fredag 4 september 2020

Åter en lyckad höstfiskepremiär – Landfiskad storgädda

Måndagen 31 augusti fick jag ett infall att fiska gädda. Sista dagen på månaden innebar sista chansen att försöka knipa en ”augustigädda” över 10 kilo. Ett delmål i mitt långsiktiga mål att få gäddor över 10 kilo under årets samtliga tolv månader. Sämsta månadsrekordet låg inför dagen på 8550 gram (augusti) följt av 9220 g (december) och 9720 g (Maj).

I sanningens namn har jag fiskat väldigt få gäddpass under augusti sedan jag började rikta fisket mot storgäddor 2010. Vet inte om jag gjort mer än ett par seriösa försök där av inte så konstigt att mina två största ”augustigäddor” är bonusgäddor tagna vid gösfiske.

Vet inte hur seriöst detta fiskepass var men jag spinnfiskade från land under drygt tre timmar på två väl utvalda ställen där jag tror det går stora gäddor. Platserna är svåra på det sättet att man brukar få jobba hårt för varje gädda men däremot brukar storleken ofta vara bra.

När jag kom till första stället fick jag en bra känsla. Vattenståndet var rätt perfekt vilket verkar vara mycket viktigt på denna plats. Redan i andra kastet kommer en gädda skjuten som från en kanon mot betet, missar och flyger över vattenytan innan den landar med ett plask. Kastet efter hugger den på nytt och nu sitter den. Det är en rätt ordinär gädda på runt 4-5 kilo. Betet en Rapala Peto 20 cm i gäddfärg känns helt rätt idag och jag får en övertygelse att nöta vidare med detta bete resten av dagen. Finns det en liten större gädda så lär den hugga, så är min känsla i alla fall.

Men första stället ger inget mera. Trots massor av kast över nya ytor så händer ingenting. Bara vidare till andra stället då. Första kastet pang så smäller det på en till synes hygglig fisk. Den sitter på några sekunder innan den lossnar. Knappast nått monster men förmodligen över 5 kilo i alla fall. Jag ger den några försök till men inget händer vilket var väntat. Jag kastar över nya ytor vilket snart resulterar i ett bra hugg. Rätt snabbt inser jag att det är en större gädda jag har att göra med. Det finns en del vassa stenar gäddan givetvis drar i väg mot. Jag får då vada ut i vassen och blöta ner mig rejält för att lyckas styra gäddan ifrån stenarna. Den sitter bra krokad och håvningen sitter som den skall. Denna fisk måste bara väga över 10 kilo.


Nytt månadsrekord för augusti lyder nu mera på 10960 gram - 116 centimeter. Spinnfiskad från land. Bete: Rapala Peto 20 cm (gäddfärg).

Om jag skall värdera denna gädda som kommer den rätt högt upp. Upplevelsen och själva fighten är nått helt annat från land än i en båt. Eget rekat ställe och just stora spinngäddor har jag inte så många av heller. Vad det gäller mitt gäddfiske de senaste åren har fokuset mest legat på ismete och landfiske. Därför känns det extra kul att man lyckas med det man helst vill göra. Troligtvis lär jag fiska fler ”landfiskepass” under hösten innan isarna lägger sig. Båtfisket då? Tja kan bli nått enstaka pass, knappast nått mer. Är väl lite det som driver mig just nu ”att gå lite mot strömmen” av vad den breda stora massan gäddfiskare gör. Att lyckas på sitt egna vis och på sina egna ställen skänker mig mest glädje i dagsläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar