tisdag 21 februari 2012

4 m. Verktyg att ha med sig ut på isen

* 4 UTRUSTNINGEN *

Det finns många tillfällen vid ismete där det underlättar att använda bra verktyg. Det kan vara allt ifrån klippa linor, byta krokar, fixa tackel och inte minst avlägsna krokarna från gäddans käft. Vi skall här titta på lite olika verktyg man kan använda sig av.

Jag har även kollat var de olika verktygen finns att köpa och försökt att hitta ett bra pris för respektive produkt. Rätt intressant att det kan skilja så mycket som drygt 200 kr i pris för samma produkt mellan olika butiker.

Själv är jag svag för Big Fish Tackle produkter vilket jag tycker håller en mycket hög kvalité samt ett hyggligt pris. Kika på dess hemsida som du hittar här: CWC

 

BFT Predator Multi Tool

BFT Predator Multi Tool är ett utmärkt allround verktyg som kan användas till det mesta. Det klipper och klämmer och öppnar slitringar. Den är utrustad med tungsten avbitare och levereras med ett bältes fodral. Ca pris 339 kronor. (Söder sportfiske)

 Offshore_plier_pouchs

BFT Offshore Plier är en kraftig tång anpassad för tungt havsfiske. Tillverkad utav flygplansaluminium. Försedd med splitrings öppnare och avbitare av tungsten (utbytbara) avsedda för t.ex. fluorocarbon, stålwire och flätlina. Även möjlighet att klämma ihop wire hylsor (crimps). Levereras med Cordura-fodral.

Denna tång använder jag själv, den kommer väl till pass i många situationer och har en given plats i fiskeväskan. Ca pris 439 kronor. (Trolling center)

BFT Splitring Plier

BFT Splitring Plier Ska du byta fjäderringar så är denna överlägsen de två översta. Den går även att använda som avbitare och klämma ihop wirehylsor (crimps). Däremot skall man tänka på att den är lite vek och inte klarar av att bita av lite kraftigare saker. Jag har en själv och använder den främst då jag byter fjäderringar. Ca pris 119 kronor. (Mieko Fishing)

BFT-Hookout

BFT Hookout är ett smidigt verktyg när man ska bort trekrokarna ur en benhård gäddkäft. Ca pris 149 kronor. (Trolling center) Denna variant av kroklossare tycker jag fungerar riktigt bra för det mesta, undantaget är då kroken sitter riktigt hårt fast i käften.

BFT Long Nose Plier

BFT Long Nose Plier är en klassisk kroklossare. Ca pris 185 kronor. (Trolling center) Bra att ha då kroken har borrat sig fast lite hårdare fast och sitter lite besvärligt till inne i gäddkäften.

BFT Power Cutter

FT Power Cutter är en extra stark avbitare. Perfekt när man snabbt ska knipsa av en trekrok, t.ex. när betet fastnat illa till. Skulle oturen vara framme att man får en krok i ett finger kan denna vara räddningen. Ca pris 239 kronor (Mieko Fishing)

Mora 200

En rejäl kniv som denna Mora 2000 kan vara bra att ha med sig ut på isen. Använder den ibland för att skära lös kroken då den sitter illa. Då är det många gånger bättre med en kniv än en tång som man riskerar att slita sönder delar av gäddans käft. Går att köpa för runt 200 kronor. (Jula)

smått och gott smått och gott 2

Sist ut blir denna förträffliga lilla sax som jag inte minns vart jag köpt. I och med att den går att fälla i hop kan man ha den precis där man vill, i fickan i jackan eller byxan eller som här i en beteslåda. En annan fördel är att den inte blir ovass lika lätt då de vassa eggen skyddas då den är hopfälld. Dessutom är den riktigt vass också. Helt enkelt ett riktigt bra hjälpmedel att ha med sig i sin fiskeutrustning.

Sitter någon inne med tips om andra verktyg som fungerar bra till ismete efter gädda så skriv gärna en kommentar och lite fakta kring produkten.

2 kommentarer:

 1. Den här krokborttagaren för 29:- på Jula fungerar riktigt bra för det priset, och har en bra längd och nyp.
  http://www.jula.se/krokborttagare-772155

  //Andreas http://holmstromfiske.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Andreas! Sjukt lågt pris och då att den funkar bra också. Var in och kikade på bloggen din, såg intressant ut så den lär jag försöka följa i fortsättningen.

  / Mats

  SvaraRadera