onsdag 7 september 2016

Höstfiskepremiär med godkänd toppfisk

Sommaren visslade förbi i rasande fart och nu har vi helt plötsligt hösten här. Jag gjorde ett medvetet val i att strunta med fisket under högsommaren. Från mitten av juli har jag inte ägnat mig en tanke åt fisket utan sysslat med andra saker som hör sommaren till. Förhoppningen är att detta uppehåll skall få mig tillbaka på fiskebanan igen.

Noterbart och lite banbrytande är att jag inte lagt någon som helst energi på andra arter än gädda. Normalt brukar jag försöka fiska rätt brett under ett år vilket fått till följd att jag oftast lyckats få rätt skapliga resultat gällande de arter jag fiskat efter. Däremot känner jag att man då inte kan eller snarare orkar fokusera nog mycket på en art och då blir resultatet sällan så bra som man hade känt att det kunde bli. I år har jag styrt mitt fiske till 100% efter gädda och det har faktiskt känt rätt befriande. Ni som följer bloggen har kanske mer än en gång läst att jag har svårt att förstå människor som bara fiskar efter en endaste art och eller kanske ännu snävare en art och en och metod år efter år. Nu i år har jag hamnat lite åt det hållet och så lär det fortsätta året ut i alla fall.

I helgen kom Västerbottningarna Bosse och Ronny på besök till Norrbotten. Vattnet hade nu hunnit kylas av, runt 12 grader visade ekolodet. Denna tid på året tycker jag fisket kan vara svårt i det avseendet att fiskarna kan vara lite var som helst i vattnet. I vissa vatten står de grunt, i andra har de redan börjat leta sig ut mot djupet och i andra har de i stället försvunnit från djupet. Vattnet är nu lika varm eller kallt överallt och cirkulerar runt så i detta fall finns det en logisk förklaring till varför fisket ofta ser ut som det gör. Däremot är temperaturen bra på det sätt att fisken ofta är aktiv och huggvillig, bara man hittar dom vill säga.

Tålamod, flexibilitet och sökande är tre ledord denna tid. Vi började fiska lite djupare men vi noterade snabbt att fiskstimmen inte fanns på plats. Vi fiskade alla med jiggar i storlekar från 12-25 cm men tiden gick och snart hade vi nött i 1,5 timmar utan ett hugg. Dags att dra vidare. Snart fann vi större stim och i anknytning till dessa fann vi rovfisk. Men idag fungerade inte jiggarna alls utan det var betesfisk på kroken som gällde. Med fireball skalle, små siklöjor och mört kom huggen. Ett gäng smågäddor samt tre abborrar i 6-8 hekto klassen blev resultatet på andra stället. Vi avslutade där vi började för varför inte testa med betesfisk där? Trögt fortfarande förutom nån liten snipa. Men vi nötte ändå på då vädret var så pass fint och sällskapet trevligt. Belöningen kom tillslut och det var mycket riktigt en liten mört som föll gäddan i smaken. Fin fisk och en bra start på höstfiskesäsongen.

Idag fick vi jobba hårt för varje fångad fisk. Då känns det extra skönt när resultatet kommer. Gäddan var runt 110 cm och vågen visade 8820 gram. En fin fisk som hamnar på plats nr. 11 i årslistan och min hittills största på fireball/betesfisk.

Förhoppningen nu här framåt är att fiska minst en gång i veckan. Blir så fallet lär blogginläggen komma lite tätare än vad fallet varit den senaste tiden. Ber om ursäkt för den dåliga farten här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar