torsdag 25 februari 2010

Ska vi satsa mer på vattenkraften?

Med jämna mellanrum kommer det fram förslag att vi skall satsa mer på vattenkraften. Vi vet att det finns de som mer än gärna vill riva upp beslutet om att bevara de skyddande älvarna vi har och ibland har någon politiker råkat säga vad han/hon tycker i frågan. Som tur är så har det då reagerats kraftigt bland folket ute i stugorna. För inte allt för länge sedan så lade centerpartisten och norrbottningen Stefan Tornberg fram en motion där han ansåg att man skulle se över möjligheterna att bygga ut våra nationalälvars biflöden. Det enda positiva i detta var att han hade vett att dra tillbaka sin motion då han insåg vilken reaktion det hela hade fått.

Därför tror jag numera att dessa insnöade asfalts hjärnor aktar sig noga ifrån att öppna käften för då vet de vad som väntar dom. Men detta betyder inte att dessa människor fortfarande existerar utan snarare att de har vett att hålla käften. Hotet mot en utbyggnad av vattenkraften finns och kommer således att göra i framtiden. Därför är det viktigt att de finns de som reagerar så fort ämnet dyker upp igen. Som tur är finns det idag en stor opinion emot en utbyggnad av vattenkraften vilket känns skönt att veta.

KAN MAN KALLA VATTENKRAFTEN FÖR EN MILJÖVÄNLIG ENERGIKÄLLA?

Något som är inne bland vattenkraftförespråkarna är att använda sig av fina termer som grön el eller miljövänlig energi. Det har också blivit mer populärt att bygga småskaliga vattenkraftverk i mindre vattendrag. För det första undrar jag om det finns något miljövänligt med att förstöra ett naturligt vattendrag? Själv ser jag inget som helst som främjar en bättre miljö i det hela. Sedan till de små vattendragen som många gånger fungerar som en väldigt viktig lokal för både stationär som vandrande fisk. En liten bäck kan både fungera som lekplats och barnkammare. Att stänga av eller förstöra ett sådant vatten för att värma upp ett par hushåll tycker jag inte är relevant för fem öre. Sedan får man inte heller glömma att växt och djurlivet runt omkring påverkas. Människorna som förespråkar sådant saknar enligt min mening kunskap om hur ett strömmande vattendrag ser ut och är troligtvis även inte ett dugg intresserad av detta heller. Det är således lätt att sitta i en storstad någonstans i landet och räkna ut hur mycket pengar vi skulle tjäna om vi gjorde si eller så.

MIN SYN I FRÅGAN

Vad det gäller min syn i frågan så är jag och har alltid varit en motståndare till allt som innebär att man våldför sig på naturen. Till detta hör definitivt vattenkraften. Förutom att den vackra naturen förstörs så tillkommer en rad dolda osynliga konsekvenser som rubbar balansen i ett helt ekosystem som inte bara innefattar det enskilda vattnet utan även en rad andra, i vissa fall även havet. För mig ter det sig lite märkligt att man en gång i tiden började bygga ut våra älvar men samtidigt ska man veta att det var andra tider då. Eftersom det var före min tid då denna förstörelse kom till så har jag svårt att uttala mig hur kunskapen och den allmänna situationen i landet såg ut då. Men däremot blir jag idag lika upprörd varje gång jag hör röster på att man skall bygga ut vattenkraften. Nu när vi dessutom kan titta tillbaka och se hur vattenkraftverken påverkat och förstört naturen runt omkring oss så är det obegripligt att man idag kan förespråka för en utbyggnad.

Nu är det ju så att vi måste få vår energi någonstans ifrån och där har vi ett problem då det inte finns någon energikälla som ur miljösynpunkt är bra. Vattenkraften har faktiskt en rad fördelar man inte kan bortse ifrån. Vattenkraft ger precis som vindkraft en näst intill utsläppsfri el som minimalt påverkar växthuseffekten. Dessutom ger den inget miljöfarligt avfall som vad fallet är med kärnkraften. Men jag anser att vi redan har utnyttjat våra älvar nog så mycket att det får räcka vid det här laget. Det är bara titta vilka stora ytor som blivit drabbade, men eftersom det oftast ligger i glesbygden och långt från våra stora städer där de flesta människorna bor så kanske det inte gör så mycket för de som inte själva vistas eller bor i dessa områden.

Men visst behövs vattenkraften till en del men idag tycker jag det finns bättre alternativ eller rättare sagt mindre dåliga att satsa på om det skulle behövas i framtiden. Jag tänker främst på vindkraften som inte ger lika stora sår i vår natur som vad vattenkraften gör.

ETT SKRÄCKEXEMPEL PÅ HUR DET KAN SE UT

Jag tänkte avslutningsvis berätta om vad jag fick uppleva för ett par år sedan då jag skulle prova fisket i en bäck som såg intressant ut. Efter att jag studerat lite kartor under vintern så fastnade jag för en bäck som gick mellan två sjöar. Anledningen till mitt intresse var att det var en rejäl höjdskillnad mellan sjöarna och att bäcken såg ut att ringla sig fint med lite större sel här och var. Dessutom fanns det en koppling med en av våra större älvar vilket gjorde den ännu mer spännande. Jag var på plats tillsammans med min far i mitten av juni då vattenståndet normalt borde varit perfekt men när vi kom till bäcken såg vi att det knappt fanns något vatten där. Endast i mitten rann det lite vatten men det var sannerligen inte mycket. En aning förbryllad lämnade vi stället, men vi åkte sedan förbi en mindre by i närheten för att kolla upp det vi hade på känn, och mycket riktigt fanns där en uppdämning och ett litet minivattenkraftverk. Förbannad och besviken åkte vi hemåt. Några månader senare läste jag i en av tidningarna att mannen som ägde kraftverket riskerade åtal för miljöbrott då han vid upprepade tillfällen hade brutit mot gällande regler vad det gäller vattenregleringen i sitt vattenkraftverk. Det kan tilläggas att det inte är första gången denna man varit i blåsväder och knappast den sista heller…

Luleälv

Kalixälv

Bilderna säger väl allt, ingen kan väl påstå att den övre bilden är vackrare.

Övrigt: Torneälv, Kalixälv, Piteälv och Vindelälven är genom beslut av riksdagen klassade som nationalälvar och skyddade från vidare utbyggnad.

Titta gärna in på denna sida om ni är intresserad av ämnet: http://www.alvraddarna.se/

Följ även våra två duktiga älvräddarkämpar här i norr i deras arbeta att rädda våra sista strömmande vatten. Robert Westin och Gunnar Westrins fiskebloggar hittar du här: http://www.upplevfiske.info/, och http://www.nsd.se/fiske/

2 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra inlägg i debatten! Sportfiskarna är en bra organisation att vara medlem i eftersom de tar klar ställning mot mer vattenkraft. Fundera också på att gå med i Älvräddarna som jag är ordförande i, vi arbetar inte bara med att försöka mota Olle i grind utan driver också frågan om restaurering av de strömvatten som är förstörda idag, de vattenkraftsskadade...

  Vi anser att allt prat om mer vattenkraft, oavsett hur miljöanpassat de försöker göra den, är helt ute ur diskussionen innan kraftindustrin tagit fullt ansvar för de vatten som de redan förstört. Så länge de ser ut som gapande hönor när man säger att det borde vara de som betalar för restaureringskalaset (Polluter Pays Principle gäller i alla länder som skrivit på Riokonventionen, endast svensk vattenkraft är undantagen lagmässigt) finns det inte något som helst utrymme för diskussioner ens. Punkt slut.
  Christer Borg

  SvaraRadera
 2. Vad trevligt att du gillade mitt inlägg!
  Jag brukar följa erat arbete via er hemsida och måste säga att ni gör ett jätteviktigt och bra arbete.

  Visst har jag funderat att bli medlem i Älvräddarna men det har inte blivit av ännu. Men helt klart ska jag lösa medlemskap och hoppas att fler gör samma sak.

  / Mats

  SvaraRadera