till ismete då det är alldelens för klumpigt och styvt enligt min smak. Däremot så är dessa spön enormt stryktåliga och trots många års stundtals hårdhänt hanterande så är de som i nyskick. Men trots dessa brister så visst går det att fiska med dom men skall man köpa nytt så finns det massor av bättre alternativ.
NEW MAGIC - (ca pris 179 sek).
Relativt nytt spö på marknaden som blivit populärt bland många ismetare runt om i landet.
+ Bra balanserat spö med rejälare ryggrad.
+ Relativt styvt spö som passar bra till fiske med större betesfisk.
+ Trevligt spö att drilla större fisk på.
Min åsikt: Jag har inte lyckats hitta några speciella brister i dessa spön. Om jag skulle likna detta spö med något annat jag fiskat med så är det i så fall Normarks Red Pilker. De har liknande styvhet, aktion och ryggrad.
Ett bra allround spö med tillsyntes bra kvalité. Lämpar sig bra till större rovfisk som gädda.
RON THOMPSON MEDITATION – Ett hyfsat mjukt spö med 3 spöringar med ett kortare handtag än vad som är normalt på andra liknande spön. (Ca pris: 159 sek).
+ Lagom mjukt enligt min smak.
+ Följsam och jämn aktion med sköna drillningsegenskaper.
- Skall vara de kortare handtagen som kan kännas nog så litet då det är betydligt kortare än på de flesta andra ismetespön. Men jag har snabbt vant mig vid detta och nu trivs jag nästan bättre med dessa handtag. Men som sagt detta är ju en smaksak.
Observera det kortare handtaget på det bakre spöet.
Min åsikt: Jag köpte ett par av dessa spön på Mieko fishing för ett par månader sedan och anledningen var för att jag fastnade för dess aktion som var precis i linje med det jag sökte. Inte för styvt och samtidigt inte alltför vekt och mjukt. Dessa spön har sedan blivit lite av mina turspön då jag fått gäddor på 11,12kg och 12,1kg. I och med detta fick de samtidigt sättas på prov och jag måste säga att de fungerade förträffligt. Då jag fiskade själv vid bägge tillfällena så fick jag sköta drillningen med en hand på spöet och den andra i hålet. Gäddorna i den klassen är ju inte lätta att leda in i hålet. Därför är det viktigt att ha ett lagom mjukt spö som klarar av när en större gädda vänder vid hålet med kort lina och drar i väg på en långrusning.
Det gör dessa spön utan problem medan ett för styvt spö skulle kunna göra så att påfrestningen mellan den korta linan och kroken blir alltför stor vilket skulle kunna leda till att spöet går av eller ännu värre att kroken slits från gäddkäften eller att linan går ut av. Just detta moment är det mest kritiska och här kommer ett mjukt spö till sin fulla rätt vilket är viktigt att tänka på. Samtidigt ställer dessa situationer också resten av utrustningen på prov som rulle, tackel och lina så det gäller att vara rätt utrustad då storgäddan hugger, för vad är mer irriterande än när man sumpar en fisk pågrund av att man slarvat med sina grejor.
För de som letar ett något mjukare spö med sköna drillningsegenskaper så tycker jag att ni borde prova dessa spön. En fördel när man köper nya spön är att köpa de på butik istället för att beställa på postorder. Då har man chans att känna hur de känns för när det gäller spön handlar det i grunden mycket om eget tycke och smak.
Tyvärr så verkar det vara omöjligt att få tag på RON THOMSON MEDITATION spöna för tillfället. Om det vill sig illa så har det försvunnit ur Ron Thomsons sortiment.
SvaraRaderaIstället har jag köpt mig några ismetespön från Kunnan och Wiggler som jag hoppas kunna skriva om när ismetesäsongen börjar lida mot sitt slut.
/ Mats
Hej!
SvaraRaderaHar lyckats få tag i ett Ron Thompson Meditaion, och jag undrar om det finns nån chans att köpa några till nån stans?