onsdag 8 februari 2023

Bästa sportfiskepoddarna

Visst har det hänt att jag lyssnat på poddar ibland men det var väl först under förra vintern jag upptäckte att det fanns en uppsjö av bra och intressanta poddcasts att lyssna på. Ett perfekt sätt att lyssna på i bilen, köket, soffan eller när man sitter framför datorn. Förra året lyssnade jag på väldigt brett, allt från sport, mysterier, kriminalitet, sekter och historia. Ja även fiske förstås men i vinter har det mestadels handlat om sportfiskepoddar. 

Så därav tänkte ja nu gå igenom några av poddarna jag lyssnat på. Vilka är då de bästa sportfiskepoddarna? Ja det är nog omöjligt att svara på utan det beror mycket på eget tycke och smak. Jag har skrivit om sju stycken. Jag har lyssnat minst tre hela avsnitt av varje podd så att jag skall kunna få en någorlunda bra och rättvis bild. Jag har försökt hitta det som jag uppskattar men även de mindre bra bitarna. Så jag ger både ris och ros i vanlig ordning. Innehållet, upplägget, och presentationen är de delarna jag anser är viktigast med en pod. Sen är det förstås inte bra om ljudet är dåligt.

Mina ord är just mina och likaså betygen. Så jag är fullt medveten att andra kan ha en helt annan uppfattning än vad jag har. Jag tror alla som gillar sportfiske kan hitta någon podd som tilltalar dom lite extra. Själv uppskattar jag när fisket och fisken kommer i fokus. Intressanta gäster som berättar om sitt fiske. Annat jag vill ha är diskussioner, fakta, teorier blandat med humor samt att man ibland får spetsa öronen och lära sig något nytt. Andra kanske är mer intresserade av fiskeprylar, båtar och teknik eller kanske lyssna vad som händer och sker inom fiskesveriges inre krets d.v.s.. fiskekändisar och sånt som återkommande syns på nätet.

Det finns givetvis fler sporfiskepoddar än just dessa. Så ni som inte gett er ut i denna värld ännu finns det mycket att upptäcka. Här kommer några tips på vägen. Lycka till!


SWEDISH ANGLERS RODPOD/ SPODDEN             Betyg: 9 / 10


Swedish Anglers är en grupp hängivna metare som gick samman för att skapa ett forum för alla metare. Resultatet blev en hemsida som de byggt upp tillsammans. Här finns det massvis med artiklar, texter, egen You Tube kanal och givetvis även en podcast. Eller egentligen är det två poddar. Skillnaden är att Spodden är mera smal och lite nödig i sitt innehåll medan man i den stora huvudpodden oftast tar in olika gäster i sina program. För närvarande finns det 42 avsnitt i Rodpodden och 11 avsnitt i Spodden.

Gästerna som dyker upp i de olika programmen håller mycket hög kvalité. Deras kunskaper och erfarenheter är många gånger förbluffande hög. Detta är något som slår mig när det gäller specimenfiskare i allmänhet. Att kunskapen om inte bara fiske utan även ekologi och allt annat ute i naturen är många gånger större än gemene sportfiskare. Det är ofta riktigt hängivna fiskare med gedigna erfarenheter som lägger mycket tid på fisket och mindre på sociala medier. Just det plus att man inte vet så mycket om dessa personer gör det hela betydligt mer spännande och intressant. Jag har ju efterlyst detta förr i olika sammanhang, att det finns så många riktigt skickliga doldisar inom fisket som bör lyftas fram, här får dom chansen att göra det och resultatet blir oftast bländande.

Crille, Roos, Tomba, Baronen och Palle är grabbarna som oftast leder poddarna och det gör det hela med bravur. De är många olika personligheter som kompletterar varandra perfekt. Det blir intressanta resonemang och bra frågeställningar samt att de verkligen ger gästerna utrymme.

Det finns så många guldkorn i denna podd så jag har svårt att välja ut några utan att riskera att glömma något. Jag har vid det här laget lyssnat på samtliga avsnitt och få eller ingen gång har jag känt mig besviken. Det som slår mig är att fastän jag inte metar speciellt mycket idag så har jag ändå lyssnat igenom allt och gillar det! Visst det pratas mycket mete men det som symboliserar podden är mer kärleken till sportfisket, respekten för fisken, naturen och allt annat man kan få ut av sitt fiske.

Finns det då något jag saknar? Nej inte direkt. Skulle i så fall vara att man lyfter fram fisket längre norrut mera och tar in gäster från Norrland. Finns ett gäng duktiga metare och specimenfiskare en bit uppåt i landet. Skulle vara intressant att få höra någon av dessa någon gång. Blir ofta återkommande vatten som det pratas om och jag kan förstå det då det är ens hemmavatten. Sverige är ett stort land men tyvärr verkar intresset för de norra delarna av landet vara rätt klent förutom som semestermål vid någon fiskeresa då och då. Men det är inget som bara gäller denna poddcast utan så ser det ut rent allmänt inom det som syns och hörs i media.

Totalt sett en riktigt bra podcast som jag tror alla inbitna sportfiskare kommer gilla. Rekommenderas!


GÄDDPODDEN (Oscar Trowald och John Zafaradl)             Betyg: 8,5 / 10


Gäddpodden slog igen med dunder och brak när den kom. Många älskar den, andra avskyr den. Själv hör jag mer till den skaran som älskar den. Mycket för att den är frispråkig. Man vågar säga vad man tycker och står verkligen upp för gäddfisket liksom gäddan som art. Man är inte heller rädd för att trampa andra på tårna vilket är mer och mer ovanligt nu för tiden (om man nu inte är anonym förstås).

Men för att förstå mycket av innebörden av snacket här krävs det nog att man besitter vissa kunskaper och erfarenheter av såväl praktiskt fiske samt ekologi och gäddan som art. Man får inte heller sätta på sig skygglappar för att man vill kunna fiska på det sätt man alltid annars har gjort. Alla har vi varit nybörjare någon gång. Gör om, gör rätt, lyssna på andra mer erfarna fiskare. Vill man vässa sitt gäddfiske så är Gäddpodden en bra början.

Jag har skrivit om denna pod tidigare och som ni märker gillar jag den på många sätt och vis. Förutom att grabbarna vet vad dom pratar om så bjuder man in riktiga storfiskare som verkligen vet vad dom pratar om. Man går ofta in på djupet och nördar ned sig i frågor. Just inlevelsen, hängivenheten och seriositeten för gäddfiske präglar denna podcast väl.

Finns det då något negativt att säga om Gäddpodden? Tja här kanske jag tänker lite annorlunda än vissa andra. Jag anser ju att Gäddpoddens största syfte är att kunna nå ut med sitt budskap och kunskaper till alla som älskar gäddfiske. Att då börja ta betalt för att kunna lyssna på stora delar av podden genom att bli s.k. paythrones känns bara fel. Gissningsvis så är det bara de mest hängivna som betalar medan de som potentiellt skulle kunna lära sig något för att i framtiden fiska gädda på ett mer återhållsamt och skonsamt sätt väljer att inte betala. Likaså yngre fiskare eller dom som inte har så bra ställt med ekonomin och väljer att lägga deras pengar på annat. På något sätt tycker jag att Gäddpodden är för viktig för att få kosta pengar. Som det sett ut senaste tiden så kommer det väldigt sällan nya avsnitt för allmänheten utan det mesta nytt är för deras ”paythrones”. Tråkigt.

Totalt sett en riktigt vass podcast som ingen gäddfiskare helt enkelt får missa. Rekommenderas!


TIME IS FISH (Daniel Nilsson)                 Betyg: 8 / 10


Jag var lite skeptiskt till denna podd från början. Visst kände jag till Danne då han titt som tätt dyker upp på olika sociala medier och inte minst You Tube produktioner som Pike Fight m.m. En fiskekändis som på nått sätt ligger rätt i tiden. Men jag har väl aldrig känt något direkt intresse för att följa honom närmare så var aningen skeptiskt att hans poddcast skulle falla mig i smaken.

Men nu har jag lyssnat på nästan alla avsnitt vilket visar att han har överraskat mig. Jag tycker att det är en bra blandning av gäster och det behöver inte alltid vara de mest kända eller vassaste sporfiskarna som dyker upp. Jag gillar Dannes driv och man märker att han verkligen brinner för sportfisket. Avsnitten är bra planerade med varierande frågor som gör att man spetsar öronen lite extra emellanåt.

Här är det gästen som ställs i centrum och det är helt rätt kan jag tycka. Men det gör även att vissa avsnitt upplevs som riktigt bra medan andra känns lite tama och tråkiga. Fast det ser jag inte som något negativt för man behöver ju bara lyssna på de avsnitt man vill och det jag kan tycka är ointressant kan ju andra tycka om.

Danne lägger upp avsnitten på ett bra sätt, bra frågor, ibland går man in på djupet, humoristiskt och personligt. Dessutom känns det som att Danne är en väldigt ödmjuk och trevlig kille. Mycket positivt med andra ord. Egentligen har jag inte något att klaga över. En väldigt bra podd som jag tror passar alla som är intresserade av sportfiske. Rekommenderas!


EN FISKARES BEKÄNNELSE                 Betyg: 5 / 10


Anton Tsvetkov eller Rysken som han kallas var tidigt ute med sin podd. Podden var aktiv åren 2013-2018 och det blev totalt 54 avsnitt. Detta var lite före “podderan” som råder nu vilket gör den lite bortglömd. Anton är både en duktig och hängiven fiskare vilket speglar denna pod väldigt väl. Man märker dock att det inte alltid finns någon röd tråd eller struktur utan det blir mer som allmänt fiskesnack fiskare emellan. Charmigt och personligt på ett sätt men även lite oproffsigt och ineffektivt. Fast med Antons kunskaper så ställer han många intressanta frågor och det dyker upp en hel del intressanta gäster i podden. Jag tror det är precis så här Anton vill ha sin poddcast, det speglar nog hans personlighet rätt bra.

Ljudet är ofta inte det bästa och allt bara rullar på utan avbrott oavsett vad som händer i bakgrunden. Ibland kan telefoner ringa eller nån kan komma och lyssnare får följa med hela vägen. Känslan är lite tudelad och jag upplever det både som charmigt, småroligt men även lite störande.

Skall jag försöka på mig en bedömning så blir betyget helt klart godkänd. En podd som passar perfekt att slö lyssna på i bilen tex.


SANNINGEN (Tackelsnack)             Betyg: 4,5 / 10


En poddcast av Robert “Robbo” Johansson och Claes “Svartzonker” Claesson. Robbo har länge varit i framkanten när det gäller att hänga med i trenderna ute på nätet. Med detta var det kanske inte så konstigt att han tidigt var ute med en sportfiskepodd och under åren 2017-2018 producerades hela 44 avsnitt. Som draghjälp kom Claes Claesson eller Svartzonker som han kallas in efter ett tag. Även unge Felix Frey är med i flertalet avsnitt.

Det går inte ta miste att både Robbo och Claes är bra på att snacka och som lyssnare får man snabbt en känsla som präglas av mycket kärlek, humor med lite gliringar till varandra. Ett exempel jag kommer att tänka på var när Felix var med. Han försökte gång på gång få lite utrymme och vara med i snacket men varje gång han sa nått så viftade liksom bara Robbo bort honom med ett kort okej innan han kastade ut en ny fråga. Men då de kom in på batterier så fick Felix sin chans att briljera med sina kunskaper och då blev det tyst i bakgrunden. Efter ett tag så sa gästen Niklas Jonsson jäklar vad du kan mycket om batterier.

Detta är en podd som passar perfekt för dom som älskar att tillbringa sin tid på sociala medier och följa alla “fiskekändisar”. För de är just dessa människor som oftast dyker upp här i olika avsnitt. Det snackas väldigt mycket om trender, sponsring, teknik, beten, tävlingar, pikefight och annat som händer inom sportfiskebranschen.

Jag saknar lite mera djup i många av avsnitten med frågeställningar och diskussioner kring själva fisket. Själv känner jag mig inte riktigt hemma i denna krets. Det är sällan jag får någon “aha upplevelse” eller känner att jag lär mig något nytt som jag kan ta med mig till mitt fiske. Inget för inbitna sportfiskare som oftast håller sig borta från nätet. Men totalt sett en helt okej podd som jag tror passar vissa bättre än andra.


KANALGRATIS                         Betyg: 2 / 10


Ser man till antalet tittare och följare så har Kanalgratis verkligen lyckas med att nå ut till sina tittare och lyssnare. Om jag får gissa så tror att en stor del av publiken består av den unga generationen sportfiskare som inte kommit så långt kunskapsmässigt men desto längre när det gäller att titta på You Tube och spendera tid ute på nätet. Man har även på ett imponerande sätt nått ut till den utländska publiken. Deras You tube kanal är stor och man har ju även Perch Pro, Pike fight och Zander pro som lockar en stor publik. Just gällande Fly.vs jerk och Perch pro som jag följer tycker jag att man har lyckas riktigt bra. Allt från upplägget till filmningen har vässas ett snäpp varje säsong.

Men om vi nu koncentrerar oss till poddcasten som Tobias Ekvall och Edwin Johansson leder. Ibland är även Sara och Hanna med. Jag har lyssnat igenom några avsnitt samt delar av vissa och tycker att kvalitén spretar åt alla håll och kanter. Jag kan sakna någon riktig personlighet som leder podden. Även fler intressanta resonemang och diskussioner. Känns bitvis flamsigt och tramsigt.

Annars är det en rätt bra bredd på innehållet men känns som att när det väl börjar kännas intressant så kommer man ofta plötsligt ifrån ämnet. Nej sammantaget ingen podd jag vill rekommendera.


BAITLOVE POD                         Betyg: 2 / 10


Mattias och Klas heter killarna som driver denna poddcast. I varje avsnitt avhandlar man en fiskart som man pratar om. Andra segments som dyker upp i varje avsnitt är ett bete som är skapat av någon betesbyggare i Sverige samt dagens vänort där man lyfter fram nån liten ort i landet. Dessutom pratar man lite kring nyheter och färska fångster. Förutom detta så pratar man om mycket annat som inte alltid handlar om fiske.

Ja vad skall jag skriva om denna poddcast? Efter två försök då jag bara orkade lyssna i några minuter så tänkte jag att nu skall jag även ge denna podd ett chans. Efter att ha lyssnat på tre avsnitt så har jag nu fått en någorlunda klar bild och känsla så jag kan ge mitt betyg samt lite ris och ros.

Visst det finns en slags röd tråd i podden vilket är bra. Killarna är bra på att prata och de märks att de är bra vänner och det gör det hela att det blir mer personligt. Men det är tyvärr det enda som jag kan komma på som jag uppskattar, resten är mer av negativ klang. Det känns som att det mest handlar om två kompisar som sitter och snackar om allt mellan himmel och jord mer för sitt egna nöjes skulle än att behaga tittarna.

Då man nu valt att prata om en viss fisk i varje avsnitt så tycker jag att det krävs att någon i podden sitter på goda kunskaper och även erfarenheter gällande fiske efter aktuella art. Det saknas här utan det blir mer att man läser fakta från en bok och det blir inte speciellt bra. Kanske man skulle ta in någon gäst med spetskunskaper kring varje art och intervjua denna istället? Då hade det garanterat blivit avseevärt intressantare för lyssnaren. För jag gillar annars grejen med att gå på djupet med en fiskart under varje avsnitt men på det sätt som det görs här blir det inte bra. Tyvärr.

Man märker att när det kommer till betesbyggare och beten har grabbarna mer koll. Men det där med vänorten är något jag inte fattar grejen med. Känns även att det blir lite för mycket snack om annat än fiske och visst det kan vara kul i måttliga mängder men här kan jag tycka att det blir lite för mycket av den varan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar