torsdag 14 december 2023

Årskrönika 2023

Då vi nu börjar närmar oss slutet av året så följer jag slaviskt traditionen med en årsrapport. Detta blir således min femtonde årsrapport sedan jag började skriva här. Nästa år fyller alltså Fiskelycka i Norr hela 15 år. Inte klokt hur snabbt tiden gått, tanken att jag haft denna sida i nästan en tredjedel av mitt liv känns smått overklig.

KORT OM ÅRET OCH FÖRVÄNTNINGARNA SOM FANNS INNAN
Inför året siade jag om ett år med mycket fiske på platser jag ej fiskat på förut. Likaså fiska mer i mindre vattendrag och fokusera på lite olika arter beroende på säsong och årstid. Resultatbaserade mål skulle begränsas och istället var det lärdomar, upptäckarlust och glädje som skulle prägla året. Höll jag mig då till planen?

Tja det kan jag nog säga att jag till stora delar gjorde. Fiskesuget fanns där lite mer ofta än tidigare år men ändå har jag inte fiskat mera än tidigare år. Dessutom har jag haft fler potentiella fiskedagar då jag gått ner i arbetstid från 100 till 85%. Varför har jag då inte fiskat mera än vad jag gjort?

Kanske är det ett ålderstecken eller att jag nu fiskat allt för länge. Detta år har blev speciellt på ett negativt sätt då fiskesäsongerna jag hade i tankarna inte blev som jag hade hoppats på. Vintern blev en utdragen historia och våren kom tidigt vilket drabbade ismetesäsongen. Sommaren kom sent och när den väl kom så gjorde den med värsta värmeböljan. Gäddfiskesäsongen blev kort och när jag sedan i juli tänkte satsa på abborre så kom regnvädren på räls och värst var det givetvis under mina två första semesterveckor. Då tappade jag suget faktiskt och började invänta hösten och gäddfisket. Väntan blev lång då sommarvärmen helt plötsligt infann sig under slutet av augusti och en bit in i september. Tänkte att när väl kylan kommer så kan det bli hett.

Tog till och med ledig en vecka för det men vad händer, jo det kommer värsta höstregnet med över hundra millimeter på mindre än en vecka! Sedan blev det riktigt kallt och bara några veckor senare kommer snön och isarna började lägga sig.

Idag är det inte mängden fiskpass som känns viktig, istället är det mer fråga om att jag försöker fiska då lusten faller in och när förutsättningarna för ett bra fiske känns rätt. När fiskesuget finns där behöver jag inte alltid fiska utan kan lika gärna planera mitt fiske, skriva om fiske eller bara åka ut och rekognosera nått fiskevatten som jag har i tanken utan att ens blöta kroken. Passionen för fisket skulle jag säga är minst lika stark idag som när jag var tonåring. Skillnaden är att det idag ofta tar andra uttryck än själva fiskandet.

Så att det inte blev mer fiskedagar för mig beror nog på två saker, dels usla yttre förutsättningar samt lite av mitt tidigare resonemang ovan. Men visst blev det en del fiske vilket jag nu kommer till…

ISFISKET
Jag måste erkänna att isfisket idag inte är lika lockande som det en gång var. Framför allt under den alltför långa vintern som råder där jag bor. Men när solen börjar värma och snön smälta undan brukar suget infinna sig och då blir det ofta en hel del fiske under en period. I år blev den perioden väldigt kort då mars var kall och väldigt snörik. Sedan blev det riktigt varmt från mitten av april framåt. Som vanligt satsade jag främst på gäddfisket och ismete. Blev även lite pimpelfiske efter främst agnfisk.

Jag har ju lyckas riktigt bra med mitt isfiske denna tid nu några år men i år gick det sämre. Kanske inte så konstigt då jag tänker efter. Åren 2020, 2021 och 2022 bjöd alla på rätt bra förutsättningar med stabila isar och rätt lite snö sista veckorna. Detta år blev mer likt 2018 om än inte lika extremt med mycket snö och vatten på isarna. Är det fina isar så blir fler vatten tillgängliga och man kan planera bättre. När säsongen blir kort är risken större att man inte lyckas pricka in de bästa perioderna då gäddorna är i stöten. Så med tanke på hur det såg ut ger jag ändå denna säsong godkänd.

Årets största gäddan från isen vägde en bit över 10 kilo.

Toppfisken för säsongen vägde 10120 gram och mätte 111 centimeter. Längsta fisken blev en mager rackare på 118 cm som bara vägde dryga 9 kilo. Sedan fick jag flera gäddor mellan åtta och nio kilo. Så inte helt illa pinkat. Men hade gärna sett en bättre toppfisk för att känna mig riktigt nöjd. Men fick uppleva några härliga dagar ute på isen för vädret var verkligen magiskt från påsk och två veckor framåt innan isarna blev för dåliga.

SOMMARFISKET
Som jag skrivit tidigare så blev denna sommar inte alls som jag hade tänkt det. Men från mitten av juni till andra veckan i juli när vädret var som bäst fiskade jag på rätt bra. Först gäddfiske under knappt två veckor men när vattnet snabbt blev för varmt till det så sadlade jag om till abborre och lite gösfiske.

Förra året hoppade jag helt gäddfisket under sommaren men i år fanns suget där men säsongen blev väldigt kort. Fisket var lite upp och ned men jag lyckades pricka in några bra fiskepass som gör att jag känner mig rätt nöjd över säsongen. Fick även lura upp en del skapliga gäddor där den största passerade tvåsiffrigt.

Det blev några hyggliga toppfiskar under juni månad. Här den näst största som vägde just över nio kilo. 

Men sommarens största fokus skulle ju handla om abborrfisket. Det blev en del pass under ett par veckor men sedan dog det hela ut. En avgörande orsak var främst vädret. Regn, blåst och kyla gjorde att lusten försvann. Tråkigt.

En del i mitt abborrfiske detta år skulle vara spinnfiske från land i några nya småvatten. Just den biten klarade jag av. Testade tre tjärnar samt ett rinnande vatten. Som vanligt med nya vatten är det oskrivna kort så utfallet blev varierat. Jag är ändå rätt nöjd med resultatet men framför allt att jag kom mig för det jag hade tänkt. Däremot blev det inget riktat abborrfiske från båt denna sommar.
I en mindre till syntes oansenlig tjärn visade det sig bo riktigt fina abborrar. Största abborren mättes till 45 centimeter och vägde 1100 gram. 

Det blev även några vertikalpass efter gös med varierande resultat samt lite mete efter bland annat id. Men överlag fiskade jag väldigt sparsamt från mitten av juli fram till september.

HÖSTFISKET
Inför hösten var jag faktiskt riktigt sugen på fiske igen. Nu hade jag ju legat lågt ett tag och laddat upp batterierna. En taktik som visat sig fungera tidigare. Gäddfisket var nu på tapeten och då brukar jag tagga till lite extra. Det första fiskepasset jag riktade efter gädda var i slutet av augusti. Jag började med att vertikala efter gös men bytte till gäddutrustningen när jag såg ett större eko på skärmen. Det dröjde inte länge innan hugget kom och hösten första hyggliga gädda var fångad. Det blev även en trollingsväng tillsammans med Mats Honkamaa men annars så handlade det uteslutande om spinnfiske från land.

Hösten dröjde när sommarvärmen slog till i början av september. När man ville att vattnet skulle bli kallare blev det nu istället varmare. Detta påverkade gäddfisket ett bra tag då gäddorna var som bortblåsta från de ställen de normalt brukar hålla till på denna tid. Men dom var inte omöjliga att hitta. Jag fick rätt bra sett till mängd men som vanligt när inte vattnet är nog kallt så var medelvikten rätt medioker. Toppfiskarna 112 och 110 centimeter var väl okej men tyvärr var kondisen bedrövlig.

Nu väntade man bara på lite kallare luft och tillslut kom den. Men tyvärr fick vi dryga hundra millimeter regn på köpet. Allt detta lagom till min långledighet då jag planerade att fiska som mest. Minns att jag lite i panik fiskade av några av mina tilltänkta ställen någon dag innan ovädret kom. Tyvärr var fisket riktigt kasst och gäddorna verkade inte finnas där eller så fiskade jag bara dåligt. Ja sen kom regnet och jag började nu nästan ge upp höstfisket.

Men tanken på revansch fanns där och det var nog just den tanken som sedermera skulle rädda upp ett dåligt fiskeår till ett lyckat. För inte var det vädret som räddade mig. Efter syndafloden så höll kylan i sig och redan till den 10:e oktober så var ett snöoväder på väg in. Jag gav nu gäddfisket två dagar innan snöovädret kom vilket jag inte kommer att ångra.

Årets fisk utan tvekan! 14,06 kg och 121 centimeter som kom i grevens tid under årets näst sista spinnfiskepass.

Förra årets höst samt hösten 2020 hade jag riktigt flyt med både väder och fiske. I år var det precis tvärtom och helt ärligt så hade jag inte några större förväntningar efter allt regn å motgångar. Att då en smått overklig gädda skulle uppenbara sig var nästan för bra för att vara sant. Man får helt enkelt nypa sig i armen för att tro det är samt. Att få ta en sådan här fisk efter en tyngre period är en otrolig skön känsla. Jag fick min revansch, likaså ett nytt gäddrekord samt en framtida “boost” i mitt gäddfiske. Ett bevis att man skall tro på det man gör och inte ge upp.

Efter snön fortsatte kylan med minusgrader även dagtid. Nog hade jag kunnat hitta öppet vatten ett tag till men det var inget jag lade energi på. Jag hade fått min fisk och kände mig nöjd och kunde lägga höstsäsongen bakom mig med ett leende. Ibland är det små marginaler när man jagar stora fiskar. Precis så var det denna höst, ja egentligen hela året.

Som vanligt blev det inte mycket till fiske resten av året. Kom i alla fall ut på ett ismetepass där jag blankade.

SLUTORD
Till stora delar känns detta år som ett rätt blekt fiskeår i jämförelse med hur det sett ut tidigare år. Men ni vet ju hur högt jag värderar mina största fiskar och då speciellt gäddor. Därför kan jag inte vara besviken över resultatet. Hellre en riktigt stor gädda än flera stora gäddor känns här mer aktuellt än någonsin.

Fast viktigaste av allt för mig är att bibehålla fiskeglädjen och där tycker jag att man har hamnat rätt. En mix av lite av varje med mest fokus på landfiske. Båtfisket har inte fått så mycket utrymme vilket är både på gott och ont. Kanske det också är främsta anledningen att resultatet inte blev bättre om man ser på mängden “bra fiskar”.

Årets fisk är givetvis min fjorton kilos gädda. En fisk som jag får mig både att drömma och tro att femton kilos “livsmålet” är inom räckhåll.

Årets besvikelser är först och främst vädret och andra yttre förhållanden som oftast inte var med mig under stora delar av året. Det andra är nog abborrfisket. Där hade jag önskat att jag fiskat mera och då främst från båt. Har ju flera nya vatten som jag vill prova. Men dessa vatten finns ju kvar och nu har jag något att sikta på inför kommande år. Kanske mycket för att sommaren blev som den blev så känns fiskesuget redan nu riktigt stort. Detta ser jag som ett positivt tecken som jag förhoppningsvis kommer dra nytta av.

Sist men inte minst vill jag tacka mina fiskevänner för att ni stått ut med mitt sällskap. Även alla ni som följer denna blogg och mitt fiske.

Slutligen önskar jag alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR. Nu laddar vi om inför ett nytt fiskeår. På återseende...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar