onsdag 9 oktober 2013

Fina trolling gäddor!

Att oktober månad är en bra tid för gäddfiske är nog välkänt för alla inbitna gäddfiskare. Trots detta har både jag och mina klubbkompisar knappt eller i vissa fall inte alls fiskat gädda då på flera år. Motivationsbrist kombinerat med det många gånger kalla och regniga vädret samt nack-rygg besvär är mina ursäkter för detta. Men i år har jag redan mäktat med tre fiskepass i oktober vilket nog är bra länge sedan jag gjorde, man får nog gå tillbaka till början av 2000- talet då jag fiskade mycket lake för att komma upp i över 3 fiskepass denna månad.

Jag och Krister har sedan länge smidigt planer på några tänkbara fiskepass, ja vi är bra på det men inte alltid vi skrider till verket och gör vi det kan det dröja ett bra tag. Tiden går helt enkelt för snabbt plus att vi inte längre är i det stadiet av livet då man automatiskt åker ut och fiskar utan att tänka på väder, vind eller annat. Nu finns det alltid mer eller mindre ett motstånd och kanske det är ett kvitto att man blivit klokare med åren? Eller så bara mer lat…

Det här är det fjärde året jag fiskat med Krister, tidigare i livet fiskade vi ofta i samma vatten och stötte på varandra men då handlade det om speciemenmete medans det numera oftast är fokus på predatorfiske. Jag måste vara ärlig att säga att utan Krister hade jag inte varit den fiskare jag är idag. Visst har jag lärt mig en hel del av honom rent kunskapsmässigt men det är inte den viktigaste biten som jag ser det. Jag har alltid läst mycket så teoretiskt har man nog en rätt gedigen kunskap men däremot har jag varit väldigt dålig att utnyttja den i praktiken. Krister gav mig den där sparken i röven som jag behövde för att börja satsa mer seriöst på fisket.

Jag minns hösten 2009 då jag följde med Krister till ett av hans hemmavatten. Jag hade redan det året börjat lägga upp en plan på hur mitt fiske skulle se ut, sätta upp mål och fisket hade gått över förväntan. Men jag fiskade mest ensam då jag nyligen flyttat och att hitta inbitna sportfiskare som man trivs i hop med är inte det lättaste. Att fiska själv är i bland helt underbart, jag gillar den där tystheten och avkopplingen men att dela sina fiskeupplevelser med någon annan likasinnad är många gånger ännu mer värdefullt. I Krister hittade jag inte bara en bra fiskekompis utan även en vän man kan lita på i alla väder. Sånt är väldigt viktigt för mig.

Ni som följer bloggen ser ju att jag har många andra vänner som jag fiskar med och under de senaste åren har den skaran ökat vilket jag uppskattar väldigt mycket, så alla är värdefulla i mina ögon men Krister är den som utan tvekan betytt mest.

Hösten 2009 var således senast jag och Krister fiskade gädda tillsammans i oktober men nu var det dags igen. Vädret var stabilt och vattentemperaturen hade nu legat på samma nivå ett tag vilket förhoppningsvis gjort att gäddorna acklimatiserat sig bättre från den hastiga nerkylningen som kom för ett par veckor sedan. Det börjar också bra med ett par gäddor i 5-6 kilos klassen vilket visade att de större var på gång.

Fisket blir aldrig riktigt glödhett utan i regel får vi ett par gäddor innan det sedan blir sämre en period för att sedan komma igång igen. Men vi gnuggar vidare och testar lite olika ytor och just innan vi tänker ta upp betena och byta plats börjar det plötsligt hugga igen. Tre gäddor på bara några minuter där den största väljer min röd/vita Sure catch wobbler. Den känns först inte speciellt stor men växer ju längre fighten lider och när den senare ligger i håven ser man att den inte är så tokig, tillsyntes rätt fet också.

trolling pike -k

Här sitter jag med en rätt välmående höstgädda på dryga 8 kilo.

Eftermiddagen går segt antalsmässigt. Krister envisas med att köra ett gummibete på kort lina hela dagen trots att vi fått minst 10 gäddor i rad på olika wobblers. Men det visar sig att det är ett smart val av Krister att köra vidare för de tre sista gäddorna för dagen väljer just gummibetet medan wobblerna helt plötsligt inte faller gäddorna i smaken längre. De två första gäddorna är små men den sista är bättre. Fisken visar sig vara rätt stark då den vägrar att komma upp till ytan, men efter ett tag dyker den upp och vi ser bägge två att den är enormt grov över ryggen vilket ju är ett gott tecken. Efter att jag först håvat gäddan så krokar Krister därefter av den innan vi sedan väger och mäter den.

trolling 10-k

Krister med trollingfångad storgädda på 10200 gram – 111 centimeter.

Som jag tidigare skrivit hade jag och Krister riktigt bra gemensamma fisken under 2011 men så efter det har det gått troll då vi fiskat tillsammans. Vändningen kanske kom redan förra passet med en fin gös och abborre, och så nu dessa gäddor. Blir spännande att se hur det går nästa gång vi åker ut…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar