onsdag 24 april 2019

Mindre lyckat gäddfiskepass förvandlades till ett grymt lakfiskepass!

Fastän jag tidigare fått stor lake i området både vid riktat fiske i skymning och mörker samt bonuslakar vid gäddfiske så var det inget jag direkt tänkte på denna dag då det var fokus på gäddfisket. Men jag ser ändå till att alltid ha ett spö grunt, nära botten mitt i det heta "lakeområdet". Där ser jag också till att mäska till och från under hela passet. På det viset har jag både fått stora lakar och fina gäddor genom åren. Men de är långt i från alltid detta spö levererar, rätt ofta förblir det orört hela passet.

Men nu var det alltså gäddfisket i fokus och både jag och Markus kände oss rätt laddade men i och med att det veckan innan hade varit nymåne och kanonfiske var det rätt logiskt att storgäddorna vilade denna vecka. Men med fiske vet man aldrig. Men magkänslan fick rätt denna gång, då sniporna stod i kö på platser där normalt de lite större gäddorna brukar husera. Blev rätt mycket smågäddor men jag knep ett par strax under 6 kilo och Markus fick dagens största, en välmående gädda på 6,8 kilo. Längre än så kom vi inte med gäddorna men så var det detta med ”lakspöet” då.

Man kan väl säga att det spöet räddade dagen. Först får jag en fin lake mitt på dagen och efter detta går det några timmar innan samma sak händer igen. Klassiskt storlake-hugg, vippan böjer sig ner i rejäl båge några sekunder innan den sprättar lös. Jag känner direkt att det är en bättre fisk och tanken går först och främst till att det är samma lake som huggit igen. Men den bökar på bra i hålet och Markus säger då att denna är ju större! Markus landar den snyggt och upp kommer en sjukt mäktig lake. När den ligger på mattan inser både jag och Markus direkt att mitt tidigare pers på 4120 gram kommer ryka all världens väg. Båda gissar på en vikt över 4,5 kilo, mer än så vågar jag inte tänka.

Efter att vi tagit ett gäng bilder så åker den tillbaks, jag säger till Markus att en sådan här fisk kan jag stå och titta på hur länge som helst. Dess teckning var sjukt vacker, det man undrar är vad en sådan fisk kan väga innan lek. En lake kan lägga på sig 25% i vikt innan lek så med rätt enkel matte kan man räkna ut att vikten då hade blivit magisk. 

Tyvärr är den rätt slank om magen, ingen superkondis men man kan inte få allt på en gång. Hur stor var den då? 5100 gram och än mäktigare var nog längden (89 cm).

Kollade upp lite snabbt hur en sådan här fisk står sig internationellt sett. 2018 var det 17 lakar som registrerades hos Sportfiskarna och 15 av dessa vägde mellan 4-5 kilo, så med det inser man att det går rätt många 4+ lakar på en 5 kilos. Med lite perspektiv så kan jag känna att denna fisk kanske tom är den bästa av dom alla jag fått, iaf ett av mina bättre artrekord.

Tanken var annars att hinna med ett par riktade lakfiskepass nu i slutfasen av isfiskesäsongen och efter detta blev man inte direkt mindre taggad. Problemet är bara att vädret är lite för bra och isläget börjar snabbt att försämras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar