tisdag 7 juli 2015

Gäddtrolling med hyfsat resultat

Drygt halva semestern är nu avklarad och man kan väl säga att fiskeplanerna har blivit lite omprioriterade. Kylslaget väder, blåst och framför allt en massa regn är orsakerna till detta. Men några fiskepass har det blivit i alla fall.

Mer och mer styr jag mitt fiske efter vattentemperaturen och de senaste veckorna har det legat i ett lite mellanläge. För kallt för gös och nog så tidigt för abborre och kanske någon grad för varmt för gäddan. Är ju främst abborren jag haft i tankarna men känner att jag vill satsa på det när jag tror chanserna är störst att pricka in bra fisken. Valet blev att prioritera gäddfisket och det blev totalt tre trollingpass under förra månaden. Trolling är ju en metod som jag och mina kamrater lyckas rätt bra med under de senaste åren just i juni. Blev väl ingen dundersuccé men några fina gäddor kom i alla fall upp. Här nedan kommer en sammanfattning av de tre fiskepassen.

Åkte ut själv och fiskade i en sjö nära där jag bor. Ett vatten som tidigare år gett flera bra gäddfisken kanske inte direkt i mängd men däremot i storlek. Just gäddfisket har försämrats rejält de senaste 2-3 åren. Känns som att vattnet dött rejält när det gäller gädda men kände ändå att jag ville ge sjön en chans nu när förutsättningarna också kändes rätt bra. Det började lovande med tre gäddor under den första timmen. Sedan blev det trögare men lyckades i alla fall knipa två gäddor till var av kvällens största, en fisk på runt 6 kilo. Fisket gick väl som förväntat, hade hoppas på någon överraskning men känns som att den negativa trenden håller i sig.

Sedan har det blivit ytterligare två trollingpass, ett tillsammans med Krister och ett med Markus. Vi börjar med mitt och Kristers fiskepass som inte går till historien som det bästa precis. I alla fall om man ser till mängden. Fisket var trögt och det kändes som att vi verkligen fick jobba för varje fisk. Belöningen kom i slutet då Krister fick ett bättre hugg. Först tippade vi på en 7-8 kilos men den växte ju närmare håven den kom. Efter att jag håvat gäddan så lyfter jag i nätet för att känna tyngden. Den känns helt klart tung men frågan om den väger över den magiska gränsen 10 kilo. Tveksamt men nära säger jag medan Krister som vanligt ligger lite lågt i sina gissningar.

9850 g - 108 cm (k1)

9,850 kg – 108 cm.

9850g - 108cm (k1)

Efter en tids fiskefrånvaro är Krister back in business.

Förhoppningarna om att fisket skall komma igång bättre stiger nu i båten men tyvärr blir det istället tvärtom. Sista timmarna händer ingenting. Sammanfattningen blir en rätt så seg dag fiskemässigt men med en godkänd toppfisk.

Mitt och Markus fiske då? Tja ingen huggsexa där heller men knallade ändå på att hugga lite med jämna mellan rum. Skulle tippa vi kom upp till runt 15 gäddor innan vi gav upp. Strax efter kl 14 så får jag på en skaplig gädda som dock är rätt smal. Däremot ser vi att ryggen är desto bättre. Vi tycker båda att den ser ut som en 6,5 kilos men vågen visar på 7,55 kg och längden 104 cm. Jag har påtalat det förr, hur mycket just ryggbredden betyder för få upp en gäddas vikt.

7550g - 104cm

7,550 kg – 104 cm

Strax därefter kniper Markus en aningen större gädda. Denna gädda är längre men lika smal som min men långt ifrån samma ryggbredd därav vikten inte blir bättre.

7600 g kg - 108 cm

Fattar inte varför båten alltid har en förmåga att stå i fel läge rakt mot solen då jag skall fota. Men vi skall inte klaga på solen för den har minsann inte syns till mycket senaste tiden. 7,600 kg – 108 cm.

Vi fortsätter att nöta i samma område och får en del hyfsade gäddor runt 5-6 kilo, dock inga större än så. Sammanfattningsvis ett skapligt fiske som gav en hel del intressanta funderingar inför framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar