söndag 6 oktober 2013

Två göspers samt en hygglig vertikal gädda

I fredags tog jag med mig Urban Eklund ut på sjön för att i första hand fiska gädda. Det började illa då motorn inte gick som den skulle för att sedan inte ens starta. Med endast åror och en elmotor blev det att ändra i planerna och då fick det bli vertikalfiske för hela slanten.

Vi hittade rejäla stim av småfisk på ett säkert ställe där det allt som oftast samlas stora stim under hösten. I september förra året fick jag en hel del gös här så därför startade vi med lite mindre Finn-s jiggar 14,5 cm. Jag inledde med ett par smågäddor innan Urban fick på en bättre fisk som visar sig vara en gös på dryga 2 kilo. Bra start och ett nytt pers för Urban som tidigare fått en hel del gösar men ingen så stor som denna, kul!

Urban-2060g

Urban visade sig ha god hand om gösarna denna dag vilket slutade med ett nytt pers.

Tyvärr dör fisket av rejält efter detta trots att vi nöter på rätt länge innan vi tillslut väljer att byta ställe. I detta område finns det små kompakta stim av småfisk här och var plus en del skapliga bågar som indikerar på gös eller gäddor. Urban fortsätter i samma bana och tar två gösar till, bägge runt kilot medan jag halar upp ett gäng smågäddor plus en abborre i 6-7 hg klassen. Inget superfiske men ändå skapligt med hugg.

7700 g - 106 - vj

Tidigare har jag knappt fiskat gädda i oktober vilket kan tyckas märkligt då det är en av de allra bästa månaderna. Detta blev således ett nytt månadsrekord och nu har jag tagit gädda över 7 kilo under årets alla 12 månader.

Växlade mellan olika jiggar under dagen men de var på de mindre jiggarna huggen kom, just denna gädda knep en grönfärgad Finn-s 17,5 cm.

Sista gäddan för dagen var dock av bättre kaliber men bjuder ändå på tamt motstånd. När den kommer upp till ytan blir vi bägge förvånad på dess storlek, inget monster men en fin gädda i godkänd kondition. Vågen visar 7700 gram fördelat på 106 centimeter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nytt pass och ny passagerare i båten. Denna gång är det Martin som kommit på besök. Vi startade upp med flötestrolling på en yta som levererat flera stora gäddor vintertid. Av någon anledning har trollingfisket här gått segt senaste åren så därför var jag nyfiken på om naturligt agn i form av större mörtar kunde vara medicinen för de större gäddorna. Men icke det, efter drygt en timmes nötande gav vi upp. Testade sedan lite vertikalfiske i de större stimmen av betesfisk som fanns i området men inte det heller gav något, skumt minst sagt.

Efter detta bytte vi metod till Fireball med mört och abborre som agn, ett fiskesätt som jag tror på nu när det blir kallare i vattnet. Vi byter ställe och trots bristen av fiskstim så dröjer det inte länge innan 3 gäddor och 2 gösar är landade. Men fisket är ändå segt och förblir så resten av dagen.

Vi har inte heller rätta flytet då jag tappar två större fiskar på raken, den ena en gädda på runt 6 kilos som går loss alldelens vid båten. Martin har det tungt under en period men då han sätter på en  mindre abborre börjar det hända saker, först en snipa innan något större går på. Det blir en spännande fight för fisken uppför sig som en bättre gös. Men så strax under ytan går den loss utan att vi får en skymt av den. Tror faktiskt jag led mer än Martin av detta, för är rätt säker på att det var en gös och en riktigt fin sådan.

martin-2220 g-k

Martin med gös på 2220 gram. Vertikalfiskad, Fireball, abborre.

Misstankarna blir än starkare då Martin strax därefter på samma abborre får en mindre gös. Strax därefter nytt hugg på abborren och ytterligare en gös, denna gång en finare fisk som räddar en annars rätt trög fiskedag där oturen stundtals grinade oss i ansiktet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar