tisdag 11 januari 2011

Grym fiskedebut för året!

Efter en långvarig fiskesvacka i mer än tre månader så var det äntligen läge. Termometern visade bara på någon enstaka minusgrad och jag var dessutom ledig idag så denna möjlighet ville jag inte gå miste om

Men vägen till fiskeplatsen var inte den gästvänligaste. Efter en halvtimmes snöpulsning var jag slutligen framme.

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH TAKTIK

Tyvärr saknade jag tillgång på levande mört så istället fick jag nöja mig med dött agn i form av mörtar på 2-3 hekto. Hade jag haft levande fisk hade jag valt ett vatten som är rätt djupt och fiskat pelagiskt. Istället satsade jag på ett grundare där jag tror att dött agn passar bättre.

Jag fiskade med 6 spön idag var av 4 nära land och 2 lite längre ut där det även är djupare. I fyra hål fiskade jag bottennära medan jag i ett fiskade mitt emellan botten och isen samt ett alldelens under iskanten. I två av hålen mäskade jag med lite fisksörja. Två av mörtarna hade jag även smörjt in med doftmedel.

FÖRSTA FISKEN

Redan efter en kvart kom första hugget som var tämligen försiktigt. Mothugget satt dock bra och efter en kortare kamp var dagens och årets första fisk bärgad, en gädda på dryga 4 kilo.

EN GYLLENE KVART

Efter den fina starten så händer ingenting på knappa timmen innan en av vipporna plötsligt ryker all världens väg. Linan strömmar ut i raketfart vilket brukar kunna vara ett tecken på en bättre fisk. Jag sätter in ett mothugg och svaret blir först tvärnit medan det senare uppstår slaklina. Jag får tokveva innan jag återigen får kontakt med fisken som tydligen fått för sig att simma mot hålet istället för från. Efter detta bjuder den på flera rusningar och nu börjar jag inse att det måste vara frågan om en större fisk jag har att göra med. När den så kommer mot hålet blir det lite lirkande innan jag slutligen kan lyfta upp den. Gäddan är rätt mager med en skaplig ryggbredd, längden är däremot till fördel och den känns faktiskt rätt tung. Mäter den till fina 120 centimeter och vågen stannar på stabila 11,2 pannor.

11200g-120cm (k)

Norrbottensgädda på 11200 gram och 120 centimeter.

Allt medan glädjen sköljer genom kroppen min hör jag en av bjällrorna signalera. Det tar en stund innan jag reagerar och ytterligare en innan jag är på plats. Även denna gång åker linan ut i bra fart och svaret blir en helvild fisk som far kors och tvärs. Det känns svårt att få något grepp om hur stor den kan vara då den uppför sig så annorlunda. Även i hålet blir det problem då jag slutligen får offra en arm för att få upp den.

8400 g - 108 cm (k)

8400 g – 108 cm

När jag släppt tillbaka gäddan så kan jag konstatera att bägge de stora gäddorna har huggit på mörtarna med doftmedel. Snabbt har jag applicerar samma smörja på de övriga mörtarna.

AVSLUTNINGEN

Efter den så heta kvarten händer ingenting på över två timmar. Jag börjar så smått packa i hop och just i den vevan så ser jag en av vipporna röra sig försiktigt. Länge står den sedan och smakar på betet innan den börjar ta lina så jag kan sätta in mothugget. För tredje gången på kort tid får jag uppleva en tuff fight och denna fisk är riktigt stark. Tyvärr så saknar den rätt längd men kondisen är det inget fel på.

8500 g - 106 cm (k)

8500 g – 106 cm

Denna gädda sätter punkt på en härlig fisketur och jag kan nu summera dagen med fyra hugg och fyra landade gäddor i skapliga storlekar, eller vad säger man? När jag några timmar innan plogade mig fram i halvmeterdjup snö med snöflingor yrande runt omkring mig så hade jag aldrig kunna drömma om vad som väntade mig. Tänkte att sikten där nere under isen borde vara lika med noll så man får vara nöjd om man lyckas få någonting alls. Ibland är det sannerligen trevligt med överraskningar…

Tyvärr är kvalitén på bilderna inte speciellt bra, men då jag fiskade ensam idag så prioriterade jag ett snabbt återutsättandet av gäddorna före bra bilder, hoppas ni har överseende av detta.

6 kommentarer:

 1. Oj oj! det var minsann en lyckad debut för året!

  /Mikke Ö

  SvaraRadera
 2. Och hur såg statistiken ut på övriga variabler?
  Tänkte på vattendjup, betesdjup vilka var det som gav resultat.
  / Mikke Ö

  SvaraRadera
 3. Bra fråga det glömde jag att skriva. Samtliga fiskar högg i tre hål relativt nära varandra på några meters djup. Fiskade betena just ovanför botten. Längre ut och på djupare vatten var det dött. Så man hade turen att pricka gäddorna denna dag.

  Kul också att doftmedlet funkade så pass bra, har tidigare kört med det på levande mört men känns som att effekten blir klart bättre på dött bete.

  / Mats N

  SvaraRadera
 4. Vad var det för doftmedel?

  Grymt fiske med tanke på förutsättningarna!

  Intressant o veta om det var i strömmande eller sjö? Du behöver givetvis inte svara på den frågan om du inte vill.

  SvaraRadera
 5. Använde Doftspray Yum, shad. (finns att beställa på b.l.a. Mieko fishing). Om du använder det så snåla inte utan spraya in hela fisken.

  / Mats N

  SvaraRadera