måndag 24 oktober 2011

Här handlar jag mina fiskeprylar

Att handla sina sportfiskeartiklar via nätet har med tiden blivit allt vanligare. Fördelarna är främst att det är ett enkelt och smidigt sätt att handla på. Man kan sitta hemma i lugn och ro framför datorn och planera sina inköp. Sedan är det ofta billigare och just priset på varorna kan man ju lätt jämföra butiker emellan. Nackdelen kan jag tycka är att man tappar den fysiska kontakten som man får inne i en sportfiskebutik. I en butik kan man gå runt och titta och känna på utrustning, beten m.m. Här kan man även prata och diskutera fiske med butikspersonalen och fråga om råd.

Tittar vi på handeln med sportfiskeutrustning så ser man att det finns gott om butiker och att priserna dem emellan varierar ganska så mycket. Vissa butiker har några lockvaror till riktigt bra priser medan resten av sortimentet håller mer normala priser. Andra ofta de större butikerna kan sälja alla varor till priser under genomsnittet samt ge goda rabatter om man köper storpack av viss utrustning. Det finns även de som specialiserat sig på att sälja viss sportfiskeutrustning som exempelvis beten och flugor.

För min egen del har jag valt att göra både och, alltså att både handla via nätet och via vanlig butik. Jag försöker se fördelarna med bägge. Jag köper i princip alla de grejor jag vet finns i min lokalbutik medan jag beställer mina övriga prylar på nätet. Springer jag över något kanonerbjudande på någon nätbutik så kan det givetvis hända att jag slår till. Det gäller att vara aktiv och kolla runt då har man helt klart större chanser att både hitta de rätta prylarna samt de bästa priserna. Här nedan tänker jag gå igenom några bra webb-butiker som jag hittat genom åren.

Logo

Min lokala sportfiskeaffär som jag besöker då och då samt gör de flesta av mina inköp i är Mieko fishing. Butiken ligger i centrala Luleå och har ett relativt brett sortiment av det mesta men tyngdpunkten ligger helt klart på havs och predatorfiske. Här hittar jag oftast det jag behöver till bra priser. Har de inte de rätta grejorna hemma så brukar de vara bra på att försöka fixa fram det på något sätt. Butiken är en riktig sportfiskebutik som tar avstånd till nät, saxar och liknande som man tyvärr kan hitta på många andra ställen. Personalen är också väldigt servicemedvetna, trevliga och kunniga. Av dessa anledningar är jag glad att butiken dök upp i Luleå och har sedan den dagen de slog upp portarna inte sett någon anledning att byta.

När det gäller näthandeln så ligger Mieko fishing långt framme. De har stamkunder inom hela norden och är känd för sin goda service och snabba leveranser. De har också en fin och enkelt uppbyggd hemsida. Mieko är ett eget varumärke som säljer en del beten samt annan utrustning. Deras wobbler och jiggar är redan storsäljare och har under de senaste åren skördat stora framgångar både i sött och salt vatten.

Olssons fiske har funnits bra länge på nätet. Deras sortiment är väldigt brett och priserna riktigt låga. Jag skulle tro att här hittar man de lägsta priserna på flertalet produkter. Speciellt om man skall köpa storpack av krokar, linor och annat tillbehör så kan du göra rejäla klipp. De brukar även ha bra mängdrabatter om man köper flera exemplar av samma produkt. Själv köpte jag i våras 4 spöhållare av märket Normark de lux till ett grymt bra pris. Jag har genom åren beställt flertalet gånger från Olssons och aldrig har jag blivit besviken. Grejorna har kommit fram i bra tid och väldigt sällan eller aldrig har det blivit något fel i leveransen.

logo-orsa

Orsa fiskecenter hittade jag för bara ett par år sedan och har sedan dess varit in på sidan flertalet gånger. Prismässigt ligger de rätt bra till fast de ser alltid till att ha några varor till riktiga kanonpriser. Så här kan man med andra ord göra riktiga fynd! Kolla speciellt in dess trolling spön och rullar så lär ni hitta fina priser men då och då kan man hitta vrakpriser av beten, ismeteprylar m.m. Jag har beställt härifrån vid två tillfällen och leveransen gick bägge gångerna snabbt och utan problem.

söders

Söder sportfiske är en populär butik med väldigt många nöjda kunder. Själv beställde jag fiskekläder härifrån nu i somras. Jag köpte bland annat Savagears nya fiskejacka och byxa till ett grymt bra pris. Jag känner även de som har beställt flertalet gånger härifrån och de har alltid varit nöjda med resultatet. De har sammantaget ett brett och intressant sortiment till bra priser. Personalen ringer även upp kunderna om de blir något problem med leveransen vilket jag ser som ett plus. De verkar vara måna om sina kunder vilket säkert är en förklaring till deras goda rykte.

logga-beten.nu

Attitude baits och beten.nu är två butiker som specialiserats sig på beten men har även lite annat att erbjuda. Jag har beställt härifrån några gånger och leveranserna är blixtsnabba och priserna är överlag bra. Sortimenten av beten är både intressanta och breda så kollar man runt på dessa sidor så lär man alltid hitta något.

logga-flugor.se

Söker man efter flugor så finns en motsvarande sida som jag gillar och det är flugor.se. Mycket stort sortiment med överlag rätt bra priser.

Dessa är de butiker jag fastnat för och det finns säkert flera bra jag missat. Det jag söker efter först och främst är ett sortiment som intresserar mig, därefter kommer priserna och sedan förstås bra service som innebär att man får rätt grejor och blir bemött på ett bra sätt. Ett annat plus är givetvis att man får grejorna rätt snabbt, att behöva vänta länge gång efter annan leder snabbt till att man slutar beställa därifrån. Har ni några tips om bra butiker ute på nätet så skriv gärna en kommentar och gör reklam för er favoritbutik.

Avslutar med en liten rolig historia som handlar om hur det kan gå till när man inte får de rätta grejorna som man beställt…

Våren var i antågande, den sista snön hade nyligen smält bort och isarna hade bara för några dagar sedan lämnat våra vattendrag. Som vanligt denna tid på året var fiskelusten på topp och planerna stora. Min far och på den tiden trogne vapendragare Håkan hade redan varit igång hela vårvintern. Håkan hade fått tips om en tjärn där de satt ut mycket öring förra hösten. Han hade varit dit just som isen lämnat tjärn och hade haft ett grymt fiske enligt honom själv. Nu hade det gått en vecka och just denna dag hade jag och min far fått äran att följa med Håkan till hans smultronställe.

Det hela hade kunnat bli en lugn och angenäm dag men istället blev det en smått kaotiskt och fartfylld dag som fortfarande sitter kvar på näthinnan. Anledningen till detta var Berras Sportfiske som på den tiden var ett av de ledande postorderföretagen inom sportfiskeredskap. Både Håkan och Farsan var på den tiden influerade av UL-fisket och hade därför beställt nya ultralätta spön som de ivrigt väntade på. Precis i samma veva som Håkan rullade in på gården i Alvik med sin lilla Renault kom postbilen strax bakom. Postgubben hade även med sig ett paket med fiskeprylar vilket inte kunde ha kommit lämpligare, eller?

Ivriga som två småbarn på julafton som väntar på tomten var dessa herrar då de öppnade paketet. Håkan hade beställt ett micro ultralätt spö som kunde kasta de minsta betena utan problem. Detta spö hade han länge pratat om och hur, var och med vilka drag han skulle fiska med. Ja planerna var många och därför blev väl besvikelsen desto större då innehållet i paketet uppdagades.

Farsan fick i alla fall de grejor som han hade beställt men tyvärr inte Håkan. Det tog dock en bra stund innan han kom till insikt om det hela men fallet var att han inte bara fått fel spö utan två spödelar från två helt skilda spön. Besvikelsen var först inte så påtaglig men man började ana att något var på antågande då han hade fullt sjå med att knappa in numret till Berras. Väl i telefonen så började ett samtal som jag sent kommer att glömma.

Först började Håkan på ett sakligt och något övertydligt sätt beskriva vad som inträffat. För varje ord som kom ur munnen blev tonen och språket än mer irriterat. Tydligen var svaret i andra änden inte till belåtenhet utan strax hörde man Håkan på ett bestämt sätt att be att få tala med chefen. När inte detta gick att ordna kom en utskällning som heter duga då försäljaren fick veta det ena och det andra hur dåligt de hade skött det hela. Plötsligt blev det knäppt tyst i rummet. Några sekunder efter detta säger Håkan med en låg röst, ”han laa påå”.

Åter tyst några sekunder innan farsan säger följande: ” fan Håkan du är ju mycket värre än vad jag kan låta”. Ni som känner min far vet säkert att han är känd för sitt heta temperament.

Ja vi kom oss såsmåningom iväg och det blev också en del öringar innan kvällen var över, dock inte från något microlätt ul-spö. Om spöet kom till Håkans ägo eller inte låter jag vara osagt men mig veterligen har varken farsan eller någon annan sett det.

Fotnot: Några månader senare gick Berras sportfiske i konkurs. Vad jag i efterhand har hört var att det inte bara var vår vän Håkan som haft problem med dessa butiker (de fanns flertalet Berras Sportfiske butiker i landet) utan att det var mycket som inte sköttes på ett korrekt sätt den sista tiden. Vad som ledde till denna konkurs har jag inte riktigt koll på men hur som helst så var det en av de mest kändare sportfiskebutikerna i landet som gick i graven…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar