måndag 10 november 2014

Tid för isfiske

Jag får börja med att ursäkta mig och konstatera att det varit lite dålig fart här på bloggen nu ett tag. Anledningen är helt enkelt att skrivlusten/fiskesuget inte funnits där. Det är nu bra precis en månad sedan jag fiskade senast och under den tiden har tankarna runt omkring fisket varit väldigt få. Oroväckande, nja lite kanske. Samtidigt vet jag hur det kan vara med mitt fiskesug, det kan försvinna ett tag för att sedan plötsligt ploppa upp ur tomma intet. Jag tror att jag behöver dessa break då och då för att liksom ladda batterierna. Tiden då man åkte och fiskade så fort man hade chansen är tyvärr förbi, nu är det mycket annat som styr och finns inte det rätta suget där så har jag lärt mig att det oftast är bäst att avstå.

Samtidigt är jag en riktig tävlingsmänniska som verkligen vill lyckas med det jag tar mig an. Den jag tävlar mot när det gäller fisket är idag endast mig själv. Därför kan det ibland kännas rätt frustrerande att man vill mer än man orkar och har lust med. Vetskapen att man skulle kunna lyckas bättre om man la ner mer tid är en plågoande som dyker upp ibland. Men fisket får inte bli ett tvång och skulle jag inte lyssna på min känsla så är risken att mina fiskeuppehåll skulle bli betydligt längre.

Nog om detta, fastän inte fiskesuget har funnits där så har jag ändå varit rätt duktig. Jag har nämligen gjort i ordning alla mina isfiskeprylar så att de finns tillgängliga när läget känns rätt. Under den senaste veckan har isarna växt sig så pass tjocka att det nu är möjligt att bedriva isfiske i flera av mina tilltänkta fiskevatten. Inledningen på isfiskesäsongen brukar ofta innebära bra fisken, isen är tunn och fri från en massa snö vilket gör såväl rovfisk som betesfisk aktiva. Man får bara hoppas att inte vädret ställer till det, för rätt som det är kan det komma en halvmeter blötsnö på isen och då är det plötsligt inte lika kul längre.

Förra isfiskesäsongen lade jag mest tid på ismete efter gädda, blev även några lakfisken under en kort period. Förhoppningen är att det skall bli lite mer lakfiske nu men nog lär det ändå bli mest fokus på gädda. Egentligen hade jag bara ett riktigt mål med isfisket förra säsongen och det var att ta en gädda över 9,5 kilo. Tyvärr kom jag igång lite väl sent med fisket. Blev förvisso ett och annat ströpass fram till slutet av mars. Därefter fram till påsk fiskade jag minst ett pass i veckan och påskveckan körde jag hela 4 dagar på raken. Att det var just under min fyradagarssatsning som belöningen kom kändes på nått sätt helt rätt. Vissa fiskar förtjänar man bättre än andra och denna var helt klart en sådan. Annars gick ismetet överlag segt, i alla fall då jag fiskade själv. Bästa enskilda passet var helt klart då jag fiskade med Henke, Markus och Mårten. Två gäddor över 10 kg under samma pass säger väl det mesta. Så med tanke på att jag fick uppleva 3 gäddor över 10 kilo från isen förra säsongen så känns det dumt och säga att man inte var nöjd.

10180 g - 114,5 cm k

2014 – Den senaste. (10,18 kg – 114,5 cm)

12100g-118cm (k2)

2010 - Den fetaste. (12,100 kg – 118 cm)

11200g - 120cm (I) 2011

2011 - Den längsta. (11,200 kg – 120 cm)

11220g-116cm (k)

2010 - Den vackraste. (11220 g – 116 cm)

Inför årets isfiskesäsong har jag ännu inte satt upp några direkta mål utan det jag hoppas på är att hitta den rätta inspirationen/lusten. Kommer den så tror jag att det kan bli riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar