tisdag 23 juni 2015

Braxenätande storgäddor och landfiske i några småvatten

Här om kvällen var jag ute och fiskade från båt i ett grunt vegetationsrikt mindre vatten där det tycks krylla av braxen. Just denna tid brukar de leka i ett begränsat område och det tog inte lång tid innan jag observerade att braxnarna var på plats. För två år sedan gjorde jag det första riktiga testet här och det slutade med ett tiotal gäddor var av en 6 kilos i topp. Minns även att jag hade på en liten större på uppskattningsvis dryga 7 kilo som jag tyvärr tappade. Blev även en fin abborre på strax under kilot. I fjol var jag också hit men då var fisket klart sämre.

Nu kändes det som att tiden var rätt och det dröjde inte länge förrän jag såg en jagande gädda inne i vassen. Normalt tycker jag att det bästa fisket i sådana här typer av vatten brukar vara lite senare på kvällen när ljusförhållandena blir sämre. Det är som att gäddorna då blir mer aktiva och inte minst mindre skygga. Vissa kvällar har jag dock upplevt att det kan vara precis tvärtom, att aktiviteten dör ut. Väldigt ologiskt som fiske ibland kan vara. Denna kväll blev just en ologisk historia då det började lovande med några snipor och en liten bättre gädda på runt 5 kilo som högg väldigt försiktigt. Jag hade på den ändå till båten då den klev av. Nej blev en besvikelse och av någon anledning så verkar det inte finnas så mycket gäddor här som jag vill tro att det skall finnas. Men ändå har jag svårt att släppa stället, vill tro att det skall finnas någon riktigt ryggrov braxenätande storgädda här som väntar på mig. Jag får väl göra ett nytt försök här senare och se vad det kan ge…

Första gäddfisket i öppet vatten gjorde jag bara för någon vecka sedan. Fiskade från land i några mindre rinnande vattendrag. Innan jag skulle stråla samman med Mats Honkamaa, en ny bekantskap som jag lärt känna genom internet provade jag ett ställe på vägen. En plats som jag tycker ser intressant ut men bara testat en gång. Då var det mitt i sommaren och efter abborre, nu var det gädda jag hade i tankarna. I andra kastet på en jigg med nya Mieko skallen fick jag ett tungt hugg. Första gungningarna kändes riktigt lovande men när den kom upp till ytan blev jag aningen besviken. Snabbväger gäddan till 6,15 kg, uppskattar längden till runt 1 meter. Fin rygg men tom i magen. Ändå en fin första fisk i ett nytt vatten som väcker lite nyfikenhet. Kanske det finns klart större gäddor än denna?

Senare under kvällen testar jag och Mats två andra småvatten. Mats har i dessa vatten tidigare fått gäddor upp till dryga 6 kilo Tyvärr är fisket segt denna kväll. Det börjar dock lovande då vi tar var sin gädda men blir inte mer än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar