söndag 24 mars 2013

Fiske för hela helgen…

I helgen har har det blivit ismete efter gädda både på lördag och söndag. Totalt sett en riktigt trevlig helg med gott sällskap, en del gäddor, hyfsat väder och tillslut även en godkänd toppfisk.

LÖRDAG 23 mars

På lördag hade jag och ett gäng hängivna fiskeentusiaster från Luleå-Piteå planerat in ett fiskepass i ett för oss intressant fiskevatten. Vi var dock lite osäkra på vilken plats vi skulle välja då vi inte har några erfarenheter när det gäller gäddfisket från is i detta vatten. Man vet ju också hur det kan vara, att de ställen som fungerar i öppet vatten många gånger inte alls funkar från isen.

Jag, Henrik och Markus var tidigt ute på isen. Vi spred spöna över ett rätt stort område där djupet pendlade mellan 2-5 meter. Efter en stund kom så en kort men intensiv huggperiod med fyra hugg som resulterade i tre gäddor.

Fortsättningen gick i samma anda, dvs. rätt långa perioder utan hugg följda av korta nappruscher med flera hugg på kort tid. Gäddorna som kom upp var som stöpta i samma form och storlek där bara färgnyanserna växlade en aning. Det fanns dock ett bekymmer som bara växte med tiden. Av de tiotalet gäddor som kom upp vägde inte en enda över kilot. Det blev alltså ett riktigt sniprace vilket ju inte riktigt var tanken.

Mårten och Kristoffer som var på väg till oss blev förvarnade på vägen att fiskarna vi fick inte alls var av den storlek vi hade hoppats på. Därför valde de en annan plats i samma vatten. Efter att vi fiskat klart träffades vi alla för en trevlig pratstund där vi gick igenom dagens fiske. Det fanns dock inte så mycket att prata om då de också hade haft det tungt med bara några smågäddor. Istället blev det en hel del annat fiskesnack vilket ju aldrig sitter fel. Man kan väl säga att det inte gick som vi hade hoppats på, men så är det med fisket ibland. Däremot var det kul att träffa dessa trevliga killar som jag innan bara följt via deras bloggar/hemsidor.

SÖNDAG 24 mars

Idag fiskade jag ensam. Efter mycket funderande hit och dit bestämde jag mig tillslut för att fiska i det vatten som jag ismetade nästan alla mina pass förra vintern/våren. Då gick ju inte ismetet alls så bra som jag hade tänk mig så därför har jag lite revansch att fodra här. Att det finns stora gäddor i detta vatten vet jag, det gäller bara att hitta dom och ha turen på sin sida.

Idag serverade jag gäddorna en varierad meny bestående av en död id på ca 7hg som jag preparerat med Yum shad doftspray, ett par pigga 2 hektos abborrar med ett lockblänke ovan tafsen, några mindre mörtar där jag på ett spö fiskade med två mörtar tacklade på var sin krok. Ytterligare ett bete blev det då jag rätt tidigt på dagen fick en snipa på runt halvkilot. I denna djungel av beten så var det de dubbla småmörtarna som gick segrande ur matchen.

Hugget var dock försiktigt, liksom fighten men det var rätt tunga gungningar i spöet vilket skvallrade om en lite bättre fisk.

7130 g - 103 cm

Gädda på 7130 g och 103 cm.

Dubbelmört

Idag var det dubbelmörten som levererade.

Det var riktigt skönt ute på isen idag, blåsten som vi vant med oss nu under flera dagar var borta samt att termometern för första gången på länge visade några plusgrader. Det känns att vi går mot vår och så småningom även en sommar. Det är nu den härliga tiden börjar…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar