söndag 8 juni 2014

Långa men ack så magra gäddor

I helgen har jag och Krister kört ett tvådagars gädd-race. Vädret var gudomligt bägge dagarna med sol och dryga 25 grader. Frågan var bara hur fisket skulle vara? Kort sagt kan man säga att antalet gäddor inte blev speciellt många men däremot storleken var i några fall helt okej. I alla fall längden på dom…

Fredagens fiskepass gav något fler gäddor än lördagens men bara en fisk får räknas som skaplig. Det var en grov gädda på 6,5 kg som Krister knep på vertikal fiske.

Lördagens fiske började bra för min del med två hugg på de två första kasten. Krister tar även han en gädda i början så förhoppningarna stiger. Men sen började det plötsligt bli kämpigare, vi byter ställe några gånger under dagen men huggen är få och det blir faktiskt bara två gäddor till på hela dagen.

Första fisken hugger mycket oväntat efter att vi stått och kastat på samma ställe ett bra tag. När vi ser gäddan komma upp med skallen före så ökar pulsen rejält. Lätt en 10:a var min första tanke eller som Krister senare sa, - den har ju en skalle som skulle kunna sitta på en 11-12 kilos. Nåja tyvärr var resten av kroppen inte vad vi hade önskat oss. Men helt klart en rejäl gädda på uppskattningsvis dryga 110 cm och knappa 8 kilo.

DSC01798-k

Här har vi dagens största spinngädda på bild.

storskalle

Förmodligen en gädda på retur som en gång i tiden vägt betydligt mera. Skallen var dock som vi ser minst sagt rejäl!

Nästa gädda hugger på Kristers bete och efter några rusningar och skakningar börjar vi förstå att det rör sig om en bättre fisk. Mer än så får vi inte veta då den plötsligt går loss. När Krister senare märker att själva stingern gått sönder så känns det inte speciellt muntert i båten. Han håller på att testa ett nytt material och har nu gjort några stingers som han skulle prova. Resultatet blev inte direkt vad han hade hoppats på.

En stund senare så lägger vi undan spinngrejorna och tar fram vertikalspöna. Jag skojar och säger att nu skall jag ta upp din fisk och en stund senare så är det just det som händer! Den håller emot bra till en början men när jag väl får upp den till ytan så ligger den strax säkrad i håven. Gäddan är lång men återigen inte speciellt grov och framför allt mager. När vi senare ser att Kristers stingerkrok sitter förankrad i käften så känns det på något sätt rätt bra. Nu behöver vi inte längre spekulera vad det kunde ha varit för något som satt på kroken. 

DSC01806-k

Jag var ofin att ta upp Kristers gädda, en lång men slank individ. 8710 gram – 113 cm.

Resten av kvällen förblir händelselös vad det gäller själva fisket. Däremot så pajar fästet till Kristers elmotor vilket vi märker då vi håller på att packa ihop. Inte roligt då grejorna strular eller pajar. På tal om detta så är jag utan bensinmotor för tillfället. Har faktiskt varit det sedan förra hösten. Jag trodde att den gick att fixa med hjälp av några duktiga vänner men felet verkar vara svårt att hitta. Därför befinner sig motorn på verkstad och förblir där tills den 25:e. Irriterande men tur man har schyssta kompisar med båt som man kan fiska med. Stort tack till dessa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar