fredag 5 april 2013

Påskledig, solsken och gäddfiske!

Det blev en riktigt trevlig påsk i år tillsammans med släkt, vänner och på det några dagars gäddfiske. Kan det bli bättre…

Påskafton 30 mars

På påskafton blev det först pimpelfiske efter betesfisk vilket snabbt var avklarat. Efter det stod dagens huvudmål framför dörren nämligen ismetet. Med mig denna fina vårvinter dag hade jag Krister som gjorde sitt första fiskpass för året. Vi fiskade i ett vatten där vi vet att gäddorna är många till antalet men desto mindre i storlek. Detta till trots så inbillar vi oss att det borde finnas någon riktigt storgädda här.

Men storgäddan såg vi inte röken av denna dag, men vad gjorde det då solen värmde gott samt att nappen duggade hyfsat tätt. Blev 10 gäddor från halvkilot upp mot knappa 4 kilo.

Annandag påsk 1 april

Efter förra höstens trollingfiske då jag mer eller mindre utlovade Martin ett nytt gäddrekord så var det nu dags igen. Ni som följer bloggen kanske minns att Martin kort sagt valde fel dag den helgen. Nu hade vi bokat in två dagars ismete för att ha bättre chans att lyckas med målet, dvs. att höja Martins gäddrekord på 5680 gram från 2009.

martin-1

Dagens första, en 5 kilos får sin frihet åter…

Efter en del funderingar så bestämde vi oss för två olika ställen där jag bedömde chansen att få gäddor över 6 kilo som relativt goda. Första passet bjöd på strålande solsken och svaga vindar. Första hugget kom rätt snart och det var Martin som fick äran att ta hand om det. Gäddan vägde 4980 gram vilket kändes som en lovande start. Men efter flera timmars fiskande och bara ett par mindre snipor så sänktes förväntningarna en del. Det blev dock ett sista hugg vilket räddade dagen en smula.

dagens största

Dagens största blev denna 6,5 kilos.

Tyvärr hade Martin oturen att den gäddan inte föll på hans lott men vi hade ju som sagt en dag till på oss för att lyckas med vårat mål.

 Tisdag 2 april

Dagen började på bästa sätt med solsken och svaga vindar men relativt snabbt tog vinden fart samt att molnigheten ökade på. Vi hade bra koll på väderrapporterna vilket betydde att vi var på plats riktigt tidigt för att fiska fram till lunch. Rätt snabbt kom första nappet och Martin blev snart en snipa rikare. Efter drygt en och en halv timme utan hugg hände det smått otroliga, ett trippelhugg inom loppet av någon minut!

Två av gäddorna hann dock spotta medan den tredje kom upp, ytterligare en snipa. Strax därefter kom dagens tredje men den var inte heller av det format vi hade hoppats på. Tiden gick och nästa fisk var på min lott. Jag insåg att tiden började rinna iväg och sa till Martin att du får ta det sista hugget när det kommer. Tror Martin redan gett upp då plötsligt ljudet av en bjällra väckte oss från vår slummer och vi kunde se hur vippan flög till väders.

Mothugg och fast fisk. Gäddan kämpade på riktigt bra och jag insåg nu att Martin hade sin rekordgädda på kroken. När vi slutligen kunde landa den såg jag att den var rätt grov över nacken men tyvärr lite för kort för att nå upp till riktiga höjder.

martin - 6400 g

Dagen slutade med ett nytt gäddrekord för Martin. Gäddan vägde 6400 gram och var 97 centimeter.

Detta blev en riktigt trevlig avslutning på vårt påskfiske. Nu är det bara att ladda batterierna till nästa gång vi skall fiska tillsammans, då lär det bli gäddfiske i öppet vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar