söndag 24 november 2013

Veckans bloggkoll – Tema isfiske

Här i Norrbotten har vi mer eller mindre haft vinter sedan första veckan i november men nu har minusgraderna sakta men säkert även smugit sig söderut i landet vilket får till följd att fler och fler fiskare söker sig ut på nyisen. Tänkte idag ge lite lästips och rapporter om vad som händer ute i landet.

På tal om isfiske och de så kallade vipporna man använder till ismete. Det är ju populärt att göra egna varianter vilket inte heller är så konstigt då man ute i butikerna fortfarande bara hittar de klassiska små angeldonsvipporna. Har skrivit detta förr, men visst är det märkligt att det inte kommer ut fler modeller av dessa på marknaden? Som sagt många gör dessa själv vilket även jag provat på. En som är riktigt duktig på att tillverka olika typer av vippor, ja även annat är Stefan Jarl. Besök gärna hans blogg The Specimen Hunter och kika på hans alster och få lite inspiration.

Ni som gillar ismete och hänger på Facebook, gå gärna med i gruppen Alla vi som gillar ismete.

………………………………………………………………………………………………………………

Henrik Rånman skriver i veckan på hans blogg Allt vad fiske heter om han och hans kompisars erfarenheter gällande ismetetafsar med bara en trekrok. Själv har jag fiskat med både en och tvåkroks tackel och sett vilka fördelar respektive nackdelar det kan vara. Däremot har jag inte använt mig av så stora trekrokar som Henrik förespråkar. En stor nackdel tycker jag har varit att gäddorna då och då  lyckas stjäla/pillra lös betesfisken vid hugget. Med en större trekrok borde rimligtvis betesfisken sitta fast bättre. Att sedan sätta en gummibit på kroken efter man satt fast betesfisken gör att betet sitter ännu bättre. Helt klart ett Läsvärt inlägg för alla som gillar ismete.

………………………………………………………………………………………………………………

Kul att fler upptäcker laken som sportfisk. I mina ögon är lakfiske bland det tuffaste man kan ge sig in på. Kyla, mörker och en många gånger lynnig fisk gör att tålamodet ställs till sin spets. Så här års innan leken är lakarna ofta utspridda med undantag i exempelvis åarna där de kan samlas i god tid i väntan på leken. En som lyckas riktigt bra med sitt lakfiske hittills är Markus Teilus. Han har under de senaste veckorna lyckas pimpla upp två lakar över 3 kilo! Att han just lyckats göra detta själv på egen hand då han utforskat nya potentiella lakvatten tycker jag är värt att lyfta fram.

Här en bild där Markus visar upp sin senaste lake. Läs mer på hans trevliga och välskrivna blogg Teilus Fishing.

……………………………………………………………………………………………………………….

Såg här om dagen att någon även i år har nominerat Fiskelycka i Norr till tävlingen Årets sportfiskeblogg. Jag kan inte annat än tacka Roger Karlsson för hans fina ord om bloggen. Läs hela nomineringen HÄR.

När vi ändå är inne på bloggar kan jag nämna att en av mina absoluta favoritbloggar har gått i graven. Bloggen som går eller skall man kanske säga gick under namnet Esox Hunter är en predatorblogg som Dennis Berglund drivit sedan 2009. Dennis skriver något i stil med att han tycker att bloggen har spelat ut sin roll och att det idag finns en uppsjö av liknande bloggar. Själv är jag inte benägen att hålla med utan tycker istället att det finns väldigt få om ens någon blogg  som gett mig lika mycket intressant läsning som vad Esox Hunter gjort.

……………………………………………………………………………………………………………….

Avslutningsvis ett lästips. Nya numret av Magazine Fish Eco No 5, finns nu ute där man som vanligt hittar en del intressant att läsa om. Nästa vecka jobbar jag mycket så osäkert om man hinner ut på isarna, gör jag det så är det inte omöjligt att man provar på lite lakfiske. I så fall blir det första försöket denna säsong, det var ju förra året denna tid jag fick uppleva detta magiska ögonblick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar