tisdag 5 september 2023

September - En månad jag med åren lärt mig uppskatta allt mer...

September, ja det är en månad jag under de senaste åren kommit till att uppskatta allt mera. Kanske är det så att jag vill passa på att vara ute nu så mycket det bara går inför det mörker som väntar med kyla och snö. Sedan gillar jag att vara ute i naturen denna tid på året. Vädret kan ofta vara perfekt för antingen båtfiske eller fiske från land. Just den variationen gillar jag. Vetskapen att de stora fiskarna i perioder kan vara extra huggvilliga och dessutom fetare än normalt spelar säkert in i det hela. Dagarna blir dessutom allt kortare vilket gör det lättare att pricka in huggperioderna. Mer positivt, att betesfisken tenderar att klumpar ihop sig i stora stim och då brukar rovfisken inte vara långt därifrån.
Härlig tid vi befinner oss i nu. Tänkt om man kunde stoppa tiden ett tag och samtidigt förkorta vintern en eller två månader. Jag älskar årstiderna och dess växlingar men just vinter, snö, kyla och mörker klarar jag mig nästan helt utan.

Jag har nu 141 fiskedagar registrerade under september. Under bloggens tid har jag snittat runt 7 dagar denna månad med ett spann från 4 till 11 dagar. September ligger på 6:e plats när det gäller fiskedagar per månad. Bästa septemberfisken då? Jag har länge haft rätt svårt med att lura upp de största fiskarna denna månad. Har förvisso några hyfsade gösar, gäddor och abborrar men den där pricken över i:ett har saknats. Men så förra hösten just i september kom den, min första gädda över 14 kilo vilket givetvis är min bästa septemberfisk för närvarande.
Känslan när man just håvat en riktigt fin fisk är något speciellt. 
 
Hur mina planer och funderingar ser ut inför denna höst står för närvarande skrivet i stjärnorna. Tyvärr saknar jag för närvarande det rätta drivet men skall försöka tvinga mig ut på några fiskepass och på så sätt kanske jag får upp ångan. En bra fisk kan vara en nyckel i det hela. Likaså vädret. Blåst, regn, högvatten och brunvatten vill däremot dämpa fiskelusten rejält för mig. Så solsken, svaga vindar och stora fiskar är väl det som jag hoppas på.

Förhoppningsvis så kommer ivern tillbaka nu under hösten. Men inte alls säkert , blir det så är jag tacksam, om inte så är det inte hela världen. Jag har lärt mig genom åren att det inte går att tvinga fram fiskesuget . Antingen finns det bara där eller så inte. Springer jag på något intressant här framåt så lär jag komma med nån rapport…

Avslutningsvis lite annat som händer inom fisket/ sportfisket som jag snappat upp under de senaste veckorna

Vi börjar med det tråkiga. FUSK. Ja det fuskas en del inom tävlingsfisket. Det senaste är ett lag som tidigare år vunnit samma tävling. Nu åkte dom dit för att ha tagit med sig hör och häpna döda gäddor som dom fotat och mätt. Kreativt nytänkt precis som hela tävlingsfisket där det går ut på att jaga det största individerna av en specifik art. I USA är tävlingsfisket riktigt stort och likaså prispengarna. Här har det också fuskas en hel del. Bl.a. var det någon som kom på den briljanta idén att trycka in lite bly i fiskarna. Mer om detta finns att läsa HÄR.

Kanalgratis. I mina ögon en svordom inom sportfisket men tyvärr tycker inte alla likadant. Deras You Tube kanal är välbesökt och man tycks speciellt ha lyckats väl med att locka till sig en publik av unga sportfiskare. Då kanske man skall tänka sig för lite extra när man gör sina filmer? Nej då åker man upp till Jämtland och lyckas bryta mot alla tänkbara fiskeregler som finns. Och det är tydligen inte första gången detta händer heller. Antingen har man fått nån slags hybris och skiter i allt eller så är man bara korkad? Minns för några år sedan när jag läste en tråd i nån Facebook grupp när en av personerna i gänget hoppade på och nedvärderade självaste Jörgen Larsson samtidigt som han höjde sig själv till skyarna. Har för mig det handlade om abborrfiske kring Kalmarsund. Tänkte först att han skämtade eller var ironisk men efter att ha läst hela tråden så insåg jag att det inte alls var på det viset. Mer om tjuvfisket finns att läsa och höra HÄR.

Nu till något roligare, EU-kommissionen föreslår ett totalstopp för strömmingsfisket. Nu återstår det bara en sak att politikerna agerar och följer rekommendationerna. Detta lär dock vara svårare än man vill tro. Men man kan ju alltid hoppas att någonting händer nu innan det är för sent.

Detta får räcka för denna gång. Hösten ser för övrigt ut att dröja en eller ett par veckor i alla fall. Varm luft väntas pressas upp över hela landet med temperaturer kring 18-25 grader. Skönt förvisso men för en gäddfiskare inte det man hoppas på direkt. på återseende...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar