måndag 13 mars 2017

117 cm drake och en liten gris blev helgens bästa fiskar

Under helgen har jag varit ute och ismetat gädda tillsammans med Markus. Vår magkänsla var att fisket skulle vara trögt, dels för att vädret mer påminner om vinter än vår men framför allt att snötäcket växt sig flera decimeter på den tidigare i princip snöfria isen. Fullmånen är också på ingående vilket ofta tenderar i sega fisken men även chans på riktigt fina gäddor. Detta var förutsättningarna och frågan var om de skulle bli som vi anat?

Dagens första hugg kommer efter ca 3,5 timmar. När jag sätter in mothugget får jag ingen riktigt bra kontakt, jag får veva som en tok för att få tryck på fisken. Troligen simmar den i fel riktning så att säga. Det är således svårt att få nån uppfattning om storlek men när den närmar sig hålet drar den iväg på en mäktig rusning. När vi så skall landa den går den plötsligt loss och en våg av vrede sköljer sig över mig vilket resulterar i några svordomar. Är nog enda gången jag tappat en riktigt fin gädda i slutfasen av en kamp när det gäller ismete så det sved. Synd också att man inte fick se den. Nåja det kommer nya chanser förhoppningsvis...

Knappt två timmar senare får jag en ny chans och denna gång är det också en bättre fisk. Denna uppträder mer normalt och bjuder på flertalet rusningar. Jag känner dock att den där riktiga tyngden saknas men den är ändå stark. Markus landar gäddan och får snabbt en uppfattning om att den är väldigt mager. Jag hoppas dock på nått bättre då skallen lätt kvalar in på en 10 kilos. Men när den ligger på avkrokningsmattan kan vi skåda en mager och tanig fisk som saknar allt vad man önskar en gädda skall ha.

8220 gram - 117 centimeter

Sista hugget kommer då dagsljuset börjar avta och nu är det Markus tur att stå med böjt spö. En fin gädda på strax under 7 kilo blir dagens andra och sista fisk.

Nästa dag fiskade vi på en plats som brukar ge fler hugg till antalet men kanske inte lika bra medelvikt. Antalet hugg blev också fördubblade mot gårdagen men det var segt. Endast ett hugg fram till 14 tiden, sedan kom det igång bättre. Fast det var första fisken som blev den bästa.

Det var Markus som fick den och till en början trodde vi inte att den var speciellt stor. Men när den skulle upp genom hålet syntes det på knyckarna att det var lite tyngd bakom och det tog även lite tid innan den kom upp. Med min drake från igår i minnet så kändes det på nått sätt befriande att få skåda en riktigt välmatat bit. Spontant tyckte vi bägge att den var för kort för någon bättre vikt. Vi vägde den först och jag kollade snabbt med min fjädervåg som går till 10 kg. Den bottnade och då trodde jag att den kunde väga över 10 kilo. Men det gjorde den inte, såg att vågen som är helt ny inte var kalibrerad så vägde ett par hekto fel samt då avdrag från IKEA Påsen. Digitalvågen visade mer exakt så vikten skrevs till 9,78 kg med en längd av 106 cm.

9780 gram - 106 centimeter

Slutfasen av dagen bjuder på lite fler hugg. Själv bommar jag (precis som igår) några hugg medan Markus förvaltar sina bättre. Blir ett par gäddor i 4-5 klassen innan vi ger upp. Totalt blev det ungefär som vi trodde, rätt segt fiske men trots detta några fina bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar