tisdag 13 juli 2010

Jiggfiske – Rätt medicin för abborren

Varje inbiten abborrfiskare har säkert inte undgått att se hur effektiva jiggar är. Många gånger är jiggen den enda spinnbetet som överhuvudtaget intresserar abborren. Det är ett bete som sällan sviker, men ibland kan faktiskt en spinnare vara effektivare speciellt i grunda vatten då dess vibrationer lockar till sig fisk på längre håll än vad en jigg kan göra. Fast jiggen är helt klart mitt förstahandsval och en bra utgångspunkt att starta fisket med. Ytterligare ett plus är att detta bete tycks locka de riktigt stora individerna till hugg.

ABBORREN BETRAKTAD SOM SPORTFISK

Abborren upplever jag som en rätt svår art i den bemärkelsen att den ofta inte är på hugget. Vissa dagar känns den helt omöjlig, andra dagar går den att få men är väldigt kräsen och så ibland hugger den som besatt på allt man serverar den.

En vanlig föreställning bland många är nog annars att abborren är väldigt lättfiskad för när man väl hittar den så hugger den direkt på dina beten eller ditt agn. Gör den inte det så finns den inte i närheten. Men detta är långt ifrån verkligheten. Abborren håller nämligen oftast till på samma ställen fast det är långt ifrån alltid den är intresserad av ditt bete.

En annan sak jag märkt är att vissa abborrvatten är mer svårfiskade än andra. Speciellt vatten med glesare bestånd av abborre tenderar att vara svårare. Tvärtom är de vatten med täta abborrbestånd där konkurrensen av födan är hårdare. Här tvingas fisken att äta av det som erbjuds för att kunna överleva. Ett tydligt exempel på ett sådant vatten är små tjärnar med såkallade tusenbrödrabestånd.

MÅNGSIDIGT BETE

Största fördelen med jiggen som jag ser det är att den kan fiskas på så många olika sätt. När vattnet är kallare så fiskas den riktigt långsamt medans då vattnet är varmt och abborren på jakt då fungerar oftast en snabb hemtagning av betet. Grunden i jiggfisket är att fiska jiggen i omväxlande tempo, rycka då och då med spötoppen och låta den studsa på botten. Med andra ord så gäller det att pröva sig fram och se hur abborrarna vill ha jiggen presenterad just den aktuella dagen.

1410 g - 46 cm

Denna fina abborre som fångades i maj föll för en Relax jigg i orange-svart.

OLIKA TYPER AV JIGGAR

En jigg kan se ut på olika sätt och det finns en uppsjö av modeller på marknaden. Själv håller jag mig mestadels till två typer av jiggar och det är de såkallade shadjiggarna som imiterar småfisk samt Twintails som är en jigg med dubbla stjärtar/svansar. Ibland fiskar jag även med imitationer av grodor, kräftor, iglar, maskar och andra smådjur som kan finnas i det vatten man tänker fiska i.

DSC00479

Relax jiggarna är väldigt populära och det har sina förklaringar. Förutom att de håller en bra kvalité så har dessa jiggar en mycket bra och vickande gång i vattnet. Ett måste bete helt enkelt för varje inbiten abborrfiskare. De finns i många olika färger och storlekar också.

Färgerna på bilden är bra abborrfärger.

DSC00469

Heta jiggar från Savagear. Dessa har jag haft framgång med i vatten med större abborre från halvkilot och uppåt. De är relativt tunga och därmed lättkastade. De har en ganska så hetsig gång vilket är perfekt då abborren är på jakthumör.

DSC00476

Här är ett gäng jiggar från Storm. Dessa modeller har jag inte hunnit testat så mycket ännu men när det gäller detta märke så brukar det vara bra kvalité rakt igenom. Jag har tidigare fiskat en hel del med beten från Storm och jag måste säga att jag tycker om deras produkter.

DSC00472

Twintails i heta abborrfärger.

FÄRGVALET ÄR VIKTIGT

Färgvalet är många gånger en nyckel till ett framgångsrikt fiske. Även här finns det otroligt många färger och nyanser att välja mellan. Vad jag märkt så kan en färg fungera grymt bra i ett vatten medan det i ett annat inte alls faller abborren i smaken. Orsaker till detta kan vara dels vad abborrarna är inriktat på för föda men också hur klart vattnet är samt hur botten ser ut. I grumliga vatten så testar jag gärna mer skrikiga färger som syns bra medan jag i klarare vatten fiskar med mer naturtrogna färger. Men inga regler utan undantag så därför skall man inte vara rädd att prova sig fram.

Rött och gult är färger som faller abborren i smaken och bör finnas i varje fiskares beteslåda. Dessa färger finns dock i flera olika nyanser så själv har jag en hel del varianter såsom mer självlysta, glittriga, klara och de mer neutrala liksom de mer dova, mörka. Jag fiskar också mycket med jiggar med naturtrogna färger som kan imitera exempelvis små abborre eller mört. Men ha gärna några jiggar i färgerna svart och vitt för dessa kan ibland överraska när de säkrare färgerna sviker.

clip_image002

Savagears minnow jiggar är nog min största favorit när det gäller shadjiggar. De har en härlig gång i vattnet vilket får även de mer kräsna abborrarna att hugga. Ett stort minus är dock att stjärten väldigt lätt går av. Modellen finns i två storlekar.

HYBRID-JIGGAR KAN FUNGERA NÄR INGET ANNAT GÖR DET.

Vissa dagar så kan abborren vara väldigt kräsen och det händer rätt ofta. Då kan den ofta följa efter betet men inte hugga. En jigg kanske inte lockar den tillräckligt och en spinnare kanske skrämmer den lite med sina vibrationer och blänkande. En variant kan dessa gånger vara att testa en såkallad hybrid. Med det menar jag en jigg som man kombinerar med ett annat bete. Själv har jag köpt små spinnskedar som man lätt kopplar ihop med en jigg. Jag har märkt att denna kombination ibland är helt överlägsen allt annat i betesväg. Jiggar kan också sättas på kroken bakom exempelvis en spinnare, wobbler eller skeddrag vilket många gånger förhöjer betes effektivitet.

DSC00473

Denna kombination har vid flertalet tillfällen visat sig vara effektiv.

TESTA DOFTSPRAY

En annan sak jag anser att varje abborrfiskare skall ha i sin arsenal av grejor är doftspray. Det finns numera en uppsjö av olika märken och dofter som sägs förhöja betets attraktionskraft. Själv har jag inte hunnit testa bråkdelen av dem alla men några märken och dofter har jag testat. Mitt intryck är att de fungerar men se det absolut inte som något mirakelmedel. Men för mig räcker det att veta att det kan höja chansen att få fisk och många gånger är de ju så att det är de små detaljerna som är avgörande och en sådan kan definitivt ett doftmedel vara.

UTRUSTNINGEN

Avslutningsvis vill jag bara påpeka en detalj som jag tycker är viktig när det gäller spinnfiske efter abborre. Fiska inte med för grova grejor. Många som fiskar abborre använder samma utrustning som när de fiskar efter gädda eller andra större rovfiskar. Visst går det men känslan och effektiviteten blir avsevärt mycket sämre, sedan så när det gäller jiggfiske så handlar det mångt och mycket om just känsla.

Vill du uppnå ett så roligt och framgångsrikt jiggfiske som möjligt så bör du också ha rätt utrustning. Själv föredrar jag att fiska med ett lättare haspelspö på mellan 8-9 fot med kastvikt mellan ca 5-20g. Till detta använder jag mig av en mindre haspelrulle laddat med 0,10 mm flätad lina. Som tafs använder jag de smidiga Spinnvall tafsarna eller så gör jag egna av fluorocarbon. I vatten där det inte förekommer gädda behövs ju såklart inga tafsar men i verkligheten finns det gädda i nästan alla bra abborrvatten.

Nästa vecka börjar jag min 4 veckor långa semester så då planerar jag att fiska efter dessa randiga riddare. Hoppas att du också ger abborren chansen, för det är den väl värd både som sportfisk och matfisk. Men ta inte upp mer fisk än vad du behöver.

5 kommentarer:

  1. Vilket djup och vad för botten rekommenderar du i maj ? MVH

    SvaraRadera
  2. Beror lite på var i landet du bor och fiskar. Men på många ställen leker abborren denna tid och då finner man den på grundare vatten. Gärna där det finns nån form av vegetation eller annat bråte på botten. Som all lekfisk så hittar man den ofta i grunda vikar där vattnet är lite varmare.

    SvaraRadera
  3. vilka jiggare och färger är bra i ångermanland på hösten och vilket djup??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Beror lite på hur klart vattnet är där du fiskar. Det generella är att är vattnet klart så fungerar det oftast bäst med naturliga färger, typ blått och grönaktiga medans om det är grumligt vatten kan skrikiga färger som orange och liknande vara bäst. Abborren söker sig djupare ju kallare vattnet är på de flesta platserna, leta efter branter och djupkanter där kan de hålla till. Fast är väldigt olika det där. Sommarabborrarna går ofta grundare 2-5 m medan höstabborrarna kan gå ut på runt 5-10 m djup. Tänk på att ju kallare vattnet blir så minskar man farten och intensiteten i själva fisketekniken. Lycka till!

      Radera