lördag 13 november 2010

Se upp för svaga isar!

Idag var jag till en sjö för att kolla upp isens tjocklek. Denna sjö brukar vara en bra måttstock då isen lägger sig något snabbare här än de största sjöarna men samtidigt långsammare än i små tjärnar. När isen i denna sjö känns säker så brukar jag känna mig rätt trygg på de flesta andra fiskevatten också.

Jag trodde isens tjocklek skulle vara mellan 5-10 centimeter med tanke på senaste veckans temperaturer och vis av tidigare års erfarenhet. Men ack så fel jag hade. Borren hann bara knappt stöta isen så var jag igenom. Isens var endast 2,5 centimeter tjock vilket fick mig att röra mig betydligt långsammare. Jag borrade ytterligare ett hål en bit bort men här var det ingen skillnad förutom att det knakade till i isen då jag borrade. Något tredje hål blev det inte.

Av denna dag lärde jag mig att det är av yttersta vikt att vara försiktig och hysa respekt för isarna som på håll såg ut att vara stabila. Dessutom en decimeter snö som lätt lurar den oerfarne till en falsk trygghet. Snön är inte bara farlig i den bemärkelsen att den döljer alla faror utan även en orsak till att isen växt så långsamt senaste veckan.

Förra veckan inleddes ju med riktigt varmt väder och flera av de isar som redan lagt sig gick upp. Sedan blev det något kallare från torsdag och det lade sig en tunn isskorpa sedan kom det några centimeter snö på fredag och lördag vilket på ett effektivt sätt satte stopp för isens tillväxt de kommande dagarna. För efter den helgen har det varit kallt flera dagar och normalt om isarna varit fria från snö är jag säker på att de minst varit dubbelt så tjocka som nu. I går kom nästa snöväder som inte gjorde saken bättre.

Men nu lovas det kallt väder i hela Norrland från och med söndag och flera dagar framåt vilket ger ett visst hopp. Jag hoppas därför att kunna fiska nästa helg, denna helg har jag räknat bort. Känns som dumt att chansa och det är inte roligt att vistas på tunna isar och skulle olyckan vara framme vet man inte hur det kan gå. Så till er alla som tänker ge er ut på isarna under helgen kan jag bara säga, VAR FÖRSIKTIG!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar