lördag 23 februari 2013

Vilken typ av sportfiskare är du? (Del 5 av 5)

DEL 5 - En analys av mig själv som fiskare

Det är oftast lättare att tala om andra människor och säga hur han/hon är än att bedöma och beskriva sig själv. Efter att ha roat mig med att skriva om hur olika typer av människor kan fungera ute vid fiskevattnen ska jag här försöka ge en rättvis bild av mig själv som fiskare. Inte det lättast men jag gör i alla fall ett försök, så håll till godo…

Min egen bakgrund, syn och mål med sportfisket

Eftersom jag har inställningen att alla fiskar och fiskemetoder är lika mycket värda så uppfattar jag mig själv som en rätt tolerant och icke dömande person. Att jag sedan har provat på det mesta både vad det gäller fiskemetoder och olika arter så blir nog slutresultatet att jag blir något av en sorts ”hybrid” som kvalar in lite här och där i mina generaliseringar. Under mina år ute vid fiskevattnen har jag hunnit passera ett och annat stadium, fastnat i andra så en ständig utveckling sker bevisligen.

För mig tog det inte lång tid innan jag började jaga de stora fiskarna av varje art. Mängden fisk fick rätt snabbt en underordnande betydelse utan i stället låg fokus på fiskens storlek. Så specimenfiskaren i mig har nog alltid funnits där. Däremot har jag inte alltid fokuserat på just specimenfisket utan det har skett periodvis.

1997- 2950g-57cm

Under några år i slutet av 90-talet så lade jag ner mycket tid på mete efter arter som id, braxen och lake.

Utöver detta blev det mycket annat fiske och sett till fiskedagar per år så blir det svårt att toppa 90-talet.

Bäverdamm i Tjärasbäcken

Naturupplevelsen har alltid varit och kommer alltid att vara en central del av mitt fiskeintresse.

Under perioder har jag till största delen ägnat mig åt att bege mig ut till okända och ofta svårtillgängliga vatten. Detta för att kombinera filluftslivet och sportfisket på bästa möjliga sätt.

108cm-9100g (2)

Under 2009 fick jag en nytändning i mitt fiskande och då blev det naturligt att specimenfisket åter kom upp på tapeten.

Denna gång hamnade fokuset på predatorer (rovfiskar) och arter som abborre, gädda och gös. Idag känns det som att jag fortfarande har en del kvar att uträtta inom detta område men samtidigt sneglar jag efter andra utmaningar och nya arter.

Allra viktigaste har nog istället varit att bara få komma ut och fiska och då har saker som avkopplingen, närheten till naturen och umgås med likasinnade varit den centrala delen. Just valfriheten och mångsidigheten i sportfisket tycker jag om. Att få kunna välja själv vad man har lust till just denna dag. Kanske man inte har den där orken/lusten att göra en rejäl satsning på storfisken utan då istället bara ta en draglåda och ett spö i handen och ge sig ut utan några krav från en själv.

Den slutgiltiga bedömning av mig själv

Personligheten min passar nog in mest på den analytiska och taktiska kombinerat med den lugna och tålmodiga. De positiva bitarna kan jag se som att jag är bra på att planera/organisera mina fiskepass så att de ligger rätt i tid. Det känns även som en fördel att vara lugn och tålmodig i sin läggning.

Nackdelarna jag kan se är att jag allt för många gånger haft idéer som inte blir genomförda, att jag liksom inte är beredd att offra det som krävs för att uppnå målet. Kanske är jag också något bekväm i vissa avseenden, jag tänker på att man genom åren oftast valt att fiska med lätt utrustning i småvatten istället för att hålla på med båtfiske eller annat som kräver mer utrustning och tid. En annan sak som hämmar mig vissa gånger är att jag har rätt lätt för att frysa, fast å andra sidan klarar jag istället värme riktigt bra.

Jag ser mig själv inte heller som någon prylfiskare (fast där håller nog inte alla med mig). Men under de senaste åren sedan jag skaffat båt har det blivit en hel del inköp måste jag villigt erkänna. Ser jag framåt i tiden så tror jag att intresset för de stora fiskarna alltid kommer att vara där men när det gäller arter och metoder så kan det nog ske en del förändringar.

Med detta får det räcka och nu överlåter jag frågan till er läsare, vilken typ av fiskare är du?

2 kommentarer:

  1. Jag sysslar med fiske av ungefär samma anledningar som du. En blandning av spänning, ro, naturupplevelser och samtidigt en ständig jakt på stora fiskar. Jakten på nya personliga rekord är det som driver mig. Jag gläds inte lika mycket då kompisar drar stort, men framhåller gärna deras fångst och delar glädjen. Jag är en analytiker ut i fingerspetsarna och vet oftast dagen innan var hålen ska borras eller vilka beten som ska sitta på spöna!

    SvaraRadera
  2. Intressant Mårten! Din beskrivning stämmer riktigt bra med den uppfattning jag fått om dig då jag läst din blogg och följt dina fisken. Att du lyckas så pass bra som du gör är således ingen slump utan förklaringen finns i det du skrivit här ovan...

    En gemensam nämnare när det gäller duktiga sportfiskare jag mött har varit just förmågan att kunna analysera och utvärdera sina fisken på rätt sätt. Att kunna lära sig både av sina misstag och lyckade fiskepass. Detta kombinerat med någon slags drivkraft som hela tiden sporrar och motiverar en framåt. Sedan får man inte glömma att ju mer tid man fiskar desto större erfarenhet får man liksom chans till fina fiskar.

    SvaraRadera