lördag 18 juni 2016

Vertikalfiskad Storgädda!

Sommaren 2010 började jag vertikalfiska och åren därefter var det just denna fiskemetod som fick den mesta tiden. Anledningen var helt enkelt för att det var så förbaskat roligt. 90% av tiden gick dock till gös och flera gösvatten testades under ett par år. De senaste två åren har dock vertikalfisket testas på andra arter som abborre och gädda. Det har blivit en hel del gäddor mellan 7-10 kg med en toppfisk från 2013 på 10,2 kg. Den gäddan var dock mer eller mindre en bonusfisk då gösen var huvudmålet. Målet med vertikalfisket är och har varit att ta en stor toppfisk i Norrbotten av gös 5+, abborre 1,6+ och gädda 12+. Efter drygt 5 år av vertikalfiskande kom äntligen en av dessa fiskar upp och det var verkligen ett praktfullt exemplar som jag värderar riktigt högt.

Det är en annan sak jag trånat efter och det är att få den där gäddan som har allt i form av ryggbred, grovlek och buk. I många av mina fiskevatten saknas oftast någon av dessa faktorer och då blir vikten sällan riktigt bra. Detta är ett välkänt faktum generellt i Norrbotten. Däremot har vi ett riktigt bra gäddfiske i mängd sett med chans till stora gäddor upp till en bit över 10-11 kilo, men sedan tar det oftast stopp. Undantag finns som tur är vilket man ser emellanåt och det är dessa man så gärna vill åt.

Nu till dagen då denna gädda högg. Efter drygt 30 minuter kommer hugget och det var rejält minst sagt. Sedan möter jag ett tungt motstånd med några mäktiga gungningar i spöet vilket gjorde att jag direkt fattade att det var något extra som slukat min gröna Gigant Flapper. Jag tog gäddan så pass hårt jag vågade men när den gav sig i väg på två längre rusningar var det bara att låta den gå. När den tillslut kom upp till ytan gick det snabbt och det var väl först i håven jag insåg vilket as det var frågan om. Jag såg dock att den inte var allt för lång men resten av gäddan var brutal, precis en sådan gädda jag länge längtat efter.

Innan fisketuren hade jag tacklat upp min nya favorit jigg Gigant Flapper med Mieko Predator Jighead 100g. Ett val som visade sig helt rätt. Gäddan mättes till 113 cm och vågen visade 12,49 kg

Att den skulle komma efter bara en halvtimmes fiskande var nästan för bra för att vara sant. Man kan lätt konstatera att mitt flyt håller i sig. Känns som att vad som helst kan hända när jag är ute och fiskar gädda nu för tiden…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar