söndag 26 januari 2014

Tankar och målsättningar inför 2014

Ett nytt år med nya möjligheter står nu framför dörren. Jag känner mig faktiskt rätt splittrad i skallen när jag tänker på fiske i dagsläget. Mycket man vill göra men frågan är hur det blir i slutändan. Att jag legat lågt med mitt fiske nu en längre tid är delvis en medveten vald taktik. Förhoppningen är att denna fisketorka skall leda till ett allt mer ökat fiskesug lagom tills då solen börjat värma och snön försvinna från isarna. Fram till dess är varje fiskepass en bonus. Därefter börjar allvaret.

Förutsättningarna inför året är annars mycket goda för min del. Jag tänker speciellt på tiden, den eviga bristvaran som går alldelens för fort då man har kul, och fiske är ju kul. Som det ser ut kommer jag under en längre tid kunna lägga upp mitt fiske nästan precis som jag vill. Tanken är att jag skall vara tjänstledig från mitt jobb under ett halvår med start från påskveckan. Detta kommer givetvis skapa bättre förutsättningar för fisket. Nu är ju fisket inte allt i livet (fast man ibland kan tro det) och det finns andra saker som jag också ser som viktiga så inte alls säkert att jag kommer fiska så mycket mer än tidigare. Den klart största fördelen som jag ser det är att jag nu lättare kan fiska på rätt plats vid rätt tidpunkt. Något som annars kan vara mycket svårt, speciellt runt lektiderna då vissa fiskeställen bara håller bra fiske under några dagar. Min tanke är att fiska rätt intensivt under de korta heta perioderna medans jag däremellan kan syssla med annat.

Ljusa försommar nätter här i norr

Under de två senaste åren har jag helt missat det s.k förleksfisket, dvs. tiden från det att isen gått upp tills dess att fisken lekt klart. Ett fiske som jag tycker kan vara riktigt intressant om än lite klurigt emellanåt. Kanske kan jag tajma in detta fiske bättre i år?

Bilden är tagen i ett mindre vatten där jag vissa år lyckats få rätt fina gäddor och abborrar. Fisket här kan variera rejält från år till år. Ibland får man massor av fisk medan man andra år knappt får någonting alls. Likaså med storleken, mest smått med ett eller annat undantag.

Vad har jag då för planer och mål med mitt fiske? Nja just nu har jag inte satt upp några som helst konkreta mål som att exempelvis ta ex antal fiskar över en viss vikt eller så. Det är som att dessa storleksbaserade mål inte intresserar mig i dagsläget utan istället är det annat som driver mig. Den största drivkraften i år är att söka nya fiskevatten men även det vanliga som att testa nya metoder/beten och utvecklas som sportfiskare. Målet är att hitta nya intressanta fiskevatten, drömmen blir sedan att hitta rätt vatten där förutsättningarna för att fånga riktigt stor fisk finns och sedan ta rätt fisk där. Hittar man inte nått drömvatten vilket ju är det troligaste kommer jag ändå få en hel del trevliga upplevelser och minnen med mig. Till allra största delen kommer jag fiska artinriktat och då efter stor fisk. Dessa fiskepass kommer som vanligt vara välplanerade där jag gör allt i min makt för att lyckas. Utöver detta hoppas jag på en del mysfisken där resultatet liksom kommer i andra hand. Med detta sagt är det svårt att veta eller ens tro hur fisket kommer att gå. I det stora hela känns det som att 2014 kommer särskilja sig en del mot de senaste åren. Om det blir på ett negativt eller positivt sätt låter jag vara osagt. Just nu känner jag i alla fall ett vilande lugn inom mig omgärdat av en målmedvetenhet och jävlar anamma som väntas på att få släppas loss…

I texten har jag inte nämnt ett smack om de fiskemetoder eller arter jag tänker fiska efter. Detta är en medveten handling från min sida. Kan väl säga så mycket som att det främsta fokuset även i år kommer hamna på några av våra predatorer – rovfiskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar