lördag 30 april 2011

Jiggfiske efter gädda

Jag tror knappast det finns någon inbiten gäddfiskare som inte undgått att se jiggens attraktionskraft på gäddorna. Själv är jag en av dessa och eftersom jag sedan långt tillbaka trivts med att fiska med dessa effektiva gummikreationer så är jiggen ett av de självklara valen då jag jagar de stora gäddorna.

OLIKA MODELLER

På betesmarknaden finns det väldigt gott om jiggar men faktiskt rätt få som är anpassade till just riktat gäddfiske efter de stora exemplaren. Många modeller är för små eller så finns det jiggar som är nog så stora och klumpiga som mer lämpar sig att användas till havsfiske på djupt vatten. Det finns även flertalet jiggmodeller med inbyggd krok som jag fiskar med ibland. Fast oftast föredrar jag att fiska med vanliga klassiska shadjiggar (utan inbyggt huvud) i storlekar från ca 15 cm till 30 cm.

Av någon anledning finns det få modeller runt 18-20 cm som jag personligen tycker många gånger är den bästa storleken. Istället tycks de flesta jiggarna vara runt 15 cm eller från 23 cm och uppåt. Jag ser stora fördelar att fiska med rena jiggar utan inbyggd skalle. Då kan man på egen hand efter situation bestämma vikten på huvudet. Jag vill helst fiska med så lätt skalle som det bara går men samtidigt så krävs det ibland extra mycket tyngd för att komma ner, speciellt om gäddorna står och trycker nära botten i djupt och strömsatt vatten. Mina jiggskallar till gädda väger mellan ca 10-40 gram vilket täcker in de flesta situationerna.

HUGGET

Som med allt annat fiske så tappar man i känsla ju tyngre grejorna är och det gäller såväl fiskeutrustningen och som i detta fall ett bete. Att känna hugget av en stor gädda är faktiskt inte så lätt alla gånger. Därför gäller det att vara koncentrerad hela tiden och vara beredd på hugg i varje kast. Själva fisketekniken går allt som oftast till på följande sätt, man kastar ut betet och låter det sedan sjunka till botten. Därefter börjar man veva in jiggen. När man vevar in betet så stiger det i vattnet, ibland kommer hugget redan då vilket brukar utmynna i ett brutalt hugg som inte går att missa. Men andra gånger är hugget svårare att känna. För efter att man vevat in jiggen några meter så brukar man göra ett såkallat vevstopp och då sjunker betet mot botten igen, efter vevstoppet så börjar man åter att veva hem jiggen. Under denna process så händer det inte sällan att man får ett hugg och då gäller det att vara beredd och vid minsta möjliga misstanke så sätter man in ett rejält mothugg. Viktigt att tänka på då är att se till att ha koll på linan hela tiden och att inte ha för mycket slaklina. Känner man inte hugget kan det upptäckas av att linan uppför sig konstigt.

FISKA EFTER GÄDDANS HUMÖR

Förutom storleken så är jiggens rörelser en viktig detalj att tänka på. Därför kan det vara en fördel att utrusta sig med några olika modeller med skilda rörelsescheman för att på så sätt täcka in de flesta situationer man kan ställa sig inför. En sävlig gång fungerar ofta när vattnet är kallt och gäddan är trög medan en snabbare och livligare gång många gånger är det som är bäst då vattnet blivit uppvärmt och gäddan är klar med sina lekbestyr.

Men viktigast enligt min mening är ändå INTE hur jiggen ser ut utan hur man fiskar den. Därför anser jag att det är bättre att fiska med få modeller och lära sig dessa istället för att köpa massvis med olika jiggar som man sedan knappt ger chansen. Detta är för övrig något man bör tänka på vad det gäller alla beten när man spinnfiskar. Sist men inte minst så gäller det att tro på sitt bete och det man gör.

JIGGENS FÄRG, STORLEK, FORM OCH PROFIL

Betets profil och färg är andra faktorer som kan vara avgörande de dagar gäddorna är mer kräsna. Här har jag märkt vad det gäller färger att det kan skilja sig rejält från vatten till vatten vad som fungerar bäst. Även årstid och väder påverkar detta så därför rekommenderar jag att satsa på några få modeller i olika storlekar och flertalet färger.

Givetvis så påverkar vattnets färg en del. I grumligt vatten har gäddorna svårare att upptäcka betet så då kan det oftast löna sig med att använda en liten större jigg gärna i starka och lite skrikiga färger. I klart vatten blir förhållandet det omvända, där kan en mindre jigg i diskreta färger ge bäst utdelning. Sedan kan man även ha i åtanke vilka betesfiskar som gäddan livnär sig på i det aktuella området. Då kan man anpassa betet efter detta både i såväl färg, storlek, form och profil.

SATSA PÅ KVALITET OCH SLARVA INTE MED UTRUSTNINGEN

Förutom själva jiggen så finns det en annan detalj som är mycket viktig att tänka på och som man inte skall slarva med och det är krokarna. Mitt råd är att satsa på kvalité och fiska uteslutande med såkallade stingerkrokar. Dessa kan man göra själva eller köpa på flertalet butiker, glöm inte heller att använda rejäla tafsar som klarar av de största gäddorna utan att gå sönder.

Ovan: Stinger krokar, Nedan: Hur man applicerar dessa.

Vad det gäller spö och rulle så tycker jag att man skall satsa på lite rejälare grejor. För att få ut det bästa av fisket både vad det gäller känsla och effektivitet så använder jag mig av två olika spön, ett 8 fot som klarar av betesvikter upp till 60 g utan problem samt ett kraftigare spö på 10 fot som klarar det dubbla. Till detta använder jag mig av haspelrullar laddat med flätlina (Power Pro) på ca 0,30 – 0,35 mm. När man jagar de stora gäddorna går det inte att chansa utan man skall alltid ta det säkra före det osäkra. På så sätt ökar du dina chanser att landa drömgäddan om den nu skulle hugga.

Här nedan kommer jag berätta lite om mina favoriter och hur jag fiskar dessa. Kommentera gärna och skriv om ni har något annan jiggmodell som är het på gädda.

RELAX 15cm

Relaxjiggen är nog den mest användbara jiggmodell på marknaden och förmodligen den mest populära. Jag har fiskat med den i många år nu och kan konstatera att den fångar all slags rovfisk. Dessa jiggar finns också i massor av storlekar och färger vilket gör den enligt min mening till vår tids mest användbara jigg. Förutom spinnfisket så fungerar den ypperligt till både dropshot, vertikal och samt även trollingfiske. När det gäller gäddfisket så är det två storlekar som är intressant och det är 15 centimeters modellen samt den på 23 centimeter. Här skulle jag gärna välkomna en 19 centimeters variant.

15 centimeters jiggen är lite annorlunda utformad än den större modellen, den har också samma stjärt som de mindre modellerna. Fördelen med de mindre gäddjiggarna är att de är smidigare att fiska med och med ett lättare huvud kan du använda en rätt lättare utrustning. När jag fiskar från land i mindre vatten där det ofta är grundare kommer denna modell helt till sin rätt. Sedan skall man komma ihåg att det inte alltid är så att en större gädda vill ha ett större bete, det finns faktiskt dagar då en mindre jigg ger mer hugg.

RELAX 23cm

Denna jigg är ett säkert kort på stor gädda. Jag gillar dess gång och lär man sig att fiska med den så fungerar den både i kallt och varmt vatten. Det gäller bara variera inspinningshastigheten och tekniken så kan man lura gäddan till hugg.

MIEKO PREDATOR

Uppstickaren Mieko fishing har sedan förra året haft en intressant jigg på marknaden som sticker ut både till utseende och rörelsemönster. Att den fungerar bra till gädda märkte jag förra året då den skördade stora framgångar med flertalet landade gäddor. En av de största fördelarna är att man kan fiska hem den väldigt sakta samtidigt som den ändå rör sig på ett för fisken lockande sätt. Förklaringen är den breda stjärten. Denna jigg kan vara ett riktigt ess i rockarmen att ha då man jagar de riktigt stora gäddorna under framförallt förleksfisket på våren samt det sena höstfisket. Men jag tycker personligen att den även kan vara riktigt effektiv senare under sommaren då man fiskar hem den med snabbare oregelbundna rörelser, något som gäddorna uppenbarligen gillar.

Med dessa färger täcker du upp de flesta situationer.

MIEKO PREDATOR SHAD

Jag brukar vanligtvis inte skriva om produkter som jag ännu inte hunnit testa men i detta fall gör jag ett undantag. Anledningen är att denna jigg känns som skräddarsydd till fiske efter grovgädda.

Till i år har Mieko fishing nämligen lanserat Mieko Predator Shad som beräknas komma ut till försäljning i dagarna. Jag har själv sett jiggen och det jag sett ser mycket lovande ut. Så här skriver de om jiggen på hemsidan:

Mieko Predator Shad 25 cm, 96 gr, blå/silver/glitter. Shadjiggen har utvecklats för det riktade fisket efter riktigt stor rovfiskar. Vi har utvecklat ett gummi som tillsammans med jiggens shad ger Mieko Predator Shad en attraktiv gång. Jiggen har en hög rygg för att ge siluetten av en betesfisk. Jiggen bör finnas i din bestesbox om du siktar på de riktigt stora.”

Så här ser den ut nya Mieko Predator Shad.

Det skall bli mycket spännande att testa denna jigg och jag får väl återkomma med rapport om hur det gått och förhoppningsvis även med en bild på en större gädda. Kolla även i denna filmsnutt: LÄNK TILL YOU TUBE.

SAVAGE GEAR SOFT 4-PLAY

När vi ändå talar om nya jiggar så måste jag även nämna Savage gears nya 4 play soft som ser riktigt het ut. Den finns i flera storlekar och för gäddfiskaren är det väl främst den största (19 centimeter) som är intressant.

Kolla denna film så förstår ni vad jag menar: LÄNK TILL YOU TUBE.

ALIEN EEL

Detta gummibete går väl egentligen under namnet softbait men jag tar ändå med den som jigg eftersom jag anser att de går under samma kategori. Detta bete börjar ha några år på nacken och att det fungerar bra är om inte annat ett kvitto på de alla kopior som finns att köpa. Själv föredrar jag dock originalet och har inte sett någon anledning till att testa något annat.

Detta bete är ser lika häftigt ut som det är effektivt.

Alien Eel finns i både en grundgående och lättare modell samt en tyngre och mer djupgående så på detta sätt täcker de upp de flesta situationer en spinnfiskare kan ställas inför. Själv använder jag den lättare och grundgående modellen då jag fiskar i några av mina grundare vatten. Till det fisket tycker jag att betet många gånger slår det mesta i betesväg och kan med rätt teknik fiskas även där vegetationen är rätt tät och besvärlig utan att man fastnar alltför mycket. Den tyngre modellen passar bättre till djupare vatten och kan säkert vara riktigt giftig då man fiskar av djupgropar i strömmande vatten eller längst branter i större sjöar. Jag har dock ännu inte hunnit med att testa detta fiske med Alien Eel, men det kommer jag förhoppningsvis redan göra i sommar.

RATTLE SHAD, WILDEYE RIPPIN SWIMSHAD

När vi kommer till jiggar med inbyggt huvud är det främst två modeller som jag fiskat med och den ena är Savage gears Rattle shad som mäter 18 centimeter och väger 115 gram och den andra är Storms Wildeye rippin swimshad. Den senare finns i flertalet storlekar. Själv brukar jag använda mig av 13 samt 15 centimeters varianten. Bägge jiggarna är väldigt naturtrogna och förvånansvärt tåliga.

rattle shad-  savage gear

Savage gears Rattle shad

Storm-WildEye-Rippin-Swim-Shad-

Storms Wildeye rippilin swimshad

Ni som ännu inte har upptäckt eller provat riktat jiggfiske efter gädda tycker jag skall ge det chansen. Detta är ett fiske som inte bara är effektivt utan även roligt. Huggen är många gånger rejäla och går rakt in i ryggmärgen. Med rätt anpassad utrustning och jiggar och skallar i rätt storlek ja då kan du med framgång fiska under hela den isfria säsongen och i alla tänkbara vatten. Dessutom så passar stora jiggar stora gäddor i smaken vilken nog är det största anledningen till varför jag föredrar att jigga efter gädda. Så vad väntar du på, ut och jigga upp någon fet gäddsugga…

1 kommentar:

  1. Detta uppskattas! Riktigt bra gjort.
    Jag själv har knappt fiskat med jigg, har några av dom förstnämnda men i brist av kunskap så har jag inte lagt ner tid på det. Jag har krokar där jag kan ändra tyngden i fram med gummityngder. Men jiggen går i cirklar till och från, antar att det behövs en eller två till tyngder för att få bättre gång på den. Jag ska faktiskt på en fisketävling imorgon, då ska jag försöka få hem en gädda på jigg!

    SvaraRadera