söndag 30 december 2012

Årskrönika 2012

Innan året tog vid hade jag flertalet planer och tankar i huvudet. Men samtidigt kände jag någonstans att den där gnistan som ofta krävs för att omvandla planer till tankar inte riktigt fanns där. Det visade sig också att min känsla som jag på förhand hade stämde rätt bra så därför blev det både färre och kortare fiskepass än vad jag hade hoppats på. Men när väl det där riktiga fiskesuget började infinna sig fram emot höstkanten kom också belöningarna och tillslut blev året faktiskt rätt skapligt.

Isfisket

Förutsättningarna vad det gäller isfisket var verkligen inte de bästa under början av året. Orsaken var en ovanligt mild november och december i kombination med mycket snö. Isarna lade sig sent och blev aldrig riktigt bra i flera av mina tilltänkta vatten. Först i februari blev det lite mer normala vintertemperaturer och sedan fick vi istället en sen och kall vår. Inte förrän under de sista veckorna i mars kom jag igång med fisket men därefter nötte jag på rätt bra under en dryg månads tid. Med undantag av ett lakfiske blev det gädda för hela slanten. Fisket var dessvärre segt under hela perioden och det blev ”bara” en över 7 kilo under mars/april.

7200 g - 104 cm

I år ville det sig inte riktigt med ismetet efter de större gäddorna. Det blev ett gäng fiskar under mars och april mellan 6 till dryga 7 kilo. Men tyvärr så lyste de riktigt stora gäddorna med sin frånvaro.

Som kompensation fick vi istället fina isar redan i november vilket jag passade på att utnyttja i form av några ismetepass efter gädda och lake. Resultatet kom då också, i sista sekunden så att säga. Jag tänker givetvis på laken som höjde fiskeåret från ett rätt så mediokert år till ett klart godkänt år. En lake på över 4 kilo är en fisk jag en längre tid haft i tankarna men nu får jag istället ta sikte på nästa mål, en över fem…

4120g-90cm (k)

Lakfisket gick trögt med två bompass på raken innan denna kom. En lång fisk på 87 cm och 4120 g. Årets utan tvekan bästa fisk…

Årets sista gäddpass gav även årets största isgädda, en stadig bit på en bit över 8 kilo. Ingen jätte men helt klart en godkänd toppfisk om än lång ifrån tidigare årens toppnoteringar. En annan rätt rolig fångst var den gös jag fick på ismete nu i november. December månad blev inte bara en mörk månad utan en månad med mycket snö och kyla. Inte en enda av mina lediga dagar var vädret bra nog “i mina mått mätt” för fiske.

Sommarfisket

Under maj och juni blev det rätt så få fiskdagar och de gånger jag kom ut låg det mesta fokuset på gös. Målet var att hitta gösen rätt tidigt på säsongen vilket inte gick så bra. En sen vår och kall försommar med extremt högt vattenstånd på flera håll bidrog säkert också till det svaga fisket. Gäddfisket blev inte heller det jag hade hoppats på men samtidigt kan man inte begära mer då jag fiskade så pass lite efter gädda som jag gjorde.

I slutet av sommaren blev gösfisket bättre i de vatten jag fiskade i och vad det gäller antal så får jag lov att vara nöjd. Storleksmässigt hyggligt eller rent av bra om jag utgår ifrån vad dessa vatten brukar leverera, flera gösar runt 2 kilo och strax däröver blev det men tyvärr ingen större än så. Däremot svek det vattnet jag hade hoppats på mest där jag 2011 fick flera storgösar mellan 5-7 kilo, i år blev det ingen större än dryga 2 kilo. Fast å andra sidan är det just den där biten som gör gösfisket mer spännande här uppe, att man får kämpa för varje större fisk.

 vertikal-gös-k

En av årets bästa fisketurer var då jag tog med pappa ut på vertikalfiske i en sjö. Fisket gick bättre än väntat och första gösen pappa får visar sig också vara riktigt fin för detta vatten.

Glädjande nog så tog min kompis Krister den klart största av de få storgösar som fångades från Norrbotten i år. Detta skedde när han och klubbkompisen Rickard fiskade under en helg. Det var för övrigt en återfångst av samma gös som Krister tog 2011, då vägde den 6500 gram och nu 6940 gram.

Höstfisket

I början av september hade jag för avsikt att satsa på gädda i ett av mina vatten. Men under det första passet då jag började med att reka av några tilltänkta områden ändrades planerna från trollig till vertikalfiske. Orsaken till detta var att jag lokaliserade ett par heta områden med gös. Under två dagar hade jag ett riktigt bra vertikalfiske med mängder av skapliga gösar och några hyggliga bonusgäddor.

10420 g - 117 cm

Det satt långt inne men tillslut kom årets första och enda 10 plussare upp.

Men så under ett kortare trollingpass någon vecka senare kommer årets bästa gädda upp. Efter en rätt så lugn fight som ändå blir dramatiskt då gäddan sitter riktigt dåligt krokad kan jag tillslut håva den. Den vägs till 10420 gram och måttbandet visar 117 centimeter. Efter denna gädda så hinner jag med några längre trollingrundor med sikte på gädda. Fisket går rätt bra med tanke på att gäddorna inte alltid var riktigt på stöten och rätt kinkiga vad det gäller beten. Tyvärr tappade jag en riktigt tung fisk, annars blev det några fina bitar på mellan 7 och 9 kilo. Planen var att under oktober testa flötestrolling men tiden rann i väg samtidigt som regnet och senare kylan satte käppar i hjulen.

Diagram över hur jag fördelat mina artriktade pass i procent (%) under de senaste 3 åren.

clip_image002

Som ni ser så är gäddan den art som fått mest tid medan abborren med åren fått allt mindre plats till förmån för gösen. Orsaken till  detta tror jag beror till stor del på att bästa tiden då man vill fiska efter dessa arter är under exakt samma tid, dvs. i mitt under sommaren.

Att gäddan dominerar så kraftigt har sin förklaring i att jag ismetat så pass mycket de senaste tre åren. Totalt sett är ismetet också den fiskemetod jag ägnat mig mest åt.

Hur kommer då dessa kurvor att se ut i fortsättningen? Min gissning är att abborren liksom laken kommer att få mer tid i förhållande till gädda och gös. Men vad det gäller tid till själva fisket så hoppas jag att varje art kan få mer eller i vart fall minst lika tid jämfört med vad som varit fallet under 2012.

Slutligen vill jag önska alla mina vänner och läsare ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR både vad det gäller fisket och livet i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar