onsdag 10 mars 2010

Praktfull gädda på ismete!

Redan på lördag var jag ute i jakt efter fina betesfiskar och det gick väl sådär med några skapliga agnfirrar inför de planerade ismetepassen.

MÅNDAG 8 MARS – Idag fiskade jag tillsammans med Krister och väl på plats vid 8 snåret kunde vi njuta av en svag nästan ljummen vind och en sol som lyste från en klarblå himmel. Dessutom visade termometern dryga 4 grader varmt. En timme senare kom det en riktig störtskur och så började det blåsa något enormt. Både min pulka och mina vantar fick sig en ordentlig luftfärd och jag fick ett mindre träningspass på köpet.

Själva fisket var trögt denna dag. Vi fick få napp, få fiskar och ingen stor. Enda positiva var att ingen av oss blev utan. Men samtidigt så kan man inte förvänta sig att det går bra varje gång man fiskar. Fast vårat fina snitt då vi fiskat tillsammans i år som låg på 6 gäddor över 6 kilo på två pass fick sig en rejäl sänkning.

TISDAG 9 MARS – Idag fiskade jag själv i ett vatten som jag vet innehåller stor gädda. Däremot upplever jag att det kan vara svårfiskat och har gjort flera bompass här tidigare men även fått en och annan skaplig bit. Fast jag har aldrig släppt stället ur mina tankar vilket jag nu i efterhand kan vara väldigt glad för.

Så till dagens fiske. Klockan var runt 9 tiden då jag höll på att sätta ut mitt sista spö. I samma veva så ser jag hur en av vipporna signalerar napp, snabbt är jag på plats och ser att fisken drar ut lina i en jämn långsam fart. Så stramar jag upp linan och drar sedan lite med spöet. Svaret blir tungt, ja mycket tungt. Sedan börjar en kamp då jag tar några meter lina för att sedan bli av med samma meter. Fisken gör inga längre snabba rusningar men är allmänt seg, tillslut så har jag den under hålet men då får jag problem. Den vill inte komma upp och jag lirkar med den gång på gång men det tar stopp, jag försöker på alla sätt jag kommer på men det tar stopp hela tiden. Just när jag börjar inse att fan tänk om den inte går att få upp, den kanske är felkrokad eller något annat så känner jag hur en fisk sakta pressas upp genom mitt 200mm hål.

Sedan går allt mycket fort, jag ser att den är stor, har bra längd, är väldigt grov plus en ordentlig buk fylld med rom och något annat ätbart den hittat. Nu blir det full fokus att väga, mäta och dokumentera så snabbt som det bara går så jag kan återutsätta den oskadd. Det hela går nästan bättre än jag väntat mig, vet att man ibland kan bli skakig i sådana situationer.

Hur stor var den då? Längden var 118 cm och vikten 12100 g. En grym fisk för mig och ett nytt pers, dessutom extra kul att ta den på ismete då jag gillar detta fiskesätt mer och mer.

DSC00377

Gäddan var ordentligt pigg vid återutsättningen.

12100g-118cm (5)

Här ligger den gädda jag länge drömt om.

6 kommentarer:

 1. Jag passar på att gratulera ännu en gång till en mäktig gädda! Du "missade" att gå vägen via 10-11,9 kilos gäddor, så du får väl ta dem efteråt då istället...

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket Krister!

  Jo jag lyckades nog hitta en genväg förbi dessa gäddor, ska försöka hitta en likadan så kanske jag landar över 15 nästa gång...

  SvaraRadera
 3. Grattis, grattis till storfångsten. Det var minsann en riktigt ful rackare. Jag skulle ha blivit vettskrämd om jag hade dragit upp något liknande.

  Grattis också till ett år i blogglandia. Tänka så fort tiden går.

  Må gott nu,
  kram P

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket! Ja du är inte den första som sagt att den är ful, själv tycker jag att de är precis så en fisk ska se ut. Rättare sagt så lång, fet och grov som bara möjligt.

  Vettskrämd ja lite åt det hållet var jag på väg att bli när jag först inte fick den genom hålet men när den kom upp så förbyttes detta i äkta fiskeglädje.

  SvaraRadera
 5. Stort grattis! Det är en riktigt imponerande fisk. Jag hade på känn att du skulle slå till i vinter. Du har riktigt fina vatten inpå knutarna :-)

  S-O Larsson

  SvaraRadera
 6. Man tackar! Ja det finns ju en hel del fina vatten häromkring, att det skulle komma upp något stort hade jag trott varit möjligt men det är en sak att tro och en annan att det skall ske.

  SvaraRadera