lördag 9 mars 2024

Bloggen fyller 15 år - (Del 5) Nya vänner och fiskepolare som jag värdesätter högt


Mats Honkamaa
På nått sätt känns det som att jag har känt Mats betydligt längre än vad verkligheten visar. Minnet säger att jag fick ett mejl av Mats runt 2015. Han hade som så många andra hittat mig via min blogg. Det tog väl något år innan vi kom ut på ett gemensamt fiskepass. Lite kul var att Mats visade sig ha en kusin Oskar som är en gammal barndomskompis till mig. Han bodde i grannbyn och vi gick bl.a. högstadiet tillsammans. Oskar är idag en välkänd och driven profil inte minst genom sin kanotfirma
Canoe Adventure. Det han inte kan om paddling är inte värt att veta.

Jag skulle vilja påstå att Mats och jag är rätt lika som fiskare . Vi gillar bägge att planera fisket i förväg liksom att utvärdera och analysera fisket i efterhand. Även sätta upp egna mål och gärna då ofta utifrån specifika vatten. Det behöver således inte handla om kända storfiskevatten utan kan även handla om vatten som inte har förutsättningar att producera jättefiskar. Att ta en tio kilos gädda i sitt hemmavatten kan då vara en betydligt större utmaning än att ta en tolvkilos i ett vatten där man vet att det tagits sådana fiskar förr.

Vårt fiske började med en rivstart kan man säga. Vi befinner oss i början av mars året 2016. En mulen, småkylig dag med snålblåst och runt nollgrader i luften. Det är en hel del snö på isen och jag är inställd på en tuff fiskedag. Ändå har jag valt en riktigt svår plats där det brukar vara få hugg men i gengäld bra medelvikt. Mats hade vid denna tid aldrig ismetat så detta var premiärturen. Vi fiskade med mina grejor och målet var att Mats skulle ta ett nytt personbästa vilket skulle innebära att vi var tvungna att få en gädda över 6,5 kilo.

Första hugget kom efter någon timme vilket min gäst givetvis fick ta. Tyvärr är den inte där när mothugget görs. Timmarna går och vi sitter och småfryser. Minns att vi börjar prata om att ta in spöna då vi hör en bjällra plinga till. Mats säger att jag kan ta hand om det fället men jag överlåter det till honom. Jag vet ju att chansen till PB finns där nu. En stund senare så ligger en riktigt mäktig gädda på mattan som vi inte kan titta oss mätta på. Att den väger över 6,5 kilo behöver vi inte ens fundera över. Frågan är mer hur mycket den egentligen verkligen väger. 

Vågen visar 12830 gram och längden skrivs till 123 centimeter. En fisk som inte bara överträffar Mats rekord utan även mitt egna på den tiden. Frågan är hur många som tagit en större första ismete gädda än vad Mats gjort?

Åren efter detta har Mats fortsatt att fiska på och det har trillat in en och annan finare fisk emellanåt, senaste i raden var en gädda som han trollade upp i höstas. Den vägde en bit över tolv kilo! Just trollingfisket efter gädda är något som Mats brinner lite extra för och är duktig på. Gäddan är den absoluta favoritfisken men han fiskar även efter annat såväl abborre, gös som efter diverse laxfiskar.

Eftersom vi bor en bra bit ifrån varandra samt att Mats har två barn och familj så har vi inte möjlighet att fiska så ofta. Men det brukar ändå bli minst ett par gemensamma pass varje år. Trevliga fisketurer som jag värdesätter högt.


Bosse
Jag blev förvånad när jag nu insåg att jag och Bosse nu fiskat mer än tio år med varandra. Ett bevis om något hur snabbt åren går. Jag minns första gången vi fiskade tillsammans. Vi var ute med båten och jag skulle visa hur vertikalfisket gick till. På den tiden var Bosse rätt grön gällande de mesta som innefattar sportfisket. Just den första fisketuren var väl ingen höjdare men minns att vi ändå fick upp några fiskar.

Men det räckte ändå för någonstans där tändes en gnista hos Bosse. Året efter var han fullkittad med fiskegrejor till just vertikalfisket. Minns att vi hade en grymt bra fiske vecka mitt under högsommaren. Efter att det varit väldigt kallt ett tag så blev det stabilare väder. Vattentempen hade sjunkit och fisken var rejält på hugget. Under det första passet fick Bosse en gädda på 8,5 kilo som givetvis var ett nytt personligt rekord med råge. Dagen efter så fick jag en gädda på drygt 10 kilo plus att vi fick flera fina gösar mellan 2-3 kilo. Kanske var det just dessa dagar som tog Bosses fiskeintresse till nästa nivå. Efter detta så har han fiskat på frekvent under varje sommar vilket har resulterat i en mängd fina gösar, abborrar och gäddor.

Jag fick tjata länge att det finns mer än bara vertikalfiske. Men här gick det bevisligen lära “gamla hundar att sitta” för under de två senaste två åren har Bosse börjat intressera sig för annat än bara vertikalfisket. Det har blivit mer och mer spinnfiske och även en del pimpelfiske. Även nya arter som öring och harr har fått allt mer tid. Efter ett mediokert första år så lossnade det rejält under förra året. Då kom det upp flertalet harrar, öringar och en riktigt fin gädda.

Just detta visar lite av Bosses styrka. Han är envis, vill ständigt bli bättre, lära sig mera och inte minst så lägger han mycket tid på sitt fiske Det har varit häftigt att få vara en del i Bosses förvandling då han gått från en gröngöling till en fullfjädrad sportfiskare under de år jag känt honom. Jag är säker på denna resa kommer fortsätta många år framåt. “Men kom ihåg att allt är lugnt så länge du inte överträffar mina pb:n”. Men måste erkänna att jag känner mig orolig nu när den gamla hunden har lärt sig att sitta.

Jag och Bosse har en vid det här laget en rätt gedigen lista på fina fiskar då vi fiskat tillsammans. Den senaste fisken visade sig även vara ett nytt personligt rekord. Det börjar vara flera år sedan han fick sin första gädda över tio kilo men den där pricken över i:et har saknats. Men tillslut kom den...


Det som började med ett klassiskt bottennapp som sakta rörde på sig och slutade med ett nytt personbästa på hela 12,7 kilo!

Med Bosse har jag även lärt känna Andreas som jag fiskat en del med under de senaste åren. Vi hade rätt bra flyt med fisket första gångerna vi fiskade ihop. Det roligast var att det var just Ante lyckades ta de största fiskarna som även innebar personligt rekord för honom. En gädda som vägde drygt nio kilo samt en gös över tre kilo. Några år senare var det dags för nästa rekord som var en gädda som pressade vågen just över tiokilos sträcket! Inser nu att fasen, tror jag inte själv fått någon vettig fisk när vi fiskat tillsammans. Eller så är bara mitt minne dåligt.

Lite samma är det med Ronny en annan i Bosses bekantskapskrets. Det vi lärt oss med åren är “när Ronny kommer på besök så blir både väder och fiske hett”. Det vi också vet är att Ronny ofta får de bästa fiskarna. Minns två fiskar. Fisk nummer ett, en gädda som är riktigt stark och jobbig som tyvärr går segrande ur matchen. Utan att ha sett den uppskattar vi den till minst 18 kilo:) Varje gång vi pratar om den tenderar den att växa sig allt större. Nästa match slutar bättre. Vi vertikalfiskar efter gös i första hand och fisket är givetvis hett men vädret är än hetare med sol, blankvatten och 30 grader. Ett rejält eko följer min jigg utan att hugga. Jag hinner knappt säga “fasen vilken fisk som var framme och kikade på min jigg” innan Ronny får hugg. Att han “stjäl” min gös känns bara bra för det visar sig bli ett nytt rekord med råge. Gösen väger in på fina 4320 gram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar