söndag 12 januari 2014

Årets första fiskepass

I början av veckan var jag ute på årets första fiskepass. Det har varit dåligt med fiske för mig den senaste tiden så därför kändes det extra skönt att äntligen få komma sig ut på isen. Egentligen borde jag ha tagit mig ut fler gånger då vädret har varit så pass milt som det varit de senaste veckorna. Men tyvärr har motivationen inte varit tillräcklig plus att jag känt mig rätt trött och sliten.

Nu till fisket. Ismete efter gädda stod på agendan och eftersom jag inte orkat fixa levande betesfisk så fick jag nöja mig med dött agn, något som tidigare visat sig fungera på denna plats. Det dröjde inte länge innan en av vipporna började röra sig så smått. Fisken där nere var riktigt försiktig och spottade direkt. Lirkade sedan lite med mörten genom att höja och sänka den till botten. En kort stund därefter kände jag att fisken åter var där. Direkt som den började ta lina satte jag in mothugget och nu satt den där. Fighten blev rätt odramatiskt och motståndet där nere fick mig att misstänka något annat än gädda.

Årets första

Årets första fisk blev denna vackra lake. Vikt 2120 g.

Resten av dagen bjuder inte på så mycket action vilket jag inte heller hade förväntat mig. Fisket denna tid på året och på denna plats är inte det lättaste. Normalt få hugg men i gengälld chans till desto finare fiskar. Därför höjs pulsen rejält vid varje hugg.

Nästa fisk kommer då jag smyger runt mina hål och drar lite i linorna, ett knep som rätt ofta ger utdelning. Nu är det däremot fråga om en gädda, en rätt ordinär fisk på knappa 4 kilo. Inget dramatiskt i sig innan jag ser vad den råkat ut för.

angripen pike

Bitmärket var mäktande imponerande! Måttade bredden med händerna och fantiserade sedan hur stor gäddan kan ha varit. I min fantasi vägde den långt, långt över de där 10 kilona. Frågan är hur stor den är i verkligheten?

Vetskapen om att det går en storgädda i området och det faktum att jag genom åren fått ett par grisar här gjorde att jag nötte på ett tag till. Men tyvärr uteblev storgäddan idag, jag får dock ytterligare en 4 kilos innan jag packar ihop grejorna för dagen.

Det känns skönt att vara i gång med fisket igen efter nästan två månaders uppehåll. Mitt löfte får väl bli att det inte kommer dröja lika länge tills nästa fiskepass, fast blir det nu så kallt som de lovar framöver lär det inte bli nått fiske under de kommande veckorna, sedan vinter OS snart också. Så det är nog ingen risk att jag kommer att fiska ihjäl mig den närmsta tiden. Får väl ta igen den förlorade fisketiden längre fram då solen börjat värma så smått…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar