måndag 4 juni 2012

Årets premiärfiske från båt är nu avklarad och glömd

Tiden går fort när man har roligt eller? Sedan jag startade bloggen har jag försökt att hålla den levande genom att uppdatera den minst en gång varje vecka. Något jag lyckats rätt bra med men nu märkte jag att tiden sprungit iväg och att det idag är prick 2 veckor sedan jag skrev senast.

Tyvärr beror detta inte på att jag legat i och fiskat utan faktum är att det har varit dåligt på den fronten. Nä istället har tiden upptagits av mycket jobb, migrän och pollenallergi. Saker som bidragit att fisket blivit lidande.

Ett kvällsfiske tajmade jag dock in i förra fredagen och det på ett ställe där gäddfisket brukar vara som bäst tidigt på året i samband eller rättare sagt strax efter dess lek. Nu var jag precis som jag anade lite för sent ute och fisket var således sämre.

De flesta gäddorna hade redan dragit och rätt roligt var då jag på ett annat ställe i samma vatten fick två gäddor som var grymt feta. När jag så fick min tredje gädda den minsta av dem som också var lika tjock blev jag så nyfiken att jag avlivade den. Kollade magsäcken för inte kunde gäddan vara olekt? Nej men den var istället fullproppad med småmörtar! De flesta var halvt smälta vilket tyder på det jag redan varit inne på nämligen att jag var lite för sent ute.

Det är faktiskt riktigt vanligt i många vatten att gäddorna snabbt sticker ifrån dess lekställen för att käka upp sig. Stannar de kvar beror det oftast på att det finns mat på stället annars letar de reda på bättre jaktmarker. Även mörtar och andra vitfiskar skingrar sig snabbt efter att de lekt vilket får till följd att både rovfisken och bytesfisken blir mer utspridd.

premiärturen 2012 (k)

Skenet bedrar för både vinden och molnigheten växlade frisk under dagen.

Det positiva med premiärfisket i öppet vatten var att jag i alla fall fick känna på en del fisk. Tyvärr blev antalet fiskar liksom stora fiskar inte så bra som man hoppats på fastän jag hade det lite på känn. Det bästa med kvällen fiskemässigt var annars då jag stannade på ett ställe där jag tidigare år kunnat få en del fina abborrar. Jag inledde med vanligt spinnfiske med en mindre jigg i linändan utan någon känning. Då jag gick jag över till en dropshot tacklad jigg började det hända lite mera. Först tappade jag en, sedan missat hugg för att tillslut få upp en hygglig abborre.

Dropshot abborre (k)

När inte gäddan hugger får man söka efter annat.

Blev en rätt lång rapport på ett rätt mediokert fiskepass men förhoppningsvis kommer jag med fler och intressantare rapporter i framtiden. Att jag kommer fiska mer framöver liksom uppdatera bloggen bättre kan jag lova. Mer än så vågar jag inte mig på. Nu får vi hoppas på bättre väder och en fin sommar.

Ha det gott och skitfiske på er alla…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar