torsdag 1 juli 2010

Flera feta gäddor samt ett lipgrip haveri

Jag och Krister har varit och fiskat två pass nyligen. Förhoppningarna på ett bra gäddfiske hade vi dragit ned eftersom det gått lite trögt tidigare samt att det börjar kännas som i det senaste laget vad det gäller gädda i de vatten vi brukar fiska i.

Inledningen gick trögt, vi testade både trolling och spinn men efter tag började vi hitta vilken metod och vilka platser som gäddorna höll till på och då kom även gäddorna på löpande band. Dagens första fisk som jag hade turen att få blev även den största.

8860g-104cm (2)

Fet och vacker Norrbottensgädda.

Andra passet bjöd på färre men istället genomgående större gäddor. Dagens första fisk som jag knep var en riktigt fet bit på endast 94 centimeter med en vikt på närmare 7 kilo (6840 g).

Strax därefter hugger det åter på mitt spö och även denna gång på samma heta wobbler. Rätt snabbt ser jag hur gäddan går upp i ytan och visare sig med ett par arga ruskningar. Sedan bjuder den på några rusningar och det är inga tvivel längre att det är en större gädda det är frågan om. Väl vid båten överlåter jag landningen till Krister som kan det där med att landa stora gäddor vid trolling bättre än vad jag kan. Fisken sitter säkert krokad och vi kan skåda en riktigt fin gädda som dessutom är rejält fet. Att den väger över 10 kilo är det inga tvivel om men tveksamt om den hade längden för att väga så mycket mera, runt 11 kilo är nog det troliga.

Mer än så fick vi inte veta, för när vi krokat loss gäddan i vattnet och skall lyfta den ombord så ruskar lite på sig och vipps så går lipgripen upp. Mycket märkligt då gäddan tidigare gjort rejälare försök att ta sig loss men då hände ingenting. Modellen en Berkley med pistolgrepp vill jag bara varna er alla att köpa. Likaså samma märke som säljer en annan lipgrip med inbyggd godkänd digitalvåg. Har en själv och den är ännu sämre. Det verkar som att de enklare och billigare modellerna av lipgrips är de som fungerar bäst.

Givetvis kändes det först riktigt tungt men när vi analyserat det hela kändes det klart bättre. För det första så var ju gäddan säkrad och vi kunde kroka av den i vattnet utan att den tog skada, sedan gick det som det gick med följd av att den inte blev dokumenterad vilket givetvis var synd. Men den blev ju trots allt fångad och släppt i god catch and release anda och fisken simmar kvar helt oskadd och opåverkad av det hela. Hade det varit en rekordfisk hade jag tagit det hårdare men jag är rätt säker att den inte skulle ha vägt mer än dryga 11 pannor. Att vi krokade av den i vattnet kan många tycka är knasigt, men det är det mest humana för fisken samt att det även är en säkerhetsrisk med en storgädda med en wobbler med stora vassa krokar liggandes i en båt. Hade det nu varit ett monster så hade vi nog säkrat den bättre, troligtvis med håv. Men vi gjorde ju egentligen inget fel utan i detta fall var orsaken en kass lipgrip.

Ja åter till fisket. Efter detta blev det faktiskt ytterligare en hygglig fisk på 7760g som Krister fick. Denna gädda var däremot mer normal i sin kroppsform mot de andra som var riktiga knubbisar.

Dessa fiskepass blev således klart bättre än vad vi förväntat oss vilket var en trevlig överraskning efter flera tyngre fisken tidigare under månaden. Dessutom var det skönt att få komma ut och fiska igen då man tvingades hålla sig inne hela förra veckan pågrund av en sjuhelvetes matförgiftning som jag råkade ut för. Avslutningsvis så vill jag varna er alla att lita inte för mycket på era lipgrips samt att hålla er ifrån att äta gammal korv…

2 kommentarer:

  1. Synd att ni inte hann mäta och väga gäddan men ni lär väl ta den i höst då den är ännu fetare :-)

    SvaraRadera
  2. Jo förhoppningsvis, den gäddan kommer förmodligen bli riktigt stor i framtiden och drömmen är att vi kommer ta den igen.
    Men är rädd att det stannar vid en dröm fast säker kan man aldrig vara..

    / Mats

    SvaraRadera