måndag 28 mars 2011

Åter en dag på samma sjö

I dag var jag tillbaka till samma sjö där jag fiskade igår. Enda skillnaden var nu att jag fiskade på en annan plats. På förhand så var jag lite osäker på vad platsen skulle kunna ge och första timmen hände absolut ingenting.

Sedan började det hugga rätt bra och gjorde så i ett par timmar innan det började ebba ut. Blev totalt 7 gäddor. Storleken på gäddorna var som väntat mest smått med precis som igår fanns ett undantag.

Gäddan gjorde ett mäktigt hugg och lina rasade ut från rullen, vid mothugget så svarade den med en rejäl rusning. Tankarna började gå runt i huvudet, kanske det kunde vara en riktigt stor fisk. Men sedan tröttnade den rätt snabbt och kom upp ur hålet utan större problem. Ingen jätte men trots allt en av de större gäddorna jag tagit i sjön och ett bevis att det förmodligen simmar större individer än så här.

6020 g - 98 cm (k)
Dagens största. 6020 gram – 98 centimeter.

Denna gädda hade bättre buk än gårdagens men istället hade den ingen bra ryggbredd vilket säkerligen drog ned vikten en del. Detta är ett faktum jag uppmärksammat mer och mer, att gäddans ryggbredd betyder oerhört mycket för dess vikt. Faktum är att en gädda kan vara riktigt fet över buken och se stor ut men av någon anledning visar vågen förvånansvärt lite. Förklaringen ligger då oftast i dess ringa ryggbredd.

Omvänt förhållanden kan vara då man får en tillsynes rätt mager fisk som väger mer än vad man först tror. Minns en sådan fisk jag fick förra året strax efter leken. Den var givetvis helt tom i buken och såg rätt kort ut också. Men den var längre än jag trodde antagligen för att den var så pass grov över ryggen, man blir lätt lurad då har jag märkt. Den gäddan vägde 9320 gram och var 105 centimeter lång vilket var minst ett par kilo mer och några centimeter längre än jag först trodde när jag såg den i vattnet. Att uppskatta en gäddas vikt och längd är således många gånger knepigare än vad man tror så därför skall man vara försiktigt att gissa vikter då man inte vet.

2 kommentarer:

  1. Ryggbredden är det som gör att vågen tyngs ner det där extra. Precis samma sak hos mig i blekinge. Längden spelar inte den avgörande rollen oftast utan ryggen.
    Fått många exempel på det. Å jag gillar grova gäddor framför långsmala.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig Anders, det är mäktigt då gäddorna är riktigt grovvuxna över ryggen. Just blekingegäddorna där kring Eriksberg området är ju riktigt brutala.

    / Mats

    SvaraRadera