söndag 3 januari 2010

I väntans tider

Det är nu de flesta fiskare har dragit sig tillbaka och börjat så smått ladda batterierna inför det kommande året. Den senaste tidens kyla har även fått mig att släppa taget om tilltänkta fisketurer de kommande dagarna. Alla väderprognoser talar om fortsatt sträng kyla så långt fram de kan se så det är väl bara att acceptera läget och dra sig tillbaka in i värmen och börja drömma om alla de möjligheter vårt underbara land kommer att ge oss under årets lopp.

Nu är det rätt tid att börja planera och strukturera upp sina tilltänkta fisken. Själv använder jag denna tid att studera kartor, leta intressant information om intressanta fiskevatten samt att sätta upp lite personliga målsättningar. Jag har även ambitionen att utveckla mig och förkovra mig inom det mesta som ingår i en sportfiskets värld så därför lägger jag även tid till att kika på olika fiskemetoder, utrustning, beten m.m. För att försöka få en bättre förståelse för vad som händer under vattnet så finner jag även det intressant att läsa om fiskarnas olika levnadsvanor.

Detta med att sätta upp egna mål kan vara en bra sporre för en själv. Vad målen består av kan variera en hel del. Jag brukar dock tänka på vissa saker för att göra det hela trevligt för om man gör det på fel sätt kan fiskandet istället bli mer som ett tvång och då har man hamnat på helt fel spår. De kortsiktiga målen anser jag ska vara så konkreta och realistiska som möjligt. Att sätta upp som mål att fånga en gädda på över 16kg eller en abborre över 2kg behöver inte vara fel om det är ett långsiktigt mål över en överskådlig framtid.

Då blir det lite som en dröm som varar så länge man finns kvar på jorden och skulle den nu besannas så skulle lyckan kännas underbar. Men faran kan vara att man blir alltför fixerad av denna drömfisk att man blir besviken när man får andra stora fiskar som inte riktigt når upp till målvikten. Om det skulle bli så är risken nog stor att man med tiden tappar intresset eller snarare inte finner någon mening med att fiska. Man glömmer liksom bort varför man en gång i tiden började fiska.

För mig är detta hittills inga problem eftersom jag i grunden finner naturen, lugnet och kamratskapet som de viktigaste bitarna i mitt fiske. Detta bygger jag sedan på med det som tilltalar mig i form av fiskesätt, metoder och de arter jag ämnar fiska efter. Efter detta kan jag sedan specialisera mig ytterligare och det är där min ådra för specimenfisket kommer in.

Fisket för mig är i grunden en livsstil som jag finner tilltalande. Att fiska är roligt men att fiska efter de stora exemplaren då tillkommer nya faktorer som utmaning och spänning. Men allt detta är individuellt för var och en av oss som fiskar, men jag tror det gäller att hitta det som tilltalar en själv och sedan följa sin känsla. Då är det svårt att misslyckas..

Exempel på vilka egna målsättningar man kan sätta upp under ett år.

- Ta nytt rekord av någon specifik art.

- Ta nytt rekord i ett vatten du brukar fiska i.

- Ta ett nytt rekord från din båt, s.k. båtrekord.

- Fånga en ny art.

- Antal fiskar av en specifik art

- Antal fiskar över en viss vikt av en specifik art.

- Ta en fisk av en specifik art över en viss vikt på en speciell metod.

- En lista av fiskevatten jag ämnar testa under året.

- Prova någon ny fiskemetod, ny utrustning, nya beten etc.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning som vanligt. God fortsättning!

    S-O Larsson

    SvaraRadera