måndag 24 september 2012

Storgädda samt flugfiske efter harr

Förra veckan bjöd på två mycket trevliga men vitt skilda fisken. De ena gäddfiske och trolling i stilla vatten och det andra flugfiske efter harr i strömmande vatten.

GÄDDFISKET

Under onsdagen var jag ute själv med båten och trollade efter gädda. Förutsättningarna kändes på förhand goda med lagom vind och mest mulet väder. Det började också riktigt bra, tog bara 5 minuter innan första hugget kom och rullens morrande skvallrade om en bättre fisk.

Gäddan stångades på rätt bra men jag blev ändå lite överraskad över dess storlek då jag fick se den för första gången. Att den var dåligt krokad gjorde att man fick koncentrera sig noga inför håvningen. Ett misslyckat försök skulle kunna vara förödande men som tur var gick det bra då den snart låg där i håven.

DSC01229-k

Gäddan i håven tillsammans med dess överman herr Westin.

Väl i håven lossnade wobblern direkt då gäddan sprattlade till så där med slapp man börja gräva i dess käft. Efter vägning och mätning kunde den simma tillbaka och jag kunde fortsätta mitt fiske.

DSC01233-k

Här mäts gäddan till 117 centimeter.

Det är inte ofta det går som man tänkt sig men det gjorde det verkligen denna gång. Planen var att trolla över en liten djupgrop jag nyligen upptäckt i detta vatten och det var just där eller i kanten av den gäddan högg. Att det skulle ge denna utdelning redan på första försöket var nästan för bra för att vara sant. Resten av fiskepasset gav ytterligare några gäddor i mindre format.

DSC01237-s

Inte den bästa bilden men svårt då man är själv med en halv kass kamera dessutom…

Gäddfisket i år har ju inte gått speciellt bra men samtidigt har jag inte heller prioriterad det speciellt högt. Där av har det inte blivit många pass under året på öppet vatten och detta var ett av mina få nu i höst. Så därför känns nu helt plötsligt detta år rätt okej, ett av mina mål innan säsongen var att ta minst en gädda över tio och det är ju grejat nu…

Oj höll på att glömma vikten på en fisk för en gångs skull. Den vägdes till 10420 gram eller 10,42 kilo om man hellre vill säga så.

HARRFISKET

Under helgen har jag varit på en tripp inåt landet och besökt en kompis. Då hon bor endast ett stenkast från Vindelälven och dessutom gillar att fiska så blev det ett besök ner till forsen vilket jag inte var sen att tacka nej till. Riktigt kul med lite flugfiske, var ju ett bra tag sedan man fiskade med fluga.

Vädergudarna var verkligen med oss denna dag och bjöd på både solsken och knappt någon vind alls. Frågan om fiskegudarna var lika generösa? Nja inte riktigt men helt utan blev vi inte då vi fick upp totalt tre harrar och en hästsko! Den största harren ville dock inte vara med hela vägen utan istället fick jag se mig besegrad då superpuppan retfullt släppte taget bara någon meter från land. Säkert en fisk på närmare kilot…

Tyvärr glömde jag min kamera i bilen vilket jag nu i efterhand kan irritera mig på. Hade garanterat blivit några fina bilder för det var ett otroligt vackert ställe omgiven i bästa höstskrud.

2 kommentarer: