torsdag 14 oktober 2010

Norrländska fiskar som sticker ut i höst!

Denna tid på året bjuder oftast på bra fiske, kanske det allra bästa och då brukar det i regel fångas en och annan riktigt fin fisk. Så har också varit fallet detta år vilket vi nu skall titta närmare på nu.

ABBORRE

Först ut blir min favoritfisk abborren och här har fångats en riktigt unik fisk i jämtländska Hotingsjön. Fisken vägde mäktiga 2630 gram men det mest brutala var dess längd på 56 centimeter vilken är den längsta dokumenterade abborre tagen på spö! Fångstmannen var den rutinerade storfiskjägaren Dan Esbjörns som fiskade riktat efter sjöns stora abborrar vilket tillslut gav resultat. Jätteabborren högg på en Relaxjigg. Mer att läsa plus bild finns här.

MÖRT

Ljusnan i Hälsingland har dykt upp som ett hett mörtvatten då det fångats en rad fina mörtar den senaste tiden. Men ingen trodde nog att det skulle finnas en sådan bjässe som Björn Myrberg lyckades fånga på sitt bottenmete en tidig morgon. Fisken vägdes till hela 1440 gram och är en av de allra tyngsta spöfångade genom tiderna i vårt land. Mer att läsa plus bild finns här.

GÄDDA

Från Tavelsjön i Västerbotten togs en sensationell återfångst på gädda av samme fångstman! I påskas var Mats Söderholm ute och ismetade när han tog gäddan första gången. Då vägde den 16100 gram. Så i höstas var Mats ute igen i samma sjö när han får ett rejält hugg. Han känner direkt att det är frågan om en större gädda och efter en tuff fight så är den landad. Vikten var nu 16580 gram och av bilderna framgår det tydligt att det är samma gädda som han fångat ännu en gång! Måste vara grymt häftigt att få vara med om detta. Tyvärr var gäddan så tagen av det hela så att den inte klarade sig. Detta är givetvis väldigt tråkigt men samtidigt är det sådant som kan hända varje fiskare. Trots att man försöker göra allt man kan som står i ens makt så klarar sig inte alltid fisken. Mer att läsa plus bilder finns här.

GÖS

Att gösbeståndet är på väg uppåt i Norrbotten är nog de flesta gösfiskare överrens om samtidigt som allt fler fiskare börjar upptäcka vilken trevlig sportfisk gösen är. Förra året tog Krister Wallmark en jättegös på 7900 gram och ett år senare kom nästa stora gös upp. Denna vägde 6980 gram och fångades av Björn Larsson. När skulle då nästa jättegös fångas var nu frågan, svaret kom för drygt en vecka sedan vilket var snabbare än väntat. Tobias Lindvall som till vardags jobbar på sportfiskebutiken Mieko fishing var ute på ett trollingpass tillsammans med sin chef Sven-Olov Larsson. Tobbe fick då ett rejält hugg följt av en tung fisk som gick och stångades mot botten. Den förmodade storgäddan var istället en enorm gös på hela 7680 gram och 83 centimeter. En mäktig fisk med en grym kondis så här långt uppe i norr. Detta var för övrigt Tobbes första gös någonsin så frågan är om det finns någon i vårt land med bättre medelvikt gällande den arten. Mer att läsa plus bilder finns här.

LAX

Slutligen kan jag rapportera om en riktigt, riktigt stor lax som fångats i Muonio älv på finska sidan. Fisken vägde brutala 39,4 kilo och mätte 138 centimeter vilket är nytt älvrekord. Bild på laxen med en tillsynes skräckslagen fångstman finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar