torsdag 9 juni 2016

Sportfiskarna och Medias fokus av svenskt gäddfiske/predatorfiske skrämmer mig lite

Gäddfisket ökar alltmer i Sverige vilket även märks här uppe i Norrbotten. Bara i Västerbotten och Norrbotten finns ett gäng skickliga gäddfiskare som varje år lyckas väl ute i våra fiskevatten. Jag skulle kunna namnge minst en handfull drivna och kunniga fiskare här uppe som faktiskt varit med och drivit utvecklingen framåt när det gäller det moderna gäddfisket.

Första namnet jag tänker på är min kompis Krister Wallmark som under 90 talet började utveckla gäddfisket med inriktning på riktigt stor gädda. Redan då Jörgen Larsson skrev den banbrytande artikeln i Fiskejournalen om ismete efter gädda hade Krister börjat med metoden. Spinnfiske med stora jiggar och trolling med jättewobblers var andra metoder som Krister bedrev med gott resultat. Krister uppmärksammades mycket riktigt för detta och fick även pris som årets gäddfiskare ett år samt att en artikel om honom skrevs i Fiskejournalen. I fiskepressen kunde man denna tid även läsa en hel del om de skickliga Västerbottningarna från Umetrakten. Detta var saker som inspirerade och intresserande mig och förmodligen en av huvudorsakerna till att jag velat satsa och utveckla mitt fiske.

Vad har hänt efter detta kan man fråga sig? Har gäddfisket dött ut här uppe? Är det bara glada amatörer som lyckas ha tur att få sig nån storgädda emellanåt?

Eftersom jag bloggar mycket om gäddfiske får jag rätt ofta mejl av gäddfiskare från södra Sverige som planerar att komma och fiska gädda här uppe. Flertalet av dessa fiskare tycks ha en övertro på fisket här och oftast är besvikelsen större än glädjen efteråt. Vet filmteam med duktiga fiskare som varit här och satsat utan att riktigt lyckas. Jag tror dock att det finns många erfarna fiskare som vet att det inte är så lätt som det ibland låter. Men medias bild har enligt min mening blivit lite av ”att i Norrland finns mängder av grymma gäddvatten som bara väntas på att upptäckas. Att fisketrycket är lika med noll och att det få gäddfiskare som fiskar här inte är speciellt duktiga och seriösa”. En bild som jag tycker är överdriven och till viss del felaktig.

Om vi återgår till frågeställningarna ovan. Gäddfisket har absolut inte dött ut utan istället blivit allt populärare och det kommer fram fler och fler duktiga gäddfiskare. I Västerbotten och Norrbotten finns även en skara med mycket duktiga och drivna gäddfiskare som hela tiden ligger i framkanten gällande utvecklingen. Jag har redan nämnt Krister men det finns även andra som inte bara fångar fina gäddor utan också styr utvecklingen framåt. Detta är något jag tycker inte lyfts fram tillräckligt i media.

Denna skara drivna gäddfiskare har även arbetat hårt med att föra fram kunskap kring det moderna sportfisket vilket inte är det lättaste här uppe med den äldre generationen som har blivit matad sedan barnsben att gäddorna äter upp laxfiskarna och skall dödas. Samma generation fiskade mycket med nät, ryssjor och saxar för att försörja sig och nu har de i sin tur fört över denna tradition till sina barn som numera gör det endast för nöjes skull. Jag tycker ändå se mig en utveckling kring detta vilket visar att vi tillsammans har gjort ett bra jobb och fört fram vårt budskap. Vi skall Inte heller glömma några av våra fiskebutiker som har engagerat sig mycket i detta vilket betytt oerhört mycket.

Jag försöker hela tiden följa trender och utvecklingen inom sportfisket i Sverige och min känsla är att allt blir mer och mer styrt till en inre krets som lyfter fram varandra i inbördes beundran. Detta syns på nätet, i tidningar och ändå ut i Sportfiskarnas förbund. Jag tycker absolut inte det är fel att lyfta fram någon som förtjänar det men tyvärr är jag rädd att många skickliga fiskare med gedigen kunskap glöms bort bara för att de inte håller sig framme. Ju längre bort från huvudstadens centrum man kommer ifrån desto mindre intressantare blir det. 

Sist och inte minst delar jag ut en känga till fisketidningarna och Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund som enligt min mening skall värna om HELA landets fiskevatten och lyfta fram HELA Sveriges fiske. Jag köpte här om dagen en tidning från Fiskejournalen som handlade om gäddfiske. En artikel tog upp de 20 största gäddorna som fångades 2015 i Sverige. Snabbt såg jag att det saknades minst 3-4 väldokumenterade gäddor från Västerbotten och Norrbotten som skulle ha platsat på listan. Gemensamt med dessa gäddor var också att fångstmännen bor i Norra Sverige, inga turister med andra ord. Bra koll där Fiskejournalen.

Jag har varit trogen förbundet i många år men skall jag vara ärlig börjar jag bli mer och mer less att läsa om allt som görs och ordnas söderut. Allt från fisketävlingar, mässor till fiskeåtgärder av olika slag. Och var finns alla artiklar om fisket ovan Gävletrakten? Norrland är enligt min mening mycket mer än ett turistparadis för storstadsmänniskor. Här finns också människor, människor som många gånger besitter kunskap som borde lyftas fram i rampljuset.

3 kommentarer:

  1. Fast jag förstod inte riktigt vad du menar Mats - tycker du att norrbottensfisket får för lite eller för mycket uppmärksamhet? Eller "fel" uppmärksamhet? Hur gör vi (som fiskevänner och exilnorrbottningar till exempel) för att ändra på det? (Att Sportfiskarna någonstans påstått att norrbottningarna "inte är speciellt duktiga och seriösa" kan jag inte minnas att jag sett någon antydan till. Någonstans.)

    SvaraRadera
  2. Hej Rikard. Fel uppmärksamhet är nog rätt beskrivning. Märker ju då jag har kontakt med mycket folk söderut att de rätt ofta har en felaktig bild av hur det ser ut här uppe. Och man kan ju sedan fråga sig var den bilden kommer ifrån. Jag menar absolut inte att Sportfiskarna hävdar att vi inte är duktiga och seriösa däremot att de skulle kunna rikta sina blickar längre norrut ibland. Sportfiskarna är oerhört viktiga och gör ett bra jobb, skulle bara vara önskvärt om de engagerade sig mera hos oss längre norrut också. Detta med att vi glöms bort här uppe är ju inget nytt fenomen direkt men tänkte genom detta inlägg bara belysa att så sker även inom sportfisket. Sedan är detta ju mina personliga åsikter och de kanske inte stämmer överens med andra. Men tror ändå det kan vara bra att ta upp ämnet.

    SvaraRadera
  3. Tack för klargörandet :-). Och jag tror att du själv är en bra förebild för hur fler skulle kunna göra - uppmärksamma det som är bra, lyft fram lokala profiler, berätta om hur svårt men också fantastiskt det kan vara att fiska gädda i en landsända där "allt" fram till för 15-20 år sen handlade om laxartade fiskar.

    SvaraRadera