tisdag 4 oktober 2011

Rekordblöt september i Norr

Att det regnat mycket i Norr och Västerbotten senaste månaden har knappast undgått någon som bor i dessa trakter. Det vi nu ser är extremt höga vattenflöden i våra älvar och åar. Även i många sjöar är vattenståndet väldigt högt. I Aleån har jag fått rapporter om extremt högt vattenstånd förra veckan och ni som läser NSD har kanske läst att dammen vid Seletsbruk var nära att brista. Frågan man ställer sig är därför hur mycket regn det egentligen har kommit?

Jag läste nyligen septembers månadskrönika på svt.se och fick där en del svar på mina funderingar. I Sverige som helhet blev det en solfattig och ovanligt mild månad med ett temperaturöverskott på i snitt 2-3 grader. Samtidigt blev det en blöt månad och allra blötast var det i Norrbotten där det på vissa håll kom så mycket som 486 % mer nederbörd än normalt.

Allra mest nederbörd kom det i Vidsel utanför Älvsbyn där det kom hela 274 mm! Det var inte bara nytt rekord för Norrbotten utan även för hela Norra Norrland. Rekordnoteringen står annars jämtländska Höglekardalen för där det 1984 kom 301 mm. Men det mest imponerande rekordet stod nog ändå Jokkmokk för. Mätstationen där visade att det kom mer än 75 mm nederbörd än det tidigare rekordet. En sådan stor rekordökning är mycket ovanligt i Sverige.

Oktober månad började i samma ända som den slutade då det kom ca 20 mm regn under söndagen. I dag kom en ny laddning regn och mot helgen möjligen ytterligare en. Själv hoppas jag att väderprognosen slår rejält fel så vi får en nederbördsfattig oktober. Då hinner vattendragen sjunka undan en del innan isläggningen. Om inte annat så kan isarna kommande vinter bli riktigt obehagliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar