torsdag 16 februari 2012

4 l. Avkrokningsmattor och vågsäckar

* 4. UTRUSTNINGEN *

Har man för avsikt att släppa tillbaka sina gäddor tycker jag det är en självklarhet att använda en gäddmatta och en vågsäck. Som vågsäck går det utmärkt med en större Ikea kasse alternativt köpa en riktig vågsäck. Som matta går det att tillverka egna med hjälp av några liggunderlag fast ännu bättre är det att köpa en speciell så kallad karp eller gäddmatta.

Utbudet av avkrokningsmattor och vågpåsar är rätt stort och viktigt att tänka på är att det mesta är anpassat för karpfisket. Men det finns numera att köpa både mattor och säckar speciellt anpassade för gädda, dessa skiljer sig genom att de har lite andra mått. En gäddmatta och gäddsäck är lite längre men samtidigt inte lika bred eller djup som en karpsäck.

Skall jag rekommendera något märke här och nu så får det bli Big Fish Tackles produkter. Jag har själv både matta och vågpåse därifrån och är väldigt nöjd med dessa.

BFT Avkrokningsmatta är en nylon-överdragen skyddsmatta med linjal till 135 cm. Den är skonsamt och smidigt för fisken vid avkrokning och försedd med "överdrag" som både skyddar och hjälper till att hålla fisken kvar på mattan. Avkrokningsmattan fungerar även perfekt för säker transport av fisk tillbaka till vattnet. Ena halvan är vadderad medan den andra saknar vadering. Mattan går lätta att rulla ihop och tar således liten plats i transporten. Det finns kardborrefästen på bägge sidorna som du sedan efter ihoprullningen lätt låser fast mattan tillsammans med två rejäla clips.

BFT-Gäddmatta

En gäddmatta som denna skyddar effektivt fisken mot is och snö. Eftersom mattan är delad går det att sätta gäddan i mellanrummet däremellan då den skyddas bättre mot kyla eller starkt solljus samt inte riskerar att glida ut från mattan.

Men för den skull se inte gäddmattan som en anledning till att fiska fastän det är flertalet minusgrader. Jag har sagt det tidigare och gör det igen. Det bästa är att stanna hemma vid stark kyla.

BFT Gäddsäck är en förvaringssäck för fisk innan det är dags för vägning/fotografering. Den är tillverkad av mjukt och skonsamt nylontyg som effektivt släpper igenom vatten. Snabbtorkande. Hel dragkedja på ena långsidan vilket blir enkelt och smidigt när du ska lägga in och ta ut fisken.

BFT-Gäddsäck

Denna gäddsäck/vågpåse är anpassad till gäddfiske. Ett köp som jag vill rekommendera till alla gäddfiskare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar