onsdag 19 november 2014

Rivstart på ismetesäsongen!

Förhoppningen var att hinna ut på blankisen innan snö kom. Det såg lovande ut när man såg väderprognosen innan helgen men verkligheten var av en annan uppfattning vilket jag blev varse om när jag steg upp på lördagsmorgonen. En måttligt irriterande herr Nilsson observerade att det kommit dryga 1 dm snö under natten. Fisket fick vänta och jag valde att sova vidare.

Efter att ha smält läget och funderat lite så bestämde jag mig ändå för att ge mig ut på söndagen. Vädret var perfekt, nollgradigt och svaga vindar. Bortsett från det vita helvetet som nu låg som en decimetertjock matta på isen var förutsättningarna helt okej. Förhoppningarna var väl inte direkt skyhöga men samtidigt vet jag att vattnet jag hade valt för dagen har potential för stor fisk av flertalet arter. Strategin för dagen var att ismeta med mörtar i olika storlekar tacklade på lite olika sätt. Tyvärr har jag i år slarvat med betesfiskandet så jag har antingen mörtar och idar i 4-7 hg klassen eller så mört runt 1-2 hg. De där bästa betesfiskarna runt 2-3 hg saknas tyvärr.

Det blev som förväntat ingen huggsexa, totalt fem hugg på fyra timmar. Minsta fisken var en gädda och de två största var lite överraskande abborrar. Den första var också den största. Hugget var distinkt och sen tog den lina med rasande fart. Jag tippade först på en 2 kilos gädda men istället dök det upp en abborre med en bredd som nästan täckte hela det 200 mm tjocka borrhålet. Trots den smärre chocken så reagerade jag blixtsnabbt och fick ett perfekt grepp om fisken. Strax därefter låg den i baljan.

 abborre2

Frågan var bara hur stor den var? Den var helt klart hög i sin kroppsform, hyfsad välmatad, kanske inte så jäkla ryggbred men helt klart en riktigt fin abborre.

Efter några bilder, vägning och mätning fick den gå tillbaka.

abborre3

Själva tillbakasläppandet är ofta de momentet som berör en starkast.

Förutom den redan nämnda lillgäddan så blev det ytterligare en abborre. Tyckte den så rätt liten ut, runt halvkilot men man blir lätt förblindad då man nyss sett en storabborre. Kollade vikten och vågen visade 720 gram. Ingen jätte så men större än jag trodde i alla fall.

abborre-ismete

1430 gram och 48 centimeter innebär en nätt putsning med 20 gram av mitt tidigare PB, samt längd pers med 1 cm.

En större abborre tagen från isen är något jag gått och hoppats på en längre tid. Tyvärr har man knappt lagt ner nån tid till detta fiske ännu. Jag skrev i förra inlägget att vissa fiskar förtjänar man mer än andra, denna fisk hör väl inte riktigt till den kategorin. Men ändå en häftig fångst som kanske väcker abborrsuget till liv? Nästa mål blir att komma över den så kallade reggvikten som ligger på 1,6 kg. När man väl lyckats med det är det drömgränsen som hägrar, dvs. en över 2 kilo. Det är alltid bra att ha mål och drömmar i sitt fiske, för chansen finns alltid där att få en större fisk än tidigare. För att lyckas krävs framförallt tid, planering, tålamod och en portion tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar