tisdag 28 februari 2012

5 b. Klä dig rätt ute på isen

* 5. ÖVRIGT *

En del att tänka på

Vädret kan växla snabbt under en dag och speciellt tydligt blir detta under vårvintern. I Norrland är det inte ovanligt att det kan vara – 20 grader tidigt på morgonen och nollgradigt längre fram på dagen. En annan sak man bör tänka på är vinden, börjar det blåsa blir det snabbt kallare.

Det är således viktigt att vara rätt klädd för en dag ute på isen och att klä sig rätt är många gånger lättare sagt än gjort. Det första man skall utgå ifrån är om man har långt att gå till fiskeplatsen samt hur förhållandena ser ut på isen. Mycket lössnö eller ännu värre slask och dubbel isar som man trampar igenom. Är det tuffa förhållanden på det sättet så skall man inte klä sig för mycket för då blir man snabbt svettig vilket absolut inte är det bästa starten. Även en varm och stekande sol påverkar rejält hur lätt man svettas.

Egna erfarenheter

Med tiden har jag börjat lära mig hur jag skall klä mig fast genom åren har man mer än en gång fått både frysa och svettas helt i onödan på grund av att man slarvat med klädseln. Är det kallt ute och fina isar att fördas på så har jag på mig min skoteroverall som både är vindtät och väldigt varm. Bättre klädesplagg är svårt att hitta för ismete och samtidigt väldigt viktig i fall olyckan skulle vara framme. Vid tuffa isförhållanden och längre strapatser så byter jag ut skoteroverallen mot en tunnare täck/vind byxa och en vindtät tunnare jacka. I pulkan finns däremot skoteroverallen och efter att jag borrat mina hål och satt ut spöna byter jag kläder.

8040g-103cm-w

Här två bilder från 2011, den övre i januari och den nedre i april. Man skulle kunna tro att det skiljer mycket i temperatur mellan de bägge bilderna men det gör det faktiskt inte. Den övre bilden, –1 grad, mulet väder och en måttlig sydvind. Den nedre bilden, +4 grader, vindstilla och strålande sol.

Just kombinationen vindstilla och solsken gör att det blir riktigt hett fastän det är kallt i luften. Att då ha möjligheten att kunna ta av och på kläder snabbt är både praktiskt och skönt.

7660 g - 103 cm (k)

Under senare delen av isfiskesäsongen när solen börjar värma så blir skoteroverallen för varm, speciellt om det är vindstilla så under april brukar jag ibland lämna den hemma. Men man skall tänka på att även fast det är varmt i luften och sol kan det snabbt bli kallare ifall det börjar blåsa. Att ha med sig vindtäta kläder är därför något man alltid skall ha. Alternativet är att ha med sig lite extra kläder i fall det skulle behövas. Ett superunderställ närmast kroppen är också något jag kan rekommendera.

Se till att skydda huvud, händer och fötter…

Viktigt är att skydda huvudet, händer och fötter som är våra främsta fryspunkter i kroppen på grund av att de ligger längst bort från hjärtat och det tar längst tid och kraft för blodet att pumpas dit. Därför är det extra viktigt att skydda dessa delar av kroppen. Att använda någon form av mössa är därför en självklarhet, kan vara en rejäl ryssmössa vid stark vind och kyla, eller en vanlig toppluva vid normalt vinterväder eller en keps om det skulle vara riktigt milt och soligt ute. Fast jag råder dock alla isfiskare att alltid ha med sig en rejäl mössa, för börjar det blåsa så kan den vara guld värd.

Vad det gäller händerna så ser jag till att ha med mig två par handskar/vantar. Ett par tunna fingervantar som skall känns smidiga att jobba, fiska med. Sedan även ett par rejäla tumhandskar som i grunden är anpassade för skoterfolket. Dessa är riktigt varma och sköna att ha på sig och värmer snabbt upp ett par frysta händer.

Sist men inte minst viktigt är vad man har på sig på fötterna. Isen kyler och fötterna är oftast den kroppsdel man lättast fryser i och även svårast att skyddas emot. Viktigt är att ha vattentäta skor, för blir man blöt om fötterna så spelar det ingen roll hur varm en sko är, man börjar ändå frysa. Skorna ska även vara varma och helst så lätta och smidiga också. Det finns några olika typer av skoterskor som fixar dessa krav rätt så bra. Annars så fungerar ett par vinterfodrade gummistövlar ofta rätt bra förutsatt att det inte är för kallt ute för då håller de inte riktigt måttet.

Power

Power skorna har följt med mig genom åren. Är inne på mitt andra eller tredje par nu och sällan är de gånger jag behövt frysa. Är det mycket blött på isen har dock skorna tendensen att bli fuktiga och då kan man snabbt bli kall om fötterna, vilket är ett minus.

Tips! Se alltid till att ha med dig extra kläder i bilen (eller i pulkan) ifall du skulle bli blöt. Det kan rädda din dag… Blir man blöt om fötterna så kan man räkna med att frysa. Med ett par extra sockar och två plastkassar som man knyter ovanpå de torra strumporna kan man även klara av ett par blöta skor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar