fredag 31 augusti 2012

Gösfiske tillsammans med miljontals knott

Det var en härlig förmiddag med lagom mycket vind och solsken då jag Krister och Ari gled ut med båten för två dagars gösfiske i samma sjö som vi förra året lyckades så bra i. Vi kom ut rätt snabbt i vattnet då vi inte fick vara i fred uppe på land då otroliga mängder knott gjorde livet surt för oss. Speciellt Ari var nog extra glad att slippa dessa ettriga småkryp då han brukar få rejäla bett som kliar. Men även ute på sjön fick vi inte vara riktigt i fred fast jämfört med på land så var det en klar skillnad till det bättre.

Krister och knotten

Man behövde verkligen inte känna sig ensam dessa dagar utan det fanns gott om sällskapssjuka kompisar.

Fisket då? Nja det var överraskande dåligt och de vi hoppades skulle vara gösar var istället slöa gäddor. Vi trollade mest men hade även med oss grejor för vertikal fiske om vi skulle se något intressant på lodet. Trollingen gav endast en mindre gös och ett gäng bonusgäddor. Eftersom vi inte såg något som lockade oss för att satsa på vertikaljigging så testade vi bara ett kort tag på en av våra gps markeringar. Det blev tre hugg, alla på mitt spö och först kom en gös upp, sedan en tappad fisk och så denna…

Lake 2200 gram

Lake på 2200 gram och jigg! Tippade först på en 3 kilos gös då den var grymt stark till en början.

Andra dagen hade vinden vänt och det var dessutom mulet hela dagen. Även luften var kallare och logiskt sett skulle ju fisket vara sämre men det var precis tvärtom. Vi började först att nöta av de ytor vi tror det är störst chans att ta någon riktigt stor gös men där vi samtidigt vet att chansen för att bli helt utan är större. Fast precis som dagen innan var det trögfiskat i området och inte såg man något lockande på ekolodet heller. Därför la vi successivt mer och mer tid på andra ytor där vi vet att gösarna står tätare och då kom också huggen med jämna mellanrum.

Jämfört med andra gösvatten i Norrbotten som jag känner till så är medelvikten klart bättre här och smågösarna som har en tendens att ta över på andra håll verkar här vara färre till antalet vilket kanske är en av förklaringarna att de kan finnas så stor gös som det gör här. Men de stora gösarna såg vi tyvärr inte skymten av dessa dagar utan de flesta låg mellan 1,5 till dryga 2 kilo. Fast vi nu inte lyckades ta de riktigt stora denna gång så hade vi ändå ett par trevliga dagar med stundtals bra fiske med både dubbel och trippelhugg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar