tisdag 28 mars 2017

Het huggperiod gav fem gäddor mellan 6-9 kilo

Man kan säga att oturen har grinat mig i ansiktet den senaste tiden. När jag jobbat har vädret varit riktigt fint och när jag varit ledig har det för det mesta snöat och blåst. Förra året denna tid var det lite tvärtom så man får väl igen lite nu. Men i sanningens namn har vi inte haft något höjdarväder i Norrbotten de senaste veckorna. Tittar man söderöver så kan man inte annat än bli avundsjuk. Men det är bara att bita ihop och acceptera läget för is lär vi ha så det räcker och bli över flera veckor framåt.

Idag så tajmade jag in ledig dag med solsken, enda smolket i glädjebägaren var att de lovade rejält friska nordvästvindar fram på dagen. Steg därför upp rätt tidigt men borde med facit i hand klivit upp ännu tidigare. För fram till 11 tiden var det rätt härligt ute på isen innan vinden började irritera mer och mer. Det var inte själva vinden som var värst utan att det blåste snö i hålet.

För några år sedan kom jag på den briljanta iden att börja använda min pulka som vindskydd. Detta har hjälpt mig många gånger sedan dess.

Strax efter 9 tiden började jag sätta ut mina spön och bara några sekunder efter jag fått ut det första hugger det. Dagens minsta gädda blir detta, en skaplig fisk på dryga 6 kilo. En lovande start efter några tröga fisken.

Efter denna hastiga start händer inte mycket fram till strax efter tio. Därefter blir det desto mer action för under loppet av knappa timmen kommer dagens fyra sista gäddor upp. De första två gäddorna är som stöpta i samma form, de väger 7,3 kg respektive 7,1 kilo.

 Här den ena av dessa två gäddor, tror det var den som vägde 7,3 kg.

Nästa gädda blir dagens största. Tråkigt nog så krokas den långt ner i munnen så jag väljer att klippa av tafsen och låta kroken sitta kvar, förhoppningsvis klarar den sig. Väldigt skumt hugg som jag missade. Några minuter innan tycker jag se vippan uppträda lite skumt men tänkte att det är nog bara iden som bökar på (använde en 7 hg id på som bete). När jag lite senare kollar till spöet så spänner jag linan och tycker att det går lite tungt, drar långsamt upp betet och först bara någon decimeter under hålet drar gädda iväg. Konstigt uppförande speciellt av en större gädda som hugger på ett stort bete. Normalt brukar gäddorna hugga dessa större beten rejält och sedan dra iväg med lina. Men icke denna gång.

Helt okej längd (109 cm), skaplig rygg men dålig höjd gav vikten 8,8 kilo.

Nästa gädda kommer strax därefter, en fin fisk på knappa 7 kilo. Dagen flyter sedan på utan någon större aktivitet. I ett hål som jag fiskar lite grundare och nära botten har jag bommat tre hugg under dagen. Tanken har slagit mig att det kanske inte är gädda som varit framme. När så vippan börjar röra på sig igen är jag där snabbt och gör mothugg. Denna gång fast fisk och mina aningar visade sig stämma.

Häftigt med en lake som avslutning. Stor skalle men rätt tanig kropp, vikt 2,37 kg.

Roligt fiskepass med flera fina fiskar och många hugg, bara den riktigt stora som fattades för att göra dagen fulländad. Att dessutom få vara ute i solen var härligt, synd bara med blåsten. Men man kan inte få allt här i livet..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar